Kristian Røkke blir Akastor-sjef

Kjell Inge Røkkes sønn Kristian stiger i gradene i Aker-systemet, mens Røkke senior forlater styrebordet i Akastor. 

NY AKASTOR-SJEF: Kristian Røkke får nye oppgaver.
Publisert:

Torsdag ble Kristian Røkke utnevnt som ny konsernsjef i Akastor, og tiltrer stillingen 10. august.

– Det er en stor ære å få lede Akastor inn i fremtiden. Denne utfordringen har jeg dyp respekt for, og Akastor representerer et spenn av spennende muligheter. Jeg er forpliktet til å utnytte potensialet til det fulle, sier Kristian Røkke.

Selskapet eies av hans far, Kjell Inge Røkke, og staten. Kristian er eldste sønn i søskenflokken bestående av fire barn. Av norsk media er han blitt utnevnt som kronprins i Aker-systemet.

Det var allerede i fjor vår varslet at Kristian Røkke ville innta en annen posisjon i Aker-systemet, i forbindelse med at han gikk fra sjefsstillingen i Aker Philadelphia Shipyard.

Kjell Inge Røkke trapper ned

Røkke junior erstatter Frank O. Reite, som nå blir finansdirektør hos Aker. Han er også foreslått som styreleder i i Akastor.

– Jeg er veldig glad Kristian ønsker å ta over lederposisjonen i Akastor. Kristian har vært nyttig i den suksessrike snuoperasjonen til Aker Philadelphia Shipyard, både som styreleder og administrerende direktør, sier styreleder i Akastor, Øyvind Eriksen.

Eriksen vil trappe ned fra styreleder til vanlig styremedlem, mens Kjell Inge Røkke vil forlate sin styrepost i Akastor.

– Jeg ønsker også å benytte anledningen til å takke Frank for hans innsats med å etablere Akastor. Siden Aker Solutions ble delt i fjor, har Frank og hans team gjort Akastor til et uavhengig, sterkt og godt drevet selskap i porteføljen, sier Eriksen.

Æren for snuoperasjon til Aker Philadelphia

Årslønnen til Kristian Røkke er satt til 3,5 millioner kroner, og manager-ordningen i selskapet gjør at han kan få et variabelt lønnstillegg, som vil utgjøre to tredjedeler av lønnen, i aksjer eller kontanter.

Kristian Røkke er nåværende arbeidende styreleder i Aker Philadelphia Shipyard ASA, og har tidligere hatt rollen som konsernsjef i selskapet.

Selskapet hadde store utfordringer i markedet inntil Kristian Røkke ledet skipsverftet gjennom en snuoperasjon fra april 2011.

BLE CEO SOM 28-ÅRING: Kristian Røkke ble administrerende direktør i Aker Philadelphia Shipyard i 2011. Her på verftet med daværende styreleder Jim Miller.

Røkke junior fikk solgt skipene

Det var hans far som overtok det skadeskutte Kværner sent på høsten 2001. Noe av det første han gjorde var noe av det første Røkke gjorde å fly til Philadelphia for å berolige de lokale myndighetene.

Men selv om verftet etter hvert klarte å levere skipene de var forpliktet til å bygge, tapte det fortsatt store penger.

Søskenflokken Røkke består av fire barn. Fra venstre er de eldste barna Elisabeth Monsen Røkke og Kristian Monsen Røkke, som begge er barn fra Kjell Inge Røkkes første ekteskap med Kari Monsen Røkke.

Først i 2005 kom verftet på fast grunn. Da feiret Røkke verftets første storkontrakt med ekspresident Bill Clinton som æresgjest.

Men utover i 2010 og 2011 begynte verftet å vakle stygt igjen.

Ordrebøkene var tomme og markedet dødt. Byen forberedte seg på stengning.

Delstaten Pennsylvania gikk høsten 2010 inn med uvanlig løsning sammen med Aker.

Staten kjøpte eiendeler av verftet for 250 millioner kroner. Samtidig ga Aker en garanti for levering på tid og et lån på 180 millioner kroner. Det var nok for å holde hjulene i gang – og to skip kunne bygges for egen risiko og regning.

I august 2012 kunne Røkke junior endelig melde til aksjemarkedet at de to skipene er solgt.

Det er grunn til å tro at Kjell Inge Røkke er stolt av sønnens prestasjoner:

«If you can make it there, I'm sure you can make it anywhere,» var budskapet fra Kjell Inge Røkke til sønnen da han som 27-åring ble ansatt som konsernsjef i 2011.

Kristian Røkke ønsker ikke å kommentere tiltredelsen før i høst, ifølge presseansvarlig i Aker, Atle Kigen.

STOLT FAR: Kjell Inge Røkke har ofte tatt med seg sønnen Kristian i ulike tilsetninger. Bildet er tatt av en 14 år gammel Kristian under Oslo Gold Cup Oslo i en mottakelse i Rådhuset. Her også sammen med Bjørn Rune Gjelsten.

Akastor-aksjen falt 34 prosent siste året

Akastor skriver i en børsmelding at andre kvartal er vært utfordrende, som har gitt blandede resultater av investeringene.

Inntektene landet på 3.693 millioner i andre kvartal, mot 6.014 i samme kvartal i fjor.
Etter skatt ga det et resultat på 141 millioner, med en margin på 3,8 prosent. Det er en oppgang fra fjorårets 127 millioner.

Akastor har kuttet kraftig i staben som en av flere innsparing- og effektiviseringstiltak, og teller nå 6.585 ansatte, mot 7.592 på samme tidspunkt i fjor.

Selskapet fikk nye ordrer for 2,3 milliarder kroner i andre kvartal, og ordreboken teller nå 18,7 milliarder kroner.

Selskapet har rentebærende gjeld på 6,1 milliarder kroner.

Aksjekursen falt 14 prosent i andre kvartal, og har i løpet av det siste året falt hele 34 prosent.

Les også

Fra milliardoverskudd til underskudd i Akastor

Les også

Akastor-sjef: Tror det løsner etter sommeren

Les også

Kværner fikk halvert resultatet

Publisert:

Her kan du lese mer om