Bellona-ledelsen slutter etter uenighet med Frederic Hauge

Hele ledergruppen i Bellona slutter etter uenighet med Frederic Hauge. Miljøstiftelsen skal presentere ny ledelse i løpet av uken.

LEDELSEN SLUTTER: Bellonas grunnlegger Frederic Hauge ønsker en revidering av strategien og styringsmodellen. Nå fratrer ledelsen i miljøstiftelsen, og en ny skal presenteres denne uken.

Foto: Fredrik Varfjell NTB scanpix
 • Kjetil Malkenes Hovland
 • Marius Lorentzen
 • Bjørn Haugan
Publisert:,

Ledergruppen i miljøstiftelsen Bellona fratrer fra og med mandag.

Det kommer frem i en melding fra miljøorganisasjonen.

Daglig leder Nils Bøhmer, markeds- og kommunikasjonssjef Hanne Løvstad, økonomisjef Anders Strand og fagsjef Runa Haug Khoury forsvinner alle ut døren når det nå skjer store endringer på toppen av Bellona.

E24 har forsøkt å få kontakt med Hanne Løvstad, men hun viser til pressemeldingen. E24 har ikke lyktes i å få tak i Nils Bøhmer.

Bellonas stifter og faglige leder Frederic Hauge blir sittende som midlertidig daglig leder inntil en ny ledergruppe er på plass, opplyser han til E24.

– Hva har dere vært uenige om?

– Som vi skriver i pressemeldingen ønsket jeg en revidering av strategien og styringsmodellen og det har ført til at jeg tar dette videre, sier Hauge til E24.

– Det er mitt ansvar og min jobb som stifter av Bellona å løfte denne organisasjonen videre. Det er jo klart at det er litt spesielt når jeg har jobbet 25 år med Nils (Bøhmer. som nå går, journ.anm.), og jeg setter stor pris på den innsatsen han har gjort. Han og ledergruppen har lagt en god plattform som man skal bygge videre på, sier Hauge.

Hauge sier at styret har bedt ham fungere som daglig leder inntil en ny ledergruppe er på plass.

– Det forventer vi vil være klart i løpet av uken, sier Hauge.

Bellonas styreleder er Sten-Arthur Sælør, mens styremedlemmene er Frederic Hauge og Olaf Brastad samt ansatterepresentantene Christian Strøm og Christine Karlsen.

Ønsker revisjon

«Høsten 2017 ble det vedtatt en ny strategi og styringsmodell for Miljøstiftelsen Bellona. Dagens ledergruppe, med Nils Bøhmer som daglig leder, har virket i henhold til denne», skriver Bellona i en melding.

«Bellonas stifter Frederic Hauge ønsker nå at styret gjennomfører en revisjon av den vedtatte strategi og styringsmodell. Dette har konsekvenser for hvordan virksomheten ledes og med bakgrunn i dette velger ledergruppen i Bellona å fratre fra i dag», skriver Bellona.

Den nye ledelsen i Bellona vil bli presentert for organisasjonen denne uken.

Tidligere uenigheter

Også tidligere har det vært uenigheter i Bellonas ledelse.

I 2011 forlot Bellonas nestleder Marius Holm miljøstiftelsen etter 11 års tjeneste. Holm er nå leder for miljøorganisasjonen Zero, og ifølge Klassekampen skyldtes det krangler om økonomistyringen.

Også fagkoordinator Hanne Birgitte Laird forlot Bellona samtidig som Holm.

I 2001 sluttet flere rådgivere i Bellona, blant andre Einar Håndlykken som året etter var med på å grunnlegge Zero.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Krever handling etter klimarapport: – En nasjon av petroholikere

 2. Frykter smell på 15 milliarder kroner for Equinor i Brasil

 3. Norsk olje og gass: – Godt samarbeid med Freiberg

 4. Annonsørinnhold

 5. Martin Linge-skandalen vokser: Milliarder må brukes for å bore Total-brønner på nytt

 6. Betalt innhold

  Enighet om utslippsfri norsk sokkel i 2050