- Jobbsikkerhet vil gå ut over lønningene

Norske studenter er mer opptatt av fast og trygg ansettelse enn noen gang før, viser Universums studentundersøkelse 2014.

TRYGGHET: Flere Studenter enn tidligere prioriterer trygghet når de skal ut i arbeidslivet.
Publisert:

Arbeidsledigheten i Europa har steget kraftig de siste årene, og mange har fryktet at virkningene etter finanskrisen også ville spre seg til Norge.

Likevel har optimismen blant studentene vært stor og fleksibel arbeidstid har lenge vært høyere prioritert enn fast ansettelse. Nå kan usikkerheten ha spredt seg til Norge, viser Universums studentundersøkelse.

Dette vil få utslag på lønningene, mener Økonomiprofessor Nils-Henrik M. von der Fehr ved Universitet i Oslo.

- Hvis arbeidstagerne nå prioriterer jobbsikkerhet, blir det nødvendigvis mindre til lønn, sier von der Fehr til E24.

Han har lenge forsket på arbeidesmarkedet i Norge og understreker at han ikke er overrasket over utfallet av undersøkelsen.

- Til tross for at forholdene i det norske arbeidsmarkedet så langt har vært gode, ser man jo usikkerheten i resten av verden, og det er ikke utenkelig at vårt arbeidsmarked også blir påvirket, sier von der Fehr.

Les også

Her er norske studenters drømmearbeidsgivere

- Bra for de store

Undersøkelsen tar utgangspunkt i svar fra over 10.000 studenter over hele Norge, og gjennomføres hvert år.

E24 presenterer lister over de 30 mest populære arbeidsgiverne i fire «bransjer»:

Søk i og sjekk alle listene her!

For første gang siden finanskriseåret 2008 er studentene i Universums undersøkelse nesten like opptatt av å få fast og trygg jobb, som å ha fleksible arbeidstider, viser Universum-undersøkelsen.

Von der Fehr mener dette er gode nyheter for de større selskapene som har kapasitet til å tilby fast arbeid, men dårlig nyheter for de mindre selskapene som kan få det vanskeligere med rekrutteringen.

De etablerte bedriftene i sikre bransjer vil da lettere kunne tiltrekke seg de beste kandidatene uten at de behøver å strekke seg like langt når det gjelder andre betingelser som for eksempel lønn, sier økonomiprofessoren til E24.

Sjekk listene: Topp 30 i fire bransjer

Konkurransedyktige

Hele 46 prosent av studentene sa at fast og trygg ansettelse var veldig viktig for dem når de skulle ut i jobb. Dette var en økning på åtte prosent fra året før.

IKKE OVERRASKET: Økonomiprofessor Nils-Henrik von der Fehr ved universitetet i Oslo.

Von der Fehr tror denne utviklingen er positiv for norsk næringsliv og advarer mot en for fritidsglad befolkning.

- Om unge blir for opptatt med å bekytte fritiden sin, medfører det at bedriftene i større grad må planlegge virksomheten for å sikre stabilitet; det vil svekke deres fleksibilitet, spesielt evnen til å påta seg oppdrag på kort varsel som krever ekstra innsats, og slik sett gjøre dem mindre konkurransedyktige.

Vil bli lenger

53 prosent av studentene sa også at de regnet med å jobbe i sin første jobb i fem år eller mer, ifølge den ferske undersøkelsen.

- At flere studenter sier at de ønsker å bli lenge i den første jobben, er et interessant funn, sier kompetansedirektør Are Turmo i NHO.

POSITIV: NHOs kompetansedirektør Are Turmo.

Han peker på at dette er svært positivt for bedriftene som gjerne søker etter mennesker som kan jobbe hos dem over en viss tid, og som kan bidra til stabilitet i bedriften. Likevel peker han på at en viss turn-over er svært viktig for å opprettholde et velfungerende arbeidsmarked.

- Men NHO mener også at det i større grad må åpnes for midlertidige ansettelser. Vi trenger et mer fleksibelt arbeidsliv. Det kan gi flere muligheten til innpass i arbeidslivet, uten at det innebærer for stor risiko for bedriftene, sier Turmo.

Publisert:

Her kan du lese mer om