Jobbekspertene

Jobbekspertene: Stillesitting gir meg plager i rygg og nakke. Kan jeg kreve at sjefen kjøper massasjestol?

Innsender sliter med plager etter mange år med stillesittende arbeid. Kan man da kreve at sjefen kjøper massasjestol da den gir god effekt på plagene? 

VONDT: Mange sliter med rygg- og nakkeplager i arbeidshverdagen, men hva kan man egentlig kreve av arbeidsgiver når det kommer tilrettelegging?

Illustrasjonsfoto: Colourbox
  • Svànaug Bergland
  • Thor-Arne Wullum
Publisert:,

Spørsmål:

Etter flere år i kontorjobb har jeg pådratt meg diverse plager i rygg og nakke som følge av mye stillesitting. Jeg var nylig på en bedriftsmesse og testet ut en massasjestol. Denne merket jeg ga god effekt på mine plager, og jeg tror at dersom jeg benytter meg av en slik stol jevnlig vil jeg unngå langtidssykmelding. Kan jeg kreve at sjefen min kjøper inn en massasjestol, som et tilretteleggingstiltak? Hva skal eventuelt til for at man har krav på dette, eller lignende tiltak?

Svar fra Thor-Arne Wullum:

Du kan ikke kreve at sjefen din går til innkjøp av en massasjestol, selv om du har nytte av dette. Dersom arbeidsevnen din er redusert som følge av slitasje eller lignende, har arbeidsgiveren din en plikt til å iverksette tiltak for at du skal kunne få beholde eller få et passende arbeid, i den grad slike tiltak er nødvendige. Formålet med regelverket er at ansatte som har fått sin arbeidsevne redusert som følge av ulykke, sykdom, slitasje eller lignende skal få mulighet til å beholde sitt arbeid eller få annet passende arbeid gjennom tilretteleggingstiltak. Arbeidsgivers plikt gjelder bare så langt tiltak er nødvendige og så langt det er mulig å tilrettelegge. Det må vurderes konkret i hver sak hvor langt plikten strekker seg, og her må det også ses på hvilke muligheter arbeidsgiveren har. Det er imidlertid ganske klart at denne plikten ikke strekker seg så langt at arbeidsgiveren din er pliktig til å gå til innkjøp av en massasjestol.

Les på E24+

Portugal har lykkes med sitt dristige, økonomiske veivalg

Svar fra Svànaug Bergland:

Helseekspertene er klare på at en stillesittende livsstil er helsefarlig. Dette gjelder både når vi er på jobb og hva vi driver med på fritiden. Det viktigste rådet er å forebygge og motvirke skader og sykdommer med jevnlig på bevege seg, skifte stilling o.l. Tilrettelegging av arbeidsplassen f.eks. med hev/senk arbeidsbord, ståbord i møterom og kantinen o.l. er også nyttige tiltak. Noe av dette kan arbeidsgiver kanskje bistå med; jeg ville spurt hvis jeg var deg. Med en bevisst holdning til hva du kan gjøre for å bedre på de fysiske utfordringene du har, og ikke minst systematisk gjennomføring av noen enkle tiltak mens du er på jobb, vil du forhåpentligvis få mye bedre effekt over tid enn en massasjestol kan gi deg.

Her kan du lese mer om

  1. Jobbekspertene
  2. Arbeidsliv
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. «Kan vi suspendere en angivelig mobber»

  2. Jobbekspertene: Kan arbeidsgiver sende ut julekort mot min vilje

  3. Jobbekspertene: Kan jobben tvinge deg med på helgetur uten lønn?

  4. Annonsørinnhold

  5. Jobbekspertene: Kan konkurranseklausuler gjøres gjeldende for permitterte arbeidstagere?

  6. Jobbekspertene: Fikk ny jobb - ble fratatt alle oppdragene sine