Jan Frode Johansen tok seieren i Ledertalentene 2015

Konkurransen har vært beinhard under årets utgave av Ledertalentene, men øverst på tronen står Rema 1000s Jan Frode Johansen.

  • Anita Bakk Henriksen
  • Krister Sørbø
Publisert:

– Jeg synes dette er virkelig gøy! Det er også med stor ydmykhet at jeg mottar denne prisen da jeg har lest om alle de andre kandidatene, for her er det mye talent, sier påtroppende administrerende direktør for Rema Franchise AS, Jan Frode Johansen.

Det var god stemning og trampeklapp da vinneren ble annonsert på BI i Nydalen. Det var en glad og stolt vinner som holdt sin takketale.

SJEKK TOPPLISTEN: Norges 100 fremste ledertalenter

– Dette er en bra måte å starte en fredag på. Først må jeg få takke Rema 1000 og Ole Robert Reitan for den tilliten de har vist meg, sier Johansen, som ikke er i tvil om at han jobber i verdens kuleste bedrift.

For syvende år på rad kårer E24 årets største ledertalent under 35 år i norsk næringsliv.

Til jobben som administrerende direktør for Rema franchise Norge ble det screenet over alle aktuelle kandidater fra hele Norden for jobben, men det var Joahnsen som gikk helt til topps, også der.

– Det var en omfattende prosess med mange intervjuer, psykologiske vurderinger og en generell grundig research før de bestemte at det var jeg som fikk jobben, sier Johansen.

Ble sendt til Harvard

Og den innebærer at han er ansvarlig for franchisedriften av 550 REMA 1000 butikker i Norge, med en totalomsetning på over 40 milliarder.

I forbindelse med at han fikk sin nye jobb, så ble han sendt til Harvard i to måneder på et internasjonal topplederprogram hvor han fikk topp tilbakemeldinger samtidig som han var den desidert yngste deltakeren. Det ble et minne for livet.

– Harvard er rett og slett mektig, og jeg møtte helt fantastiske mennesker på dette topplederkurset, sier han.

Johansen ser på det som en enorm tillit fra selskapet, og kanskje spesielt fra Ole Robert Reitan at de valgt å sende han til USA.

– Til sammen var vi 150 toppledere fra nærmere 70 land. Jeg ble veldig godt kjent med flere av dem, og det var fascinerende å oppdage hvor likt det drives business nesten over alt i verden, forteller han og understreker at oppholdet var ekstremt lærerikt.

Eventyrlig vekst

Det blir sagt at å drive lavpriskjede på svenskegrensen er en av de mest utfordrende oppgavene i systemet, men det stoppet ikke Johansen. Da han ble gitt ansvar som regionsdirektør for Akershus/Østfold sikret han en markedsmessig eventyrlig vekst som ikke gikk umerket hen.

KATEGORIVINNERE: Det var stolte kategorivinnere som tok imot sin hyllest under kåringen av årets Ledertalenter 2015

Krister Sørbø

– Alle som leverte gode resultater ble vurdert fortløpende. Ole Robert stilte knallharde krav samtidig som han gav folk tillit, og da var det opp til meg å vise at jeg kan levere, sier han.

– Hvilke egenskaper er viktig for en god leder?

- Det er et veldig sammensatt svar, men først og fremst tror jeg det handler om å være god med mennesker. Man kan ha en idé, engasjement, og strategi, men om du ikke får med deg dine ansatte betyr det lite. Alt ligger i gjennomføringen, påpeker Johansen.

Godt rykte som leder

Og det er nettopp derfor han mener at Rema 1000 er en så fantastisk bedrift.

- Vi praktiserer verdibasert ledelse. Det vil si at vi gir ansatte en forståelse for kulturen og verdiene selskapet står for, og deretter får de tilliten til å selv utføre den oppgaven, sier han.

Johansen har et veldig godt rykte blant kollegaene, og det er mange lovord som blir sagt om den unge lederen. Selv har han et par teorier om hvorfor han fungerer godt i rollen sin.

- Som person er jeg veldig tydelig, slik at det aldri er noen tvil om hva jeg ønsker. I tillegg er jeg veldig lojal mot selskapet, og jeg får ting til å skje.

- Med en så stor jobb, hvordan kobler du av på fritiden?

- Å være med familien, eller ta en sykkeltur er avkobling for meg. Å ta landeveisykkelen ut et par timer gir meg masse energi, og du får virkelig tid til å tenke på helt andre ting, forteller Johansen.

Les også

Ledertalentene 2015, «Årets selskapsutvikler»: Mie (33) er eiendomssjef i Oljefondet

Les også

Jobbet 100 timer i uken for å berge selskapet

Les også

Digital kjøpmann er «Årets innovatør»

Les også

E24-ledertalent blir ny Geelmuyden Kiese-sjef

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Ledelse
  2. Ledertalentene

Flere artikler

  1. Mie (33) er eiendomssjef i Oljefondet

  2. Startet Adams Matkasse med penger fra Lånekassen

  3. Tidligere OL-vinner er «Årets brobygger»

  4. Nå er jakten på Norges beste ledertalenter i gang

  5. Jobbet 100 timer i uken for å berge selskapet