Magdalena (40) sa opp jobb i Sverige for «nordsjøturnus»

Én uke på, to uker av. En årslønn på godt over en halv million norske kroner. Dette er drømmen for «sjuksköterskorna» over grensa.

TIL NORGE: Magdalena Lundberg (innfelt) sa opp jobben i Sverige til fordel for turnus i Norge.

Foto: Heiko Junge/NTB/privat
 • Nina Tuv
Publisert:

Magdalena Lundberg (40) hadde fast jobb på et sykehus i Sverige. Nå har hun sagt opp jobben, og skal jobbe «nordsjøturnus» i Norge.

– Det er jo kjempeluksus. Jeg kan jobbe mindre og få mer tid til familie, barn og bygge nytt hus. Jeg kommer til og med til å tjene mer enn jeg gjør nå, sier hun til E24.

Forrige uke skrev E24 at tallet på svenske sykepleiere som søker om autorisasjon i Norge er halvert det siste året.

For aldri før har det vært så mange ledige stillinger i Sverige, samtidig som etterspørselen er uvanlig lav i Norge. 2015 var det første året på lenge hvor nettoinnvandringen fra «söta bror» var negativ, nærmere bestemt -23.

Men populariteten til det som på svensk sykepleierlingo kalles «nordsjøturnus» ser ut til å holde seg oppe. Det innebærer en intensiv jobbuke på omtrent 7 dager, etterfulgt av 14 dager fri.

Les også

Svenskeflukten kan senke leieprisene i Oslo

Komprimert arbeidstid

– Svenske sykepleiere vil ikke flytte til Norge. De vil pendle, sier Andreas Papagiannis.

Han er daglig leder for Nordisk Sykepleierrrekruttering, som hjelper svenske sykepleiere som ønsker seg fast jobb i Norge. Grunnlaget for bedriften er hans egne erfaringer.

Papagiannis har vært fast ansatt på A-hus i fire år i en 60 prosent stilling. I 2016 jobbet han totalt 113 dager her, og tjente over 570.000 kroner.

«Det är många som frågar om det fortfarande är värdt att jobba i Norge. Nu när du har alle siffrorna svart på vitt, vad tänkar du!?» skriver Papagiannis på bloggen sin.

Han sier at han ikke har merket noen endring i pågangen fra svenskene den siste tiden.

– De siste fire årene har jeg blitt kontaktet av cirka 900 sykepleiere som er interessert i å bli rekruttert til sykehus og i helsetjenester i kommuner i Norge, forteller Papagiannis til E24.

– Svenske sykepleiere er misfornøyde med arbeidsforholdene sine i Sverige. Norge trenger flere sykepleiere. «Nordsjøturnusen» er lønnsom for alle.

Kanskje utenom det svenske helsevesenet.

MER TID TIL OVERS: Andreas Papagiannis har brukt mye av den ekstra fritiden på toppen av norske fjell de siste årene.

Foto: Privat

Svenskene sliter

E24 skrev forrige uke at svenske bemanningsbyråer lenge har jobbet for å lokke sine egne statsborgere hjem og lover norsk lønn. For det svenske helsevesenet ser dette imidlertid ut til å være et problem.

– Bemanningsbyråene har gjort det mulig å tjene mer penger som sykepleier i Sverige, og det er bra. Konkurranse er bra! Men det offentlige har ikke råd til å ansette alle gjennom disse byråene, sa pressesjef i Vårdsförbundet, Cecilia Sandahl til E24 tidligere i januar.

Hun er klar på at politkerne i Sverige må ta grep for å bedre situasjonen for sykepleieren.

Les også

Disse landene er på lønnstoppen i Europa

Nå har alle fylkene i nabolandet nylig lagt opp en plan for hvordan de skal gjøre seg fullstendig uavhengig av bemanningsbyråer innen 2019, skriver Dagens Medicin.

Ifølge tidsskriftet beror denne beslutningen både på kostnader og kvalitet. Om sykepleierne som kom hjem med lovnaden om norsk lønn i lomma vil ta turen over grensa på ny er uvisst. Uansett mener Papagiannis at Norge alltid har vært et problem for den svenske helsetjenesten.

– Arbeidsmiljøet er så mye bedre i Norge. I Sverige er det mange som føler at det ikke finnes noe fleksibilitet i jobben. Det er ofte fryktelig rigide turnuser. Folk blir utslitt.

Papagiannis er motstander av at både norsk og svensk helsevesen gjør seg avhengig av vikarbyråer for å dekke langsiktige behov.

– Folk som kommer til meg vil jobbe i Norge fast, fordi de får bedre lønn og bedre arbeidsvilkår. Dette er folk som aldri har vært interessert i å jobbe gjennom et bemanningsbyrå. Vi trenger ryddige ansettelser, og kontinuitet, sier Papagiannis.

Den norske drømmen

NY HVERDAG: Magdalena Lundberg er fornøyd med ny jobb i Norge.

Foto: Privat

Magdalena Lundberg begynner i sin nye jobb i april. Det er en fast stilling gjennom norsk arbeidsgiver. Lundberg bor i Göteborg og skal pendle – og bygge hus på fritiden.

– Jeg trivdes i den gamle jobben, men det fantes ingen fleksibilitet. Da jeg oppdaget denne løsningen kjente jeg at det var helt perfekt. Det passer veldig bra å kunne styre sin egen tid.

Lundberg legger til at dette er en permanent, og ikke midlertidig løsning.

– Å jobbe mer intensivt og komprimert på denne måten har jeg ikke mulighet til i Sverige. Jeg gleder meg veldig til å starte, hvilken reise det blir!

Sykepleierforbundet er skeptiske

– Det er veldig bra at det kommer svenske sykepleiere hit, men den tøffe turnusen bekymrer meg, sier leder i Norsk Sykepleierforbund, Eli Gunhild By.

For det er ingen tvil om at også Norge har behov for langt flere sykepleiere på sikt. By referer til KS sine tall, som sier at vi kommer til å mangle 5.000 sykepleiere i året i tiden som kommer. Hvert år utdannes det 3.500.

«Nordsjøturnusen» er forbundslederen derimot ikke så positiv til.

– Vi vet at skippertaksjobbing, lange vakter og intensive vaktperioder ikke er det som er langsiktige og gode løsninger. Forskning viser jo at det er lite sunt i lengden, sier By.

Hun mener vi bør passe på at det ikke blir laget masse ordninger og muligheter til å jobbe vettet av seg i korte perioder. Det er lite langsiktig tenking, presiserer By.

– Det er viktig at sykepleierne jobber i turnuser som gjør at vi klarer å stå i jobben. Gjennomsnittlig avgangstid i Norge er 57 år. Vi har mye å hente på å klare å få sykepleierne til å stå lenger i jobb.

Les også

Lønnsøkningen ved jobbskifte krymper

Les også

Advarer om helsefarlig arbeid offshore

Les også

Innførte sekstimers dag -  fikk bedre resultater umiddelbart

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Arbeidsliv
 2. Lønn
 3. Norge
 4. Sverige

Flere artikler

 1. Halvering av svenske sykepleiere til Norge

 2. Antall svenske sykepleiere som vil til Norge stuper

 3. Betalt innhold

  Deres streiker blir nesten alltid stoppet med tvang: – Vi har ikke reell streikerett

 4. Dette krever SAS-pilotene

 5. Raser etter tvungen lønnsnemnd: – Særdeles uheldig