Finansdepartementet vil ikke blande seg inn i lønnsnivået til finanstoppene

Finansdepartement satt i liv egne regler for å få ned bonusene i finansbransjen. Nå vil departementet ikke blande seg inn den kraftige økningen i fastlønnene i samme bransje.

LØNNSHOPP: Statssekretær Morten Søberg i Finansdepartementet vil ikke problematisere den kraftige veksten i fastlønnen til toppsjefene i meglerhusene.

Sverre Nilsen
  • Sverre Rørvik Nilsen
Publisert: Publisert:

E24 skrev nylig om hvordan forvalter Peter Warren angrep regjeringens forsøk på å regulere bonusene i finansbransjen.

Bakgrunn: Peter Warren angriper fastlønninger innen finans

«I det stille var det imidlertid ledere i Norge som økte sin fastlønn med 500 prosent for å kompensere for inntektsbortfallet», skrev Warren på sin egen blogg.

Finansdepartementet vil kun svare E24 skriftlig på spørsmål knyttet til det nye lønnsnivået:

«Våre regler setter ikke grenser for samlet nivå på godtgjørelse. Foretakene bestemmer selv hvor mye den enkelte ansatte skal få i lønn. Reglene stiller krav til sammensettingen av fast og variabel lønn, som for eksempel bonus. Det er også krav om at foretaket skal ha adgang til å redusere variabel godtgjørelse i ettertid, såkalt clawback», skriver statssekretær Morten Søberg (Sp) i en e-post til E24.

BAKGRUNN:Dette er de nye bonusreglene

Vil ikke regulere skyhøye fastlønnen

Foreløpig har verken Finansdepartementet eller Finanstilsynet gjennomført noen omfattende undersøkelser av hvordan de nye reglene fungerer.

«Reglene ble fastsatt sent i 2010 som gjennomføring av EØS-regler. Det er i tilfelle naturlig å la reglene virke i noen tid før man vurderer virkningen. Reglene er basert på felles internasjonale standarder, og er altså ikke særegne for Norge», skriver Søberg.

Warren påpeker i sitt blogginnlegg at lønnsnivået har blitt holdt like høyt, ved at bankansatte har hevet lønningene med hundrevis av prosent.

500 prosent

«I det stille var det imidlertid ledere i Norge som økte sin fastlønn med 500 prosent for å kompensere for inntektsbortfallet», skrev Warren.

E24 har gjennomgått årsrapporter for en rekke banker og meglerhus og verifisert at det er en trend at fastlønninger økte fra og med 2011. I noen tilfeller har fastlønnen blitt femdoblet for lederen.

Dette vil ikke departementet gjøre noe med:

«Mange kan mene at samlet lønnsnivå i deler av finansbransjen er høyt eller for høyt. Vi har ikke lagt opp til å regulere nivået på godtgjørelse. Foretakene selv må ta stilling til lønnsnivået ut fra blant annet økonomien i foretaket og tilgang på arbeidskraft», skriver Søberg.

«Men hvis finansbransjen selv skulle ønske sterkere offentlig styring av lønnstrukturen i bransjen, vil myndighetene i tilfelle måtte vurdere dette.

Publisert:

Flere artikler

  1. Nye bonusregler skulle bremse finanslønninger:- Ledere i Norge øktefastlønnen med 500 prosent

  2. Siv Jensen begrenser bonusene i finansbransjen

  3. Finansekspert: Svindelen stopper når bankbonusene strupes

  4. Varehandelen er i krise: Millionene drysser over sjefene

  5. Oppfordrer deg til å klage på valutalån