Sigurd Løvfall klatret til topps som «Årets rådgiver» i Ledertalentene.

Han leder kunnskapshoder som har vært i bransjen siden før han selv var født, noen av de han leder kunne vært hans bestefar - men 33-årige Sigurd Løvfall synes aldersforskjellene bare gir en spennende dynamikk.

PÅ VEI OPP: Sigurd Løvfall på vei opp isen på Skogshorn i Hemsedal. Kategorivinneren for rådgivere i Ledertalentene 2018 er tidligere konkurransekjører på ski, og en ivrig bre- og fjellklatrer.
Publisert:

Nå har juryen i Ledertalentene 2018 kåret divisjonsdirektøren i Sweco til «årets rådgiver».

– Jeg er veldig glad, ydmyk og litt rørt... Ja, du vet menn og det å snakke om følelser. Det er litt vanskelig å finne ordene, ler han.

– Dette er stort. Det er hyggelig at noen har sett meg, nominert meg og at en jury har funnet ut at jeg var tittelen verdig, sier han på mobiltelefon fra London, hvor han er på jobbreise.

– Det har vært mulig fordi jeg havnet i et selskap som satser på unge talenter. Sjefen min Grete Aspelund så noe i meg, og turte å satse på det.

– Kunne vært bestefaren min

Sweco er Europa største konsulent- og rådgivningsbyrå innen ingeniør- og arkitektvirksomhet.

Til sammen har konsernet 15.000 ansatte, 1.500 av dem i Norge.

Av disse igjen er 400 under Løvfalls ledelse.

Hans formelle tittel er divisjonsdirektør for energi, han møter fast i ledergruppen, og han er øverste leder for seks regionkontor - bestående av erfarne konsulenter som leies ut til den tunge og satte byggebransjen.

– Du leder ansatte som er betydelig eldre enn deg, og som presumptivt har betydelig mer erfaring. Hvordan takler en mann på 33 år det?

– Ja, bransjen er kanskje litt konservativ. Men denne bransjen, som alle andre, står overfor noen megatrender som gjør seg stadig mer gjeldende. Digitalisering er et godt eksempel på en utfordring som også er en mulighet. Dualiteten i det du spør om er en av våre fordeler. Vi har både unge fremadstormende kombinert med erfarne som har bygget kunnskap over tid, sier Løvfall.

ÅRETS RÅDGIVER: Sigurd Løvfall i Sweco

– Jeg har hele tiden hatt kompetente seniorer rundt meg som har vært villige til å dele av kunnskapen sin. Noen kunne ha vært bestefaren min, og blant dem jeg leder har vi blant annet den tidligere sjefen til sjefen min - men alle har vært rause, og veldig villige til å lære bort. Det gjelder også kunder.

Startet som trainee

Selv startet han karrieren i Sweco som trainee for seks og et halvt år siden.

– Da var jeg plassert ute hos noen av våre viktigste kunder. Møtet med kompetente, flinke og erfarne folk på kundesiden var gull verdt. Jeg tror det er mange av de samme egenskapene som gjorde at jeg trivdes blant kundene, gjør at jeg har havnet der jeg er.

Veien til å bli sjef for 400 gikk via stillinger som prosjektleder og så gruppeleder for ti ansatte.

– Det har vært en rask reise, vedgår Løvfall.

Som tidligere konkurransekjører på ski, og med fjell- og breklatring som hobby, drives han av utfordringer og en tørst etter å lære, forteller han.

– Jeg tenker at en slik tørst er noe man har eller ikke har. Skal jeg gi et råd til andre som ønsker å bli leder og få mer ansvar, vil det heller være i retningen av: Spør deg selv om hva du kan gjøre for firmaet, ikke hva firmaet kan gjøre for deg.

– Å gjøre sine kollegaer gode, enten de er plassert over, under eller ved siden av deg i organisasjonen, er helt avgjørende. Det er ofte lett å se begrensninger, ikke alltid like lett å omstille seg til å se mulighetene. Er du en person som klarer å se muligheter, og også omsette dem i verdi for selskapet, vil du få både mer tillit og mer ansvar.

JAKTER UTFORDRINGER: Sigurd Løvfall har konkurert i frikjøring på ski, og er en aktiv klatrer. – Jeg er en energisk type som trenger noe å bryne meg på, sier han. Løvfall er er også mentor for oppstartsselskaper i Equinor og McKinseys Techstar-program. – Det å sparre, diskutere og se på muligheter og løsninger sammen med flinke folk er givende. Her under klatring på Khan Thengri, et brefjell på 7.010 meter over havet i Kirgisistan.

– Gjør en forskjell

Da han studerte spesialiserte han seg i energi, og da spesielt fornybar energi.

– Det kanskje største privilegiet ved å lede energidivisjonen i Sweco er at det gir en mulighet til endre, forbedre og påvirke samfunnet vårt, sier Løvfall, som etter utdannelsen innen bygg- og miljøteknikk på NTNU startet Sweco-karrieren som prosjektingeniør.

– Norge er både en energinasjon og en kunnskapsnasjon, de to tingene verden trenger mer av. Kunnskapen om hvordan vi kan skape et bedre samfunn innenfor disse to momentene, der mener jeg vi kan ta en stor rolle. Det er en grunnleggende motivasjon i jobben min, og i alle andre stillinger jeg har hatt i Sweco, at jeg går på jobb og føler vi kan gjøre en forskjell.

– Hvilke ambisjoner har du på egne vegne - og for selskapet?

– Hehe, jeg har såpass mye å ta tak i og holde på med der jeg er nå, at jeg ikke har voldsomme ambisjoner på egne vegne. Det har uansett aldri vært det som har drevet meg. Og da er jeg ærlig, sier han.

– Ja da, jeg er et konkurransemenneske - men jeg liker å vinne sammen med andre. Det som gir energi er å utvikle bedriften og hjelpe kunder inn i en digital og bærekraftig fremtid. Vi tilbyr jo ikke produkter og løsninger, men smarte og kloke hoder. Det er det som er businessmodellen vår. Påvirkningen vi er i stand til å gjøre, det er der jeg har ambisjoner.

FRIKJØRING: Sigurd Løvfall er tidligere aktiv konkurransekjører i frikjøring. her på vei ned en fjellside i Kirgisistan.
Publisert:

Her kan du lese mer om