Telenor-styret kunne bare velge mellom menn

Etter en lang prosess – og under press fra næringsminister Monica Mæland (H) om finne en kvinne – sto styret i Telenor helt til slutt igjen med tre kandidater. Tre menn, skriver VG.

UTPEKTE BREKKE: Fra venstre: Jon Fredrik Baksaas, styreleder Svein Aaser, og Sigve Brekke under presentasjonen av Brekke som ny konsernsjef i Telenor.

HELGE MIKALSEN, VG
  • Eirik Mosveen
  • Lars Joakim Skarvøy
Publisert:

«I en siste runde ble tre kandidater, både interne og eksterne, intervjuet av et samlet styre. Et enstemmig styre konkluderte med at Sigve Brekke var den beste kandidaten til jobben som konsernsjef i Telenor», skrev styret i en pressemelding tirsdag ettermiddag.

Før dette hadde daværende styreleder Svein Aaser gjentatte ganger sagt offentlig at det var flere kvinner var med i «sluttrunden» i ansettelsesprosessen.

Det var også dette han hadde forsikret statsråd Mæland om, melder VG.

Bakgrunn: Telenor-kvinner ble aldri innkalt til intervju om konsernsjef-jobben

I et innlegg hos DagensNæringsliv som ble publisert i går kveld, går Svein Aaser til frontalangrep på anonyme kritikere av beslutningen om å ansette Brekke:

«I disse dager brukes mediene til en debatt om Telenor preget av personlige og politiske agendaer der hensynet til selskapet, dets ansatte, dets kunder og dets eiere er underordnet. Noen har ført slike kampanjer i lang tid», fastslår Aaser i kritikken, uten å si hvem «noen» er.

Les også

Styreleder i Telenor kalles inn på teppet av Mæland

Hevder kvinne ble vurdert

I samme innlegg vedgår imidlertid Aaser indirekte at det ikke var med noen kvinner i den aller siste runden – da styret i plenum selv fikk intervjue de tre i finalen:

«La meg likevel, for ordens skyld, gjenta at vi hadde med oss i sluttrunden begge kjønn, fra utland og innland. En kvinnelig kandidat, som jeg selv hadde insistert på at måtte vurderes, ble intervjuet i fellesmøte med rekrutteringsbyrå og styreutvalg. Vedkommende fikk tilbakemelding fra både headhunter og meg som styreleder om hvorfor hun ikke ble valgt. Kombinasjonen av internasjonal erfaring og selskapserfaring var førende for at Sigve Brekke ble valgt som konsernsjef».

Frithjof Jacobsen kommenterer: Kvinnebløffen i Telenor

Denne ene kvinnen, som ikke navngis i artikkelen, får altså beskjed om at hun ikke når opp i god tid før styremøtet der de tre siste kandidatene blir intervjuet av alle styremedlemmene.

Les også

Likestillingsombud om Telenor-kvinnene: – Håper dette får konsekvenser

Vil ikke snakke

I fem dager har VG forsøkt å få den sparkede styrelederen Svein Aaser i tale om prosessen som førte frem til at Sigve Brekke ble utpekt til konsernsjef i Telenor 12. mai.

Aaser har ikke ønsket å la seg intervjue av VG.

Internt i Telenor trodde flere at administrerende direktør i Telenor Norge, Berit Svendsen, var en kandidat til konsernsjefjobben.

Men overfor kollegene sa Svendsen at beslutningen om å velge Brekke for lengst var tatt.

I pressemeldingen fra Telenor fra i går ettermiddag, står det:

«Styret og konsernledelsen ble også intervjuet om hvilke kvalifikasjoner de mente en ny konsernsjef måtte ha. Intervjuene dannet grunnlaget for en grundig kandidatprofil som ble utarbeidet av rekrutteringsfirmaet og godkjent av nominasjonskomiteen i styret. De viktigste kvalifikasjonene i profilen var god kjennskap til norsk samfunnsliv og politikk, bred internasjonal erfaring, ikke minst fra Asia der Telenor har mer enn 50 prosent av virksomheten».

Har du lest? Avslørte flere feil på Brekkes CV

Kandidatprofilen passer som hånd i hanske til nettopp Sigve Brekke:

Han har lang politisk fartstid som ungdomssekretær i LO, generalsekretær i AUF, foruten politisk rådgiver og statssekretær for Ap i Forsvarsdepartementet. Han er kjent for å ha et bredt politisk nettverk, naturlig nok særlig i Ap.

Les også

Telenor: – Påstandene er feilaktige og misledende

I tillegg har han jobbet for Telenor i Asia i 18 år, det andre kravet til denne jobben.

Må redegjøre

Tirsdag ringte næringsminister Monica Mæland til Telenors fungerende styreleder Frank Dangeard. I samtalen beordret hun Dangeard til et møte i Nærings- og fiskeridepartementets lokaler hvor han må forklare seg i detalj om ansettelsesprosessen som endte med Sigve Brekke.

– Det har dukket opp opplysninger gjennom VG nå som stiller spørsmålstegn ved den prosessen. Så det jeg har gjort er at vi inviterer fungerende styreleder til en samtale om prosessen. Styreleder i Telenor må redegjøre for den prosessen de har hatt, sier Mæland til VG.

Det svært skarpt formulerte innlegget til Svein Aaser i Dagens Næringsliv møter reaksjoner i det politiske miljøet.

Les også

Bare én kvinne blant 55 Telenor-topper i utlandet

Les også

– Telenor utsettes for kampanjer

Les også

Likestillingsombud om Telenor-kvinnene: – Håper dette får konsekvenser

Flere artikler

  1. VG: Telenor-styret kunne bare velge blant menn

  2. Styreleder i Telenor kalles inn på teppet av Mæland

  3. Telenor-kvinner ble aldri innkalt til intervju om konsernsjef-jobben

  4. Annonsørinnhold

  5. Telenor-saken: Kvinnelig favoritt vraket seks uker før avgjørelse

  6. Jobbekspert tar Telenor i forsvar