Ledertalentets råd: – Det handler om å levere litt mer enn andre

Hun er tidligere premiert ledertalent, og fersk i ny direktørjobb. Her er Mathilde Hellenes’ råd til unge og fremadstormende lederspirer.

Mathilde Hellenes er utdannet statsviter fra Universitetet i Oslo og har tatt deler av graden på Berkeley og i Sankt Petersburg. Etter å ha jobbet for Nordic Choice og Kongsberg er hun nå nyansatt kommunikasjonsdirektør i Otovo.
Publisert: Publisert:

I 2019 var hun blant de ti øverste som ble premiert i Ledertalentene-kåringen (hun het Vik Magnussen den gangen).

På det tidspunktet var hun kommunikasjons- og markedsdirektør i Kongsberg Digital, men nylig skiftet hun beite til solcelleselskapet Otovo.

– Det var en ordentlig fjær i hatten å komme inn i topp ti i Ledertalentene, etter det jeg opplevde som en nøye vurderingsprosess, sier hun til E24 tre år etter at hun sto på scenen med diplomet i hånden.

– Likevel syns jeg det aller hyggeligste var selve nominasjonen fra arbeidsgiver. Det viser at man blir verdsatt og satset på utover en «bra jobbet».

– Har det skapt noen forventninger til deg på arbeidsplassen?

– Det ble først og fremst feiret, og gratulasjonene rant inn – men forventningene var etablert lenge før ledertalentene. Det tror jeg er en god ting.

E24 er nå i sluttfasen med å sanke inn tips til årets utgave av Ledertalentene. Men kjapp deg! Fristen for å nominere kandidater går ut ved dagsslutt tirsdag 9. august.

Hadde aldri direktør-drøm

Hellenes er ikke i tvil om at både arbeidsgivere og den jevne E24-leser bør sørge for påmelding om de kjenner noen flinke næringslivstalenter:

– Helt klart! Dette er en fantastisk måte å gi anerkjennelse til unge folk som fortjener det. Jeg vil anbefale arbeidsgivere til å nominere unge, flinke folk til Ledertalentene.

Les også: Torbjørn Røe Isaksen: Veien fra lederkontoret til gulvet kan bli farlig lang

– Du ble tidlig direktør – var det en ambisjon du strakte deg etter?

– Jeg har fokusert på å gjøre en god jobb der jeg er, men jeg må innrømme at jeg også kjeder meg raskt om jeg ikke får nye utfordringer. Så selv om jeg aldri har hatt noe mål om å bli direktør eller få en spesifikk stilling, har jeg nok ikke vært helt passiv heller, sier hun – men legger til et «men»:

– Men det er en forutsetning at du er på en arbeidsplass som oppmuntrer og støtter ambisjoner, hvis ikke vil jeg tro det blir vanskelig.

Utnytt det du er god på

Hun har klare råd til unge, ambisiøse ansatte som ønsker å få muligheten til å bli ledere på sikt:

– Begynn med de enkle tingene, som å møte opp fem minutter før du må og levere som avtalt, da skjønner folk at de kan stole på deg. Deretter handler det om å levere litt mer enn andre, og her kan du utnytte personlige interesser og egenskaper så det blir gøy, ikke et slit.

Hun gir noen konkrete eksempler:

– Om du er sosial så bruk tiden din til å prate med folk – i organisasjonen og ute blant kunder, for å forstå behovene og ønskene deres. Er du mer analytisk anlagt kan du utnytte data til å nå bedriftens mål. Om du elsker å være på tiktok kan du skape merkevarer som resonnerer godt med tidsånden. Du trenger ikke være som alle andre. Ta noe av det du liker eller er god på, og utnytt det i jobbsammenheng.

Mathilde Hellenes (den gangen Vik Magnussen) var blant de premierte under Ledertalentene i 2019. Her er hun, som nummer tre fra høyre, på podiet sammen med de andre premierte. Krisztina Horvath fra Ferd vant den gangen.

– Blodet bruser

I sin nye jobb starter hun på mange måter med et blankt kanvass. I tider med økt fokus på miljø – men også dyre strømutgifter – har solcellebransjen opplevd en eventyrlig vekst og sprengfulle ordrebøker. Otovo, som leverer solceller til private hjem, tredoblet omsetningen sist kvartal.

I tillegg til direktørstillingen i Kongsberg Digital har hun også jobbet som kommunikasjonssjef for Nordic Choice i Norge Danmark. Det å jobbe internasjonalt har en egen appell for henne.

– Det er ikke så mange ferske norske selskaper som også er virkelig internasjonale, selv om det er i ferd med å bli flere. Kongsberg Digital og Otovo er to av dem. Otovo er allerede i syv land, og skal inn i enda fler, sier hun.

Får skape eget rykte

Sterk vekst er et selskaps drøm, og det er ikke noe som er så spennende i jobbsammenheng som når blodet bruser og det er alle mann til pumpene, fortsetter Hellenes.

– Vi har en sterk kultur for å ta ansvar hvis man ser at noe må gjøres, men man overlever ikke på adrenalin, luft og kjærlighet for alltid. Går man fra 30 til 300 ansatte må man jobbe mer dedikert med å overføre den kulturen som har gjort selskapet sterkt til alle som kommer om bord, i stedet for å håpe at det skjer organisk.

Da hun jobbet i Nordic Choice og Kongsberg Gruppen var hun i etablerte, kjente selskaper. Kongsberg har for eksempel nær 200 års historie.

– Et kjempefortrinn når det kommer til å åpne dører, sier hun

Samtidig er Kongsberg Digital, hvor hun jobbet, relativt nyetablert og med nye produkter.

– Da må man bruke litt ekstra tid på kunnskapsheving og differensiering. I Otovo begynner man fra scratch og får ikke noe gratis, men det er jo noe av det morsomme: å få være med og definere hvordan folk opplever oss.

Publisert: