SSB: - Innovasjon Norges gründerprogammer gir ikke færre konkurser

Overlevelsessjansene for gründere med Innovasjon Norge i ryggen er ikke større enn for andre nyetablerere, viser SSB-rapport. - Vi må ta risiko for å få innovasjon, er Innovasjon Norges forklaring.

- JOBBER LANGSIKTIG: Administrerende direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth, er glad for å ha fått tall fra SSB som de kan jobbe videre utfra, men minner samtidig om at de jobber med langsiktige prosjekter som det kan få tid å oppnå resultater med.

Jo Michael
  • Astrid Dalen
Publisert:,

I en fersk rapport fra SSB har forskere sett på effekten av støtte fra Innovasjon Norge med tanke på blant annet vekst, sysselsetting og overlevelse for bedrifter.

Ifølge SSB-rapporten har flere av programmene en positiv effekt, blant annet gir det såkalte innovasjonsprogrammet positiv effekt på antall ansatte, omsetning og verdiskapning. Det er også positive effekter ved de regionale programmene og cluster (eller klynge)-programmer.

Les også

Hjelp disse med å finne årets ledertalent

Forsker i Statistisk Sentralbyrå, Ådne Cappelen.

CF-Wesenberg/kolonihaven.no

– Øker ikke overlevelsessjansene

Men når det kommer til gründerprogrammene, er det ikke fullt så positive resultater. SSB-tallene viser at programmene som er rettet mot nyetablerte foretak eller gründere ikke øker sannsynligheten for overlevelse sammenlignet med de bedriftene som ikke får Innovasjon Norge-støtte.

SSB har gjort målinger henholdsvis fem og ti år etter etablering.

Les også

Ber regjeringen handle: – Må bruke 100 millioner kroner

– Ikke en bred evaluering

Én av SSB-forskerne som har vært med på å skrive rapporten, Ådne Cappelen,

understreker at de ikke har sett på årsaker til eventuell positiv effekt av støtten, ei heller hvorfor støtteprogrammer ikke har hatt den ønskede effekten.

– Man kan dermed ikke se på dette som en bred evaluering av gründeraktiviteten som sådan. Rammen for dette prosjektet har vært de målfaktorene som Innovasjon Norge styres etter fra sine moderdepartementer, sier Cappelen til E24.

Innovasjon Norge deler ut milliarder: Har ingen oversikt over hvor mange som mislykkes

Det er dermed satt klart opp hvilke indikatorer de ulike støtteprogrammene skal måles på, og for gründerprogrammet har man dermed sett spesifikt på overlevelse.

– Kan ikke bli for trygghetssøkende

Innovasjon Norge sier de er glad for at det kan bli reist en debatt rundt deres gründersatsing i kjølvannet av SSB-tallene, men peker samtidig på at det må være litt spesielle forutsetninger rundt denne type støtte:

– Vi er på leting etter de hvite tigrene som kan bli noe stort, og da må vi ta risiko. Dersom vi blir pushet til å bli enda mer trygghetssøkende, blir det ikke mye rom for innovasjon, sier ansvarlig for gründersatsingen i Innovasjon Norge, Bård Stranheim til E24.

For syvende gang arrangerer E24 sin årlige Ledertalentene-kåring. Vi skal finne de beste næringsliv-talentene her til lands.

Vet du om en dyktig person under 35 år, som har utmerket seg med resultat-, personal- og/eller beslutningsansvar i næringslivet? Da kan DU tipse om denne personen ved å fylle ut vårt enkle tipsskjema.

– Må tåle at en del feiler

Stranheim mener videre vi må tåle at en del feiler på veien, for mange av dem prøver seg også igjen senere med andre eller endrede prosjekter.

– De som har et mislykket forsøk bak seg har større sannsynlighet for å lykkes neste gang. Kan vi ikke klappe for dem som mislykkes, men som reiser seg igjen, da får vi ikke innovasjon i Norge. SSB dokumenterer at gründerne vi jobber sammen med scorer høyere på omsetning, lønnsomhet og etablering av arbeidsplasser.

Innovasjon Norges største konkursprosjekter

– Det er også verdt å nevne at de har samme lave overlevelsesrate i Silicon Valley, slik at man kan spørre seg om det blir riktig å etterstrebe høyere tall i Norge, legger administrerende direktør Anita Krohn Traaseth til.

– Tester tidlig på markedet

Stranheim understreker også at Innovasjon Norge jobber tett opp mot gründerbedriftene for at de skal få ideene fra skrivebordet og ut i den virkelige verden relativt raskt.

– Vi pusher på for å få gründerne til å bringe produktet sitt ut av laboratoriet eller kontoret i en tidlig fase for å teste det ut på et reelt marked. Jo tidligere ideen blir endret eller skrinlagt, jo mindre tap og konsekvenser får det for gründerne, sier Stranheim.

Leder av divisjon for gründere og oppstartsbedrifter i Innovasjon Norge, Bård Stranheim.

Morten Bjerk
Les også

Les hennes råd til unge talenter: OL-vinnerens suksess i næringslivet

– Jobber langsiktig

Traaseth påpeker avslutningsvis at de er glade for at i samarbeid med SSB nå har fått konkrete tall på effekten av den støtten de gir, og at de vil ta med disse tallene når de legger ny strategi til høsten.

– Men det er viktig å huske på at vi driver med langsiktige prosjekter. Hvis man for eksempel tar Lefdal Mine Datacenter, hvor de nå harstartet utbygging, så har det her gått åtte år siden oppstart. Vi kan dermed ikke droppe et prosjekt etter to år, fordi resultatene er for dårlige, slår Traaseth fast.

Her kan du lese mer om

  1. Ledertalentene

Flere artikler

  1. – I 2014 fikk vi en «wake up call»

  2. - Venner meg aldri til nedbemanninger

  3. Roser regjeringens gründerplan

  4. Annonsørinnhold

  5. Vet du om et ledertalent? Da kan du hjelpe disse!

  6. – For min del finnes det ikke et A-lag og B-lag i norsk næringsliv