Så mange sjefer forventer at du jobber utenfor jobben: Roper varsko om det «skjulte arbeidet»

Seks av ti mannlige sjefer forventer at ansatte svarer på jobbtelefoner og e-poster utenom normal arbeidstid.

REAGERER: Arbeidsrettsadvokat Kirsten Rydne (innfelt) sier norske ledere mangler støtte i loven støtte når de presser ansatte til å jobbe på fritiden.
 • Karl Wig
 • Tuva Bønke Grønning
Publisert:

Vil du helst glemme bort jobben når du går hjem fra jobb?

Det vil gjerne ikke sjefen din at du gjør.

44 prosent av norske lederne forventer at ansatte tar telefonen og svarer på e-post utenom den normale arbeidstiden – selv om bedriften ikke har retningslinjer for det.

Det kommer frem i en ny, stor arbeidsgiverundersøkelse gjennomført av Respons Analyse for Norges ingeniør og teknologorganisasjon (NITO), hvor over 500 ledere over hele landet deltok.

Menn krever mer. Noen sjefer forventer mer enn andre, og undersøkelsen avdekker store forskjeller mellom menn og kvinner:

58 prosent av mannlige ledere sier de ansatte bør være tilgjengelig på telefon og epost utenfor jobben. Blant kvinnelige lederne er det kun 25 prosent som svarer det samme.

LES OGSÅ:- Skremmende at så mange ikke har ferie når de har ferie

Reagerer. Nito-advokat og arbeidsrettsekspert Kirsten Rydne i NITO reagerer på funnene.

- Jeg synes det er overraskende høyt. Det er jo ikke lov. Som arbeidstaker har man rett til en minimum sammenhengende fritid mellom arbeidsøktene, og det er sjefens ansvar å legge til rette til denne fritiden, fastslår advokaten overfor Dine Penger.

Hun viser til Arbeidsmiljøloven og ferieloven, som gir deg rett på elleve timers sammenhengende fri per døgn.

- Det er helt sentralt at friperiodene nettopp er sammenhengene for at ansatte får hvilt ut mellom øktene. Hvis du alltid skal være tilgjengelig for jobben, blir restitusjonen dårligere, mener Rydne.

Er det greit av sjefen å kreve at du tar med deg jobben fra jobben? Si din mening i kommentarfeltet!

I undersøkelsen kommer det frem at forventningene om fritidsjobbing er en god del høyere i privat enn i offentlig sektor, med 52 mot 30 prosent.

«Skjult arbeid» - Min erfaring er at folk i dag rett og slett jobber mer. Det eser ut, og etablerer seg etter hvert som en forventning hos arbeidsgiverne. Vi vet at dette ofte er skjult arbeid – det verken lønnes eller registreres, sier Rydne.

Selv om fritidsjobbingen ikke pålegges, mener Rydne at ledernes forventninger uansett skaper et stort press på ansatte.

Les også:Kun én av tre av oss er opptatt av å bli forfremmet

Advokat og jobbekspert Thor-Arne Wullum

Frykter helseplager. - De aller fleste arbeidstakere ønsker jo å tilfredsstille sjefens forventninger, og da blir resultatet at man ikke greier å legge arbeidet helt fra seg. Det virker innlysende på meg at det vil ha en negativ helseeffekt, sier Rydne.

Hun oppfordrer arbeidsgivere til å tenke igjennom om de i tilstrekkelig grad sørger for at arbeidstakerne får uforstyrrede pauser fra jobben.

- Er ansvarsbevisste. Jobbekspert og arbeidsrettsadvokat Thor Arne Wullum tror ikke arbeidstakere flest møter noe særlig press om fritidsjobbing.

- Jeg rådgiver og bistår ganske mange arbeidsgivere, og mitt inntrykk er at de fleste har et ansvarsbevisst forhold til dette. Jeg tror ikke det er mange som krever tilgjengelighet på ettermiddager og kvelder, sier Wullum til Dine Penger.

Han påpeker også at retten til sammenhengende friperioder ikke gjelder alle yrkesgrupper.

- Vi må huske på at mange ansatte har krevende stillinger hvor lovens bestemmelser om arbeidstid ikke gjelder. For ansatte med lederansvar og i spesielt uavhengige stillinger, åpnes det absolutt for å forlange jobbing utenom arbeidstid, sier Wullum.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Arbeidsliv
 2. Nito

Flere artikler

 1. - Skremmende at så mange ikke har ferie når de har ferie

 2. Norske sjefer forventer at vi jobber utenom arbeidstid

 3. Ny forskning: Derfor dropper flere hjemmekontor

 4. Frykter feriekaos på norske arbeidsplasser

 5. Betalt innhold

  Nito krever regelendring for utenlandske ingeniører