Slik fyller du ut næringselvangivelsen

Det er ti dager igjen før 350.000 næringsdrivende skal ha levert næringsselvangivelsen. – Om du har regnskapsfører eller ikke, du må passe på å få med alle fradrag, forteller skatteekspert. Her er huskelisten.

Husk fradragene: Skatteekspert og advokat i NARF Per-Ole Hegdahl, peker på at det er viktig å få med alle fradragene når du fyller ut næringsselvangivelsen. Og ikke glem dine personlige fradrag.

Foto: Espen Sturlasson
 • Carsten Henrik Pihl
Publisert:,

Oversikt. – Viktigst for små enkeltpersonsforetak som skal fylle ut ligningspapirene selv er å ha orden og kontroll på alle opplysninger som skal med i næringsoppgaven og selvangivelsen, forteller advokat og skatteekspert Per-Ole Hegdahl i NARF (Norges Autoriserte Regnskapsføreres Forening).

Det er viktig å ha oversikten over fradrag og føring uansett om du har regnskapsfører eller fyller ut næringsoppgaven selv. For det er du som kjenner ditt jobbliv.

Regnskapsføreren forholder seg først og fremst til de bilagene han har fått. Men har du husket alle? Er alle kvitteringer for kundemiddager og innkjøp på plass, for eksempel?

Les mer:Dine Pengers skole: Slik fyller du ut næringsoppgaven

Driver du egentlig næring? For de aller minste kan det være fornuftig å først vurdere om det faktisk drives næring. For å bli regnet som næring må man drive noe som er egnet til å gå med overskudd over tid.

Er aktiviteten ikke egnet til å gå med overskudd, i det minste over tid, er aktiviteten trolig heller ikke næring og skal da ikke medtas i ligningspapirene.

–Mange misforstår og tror at enhver aktivitet som går ut på å selge varer eller tjenester er næring. Det er feil, poengterer Per-Ole Hegdahl.

Det du driver med skal generere overskudd. Dette gjelder alle inntekter og utgifter til bedriften.

– Netto overskudd er lik skattepliktig inntekt som overføres selvangivelsen og legges til grunn for beregning av personinntekt, sier Hegdahl

Spørsmål om næringsselvangivelsen? Onsdag kl 13.00 svarer ekspertene i NARF.Legg inn spørsmål allerede nå!

Få skjema for lite firma. Husk også at hvis du driver enkeltpersonsforetak (EPF) og har under 50.000 kroner i året i omsetning, kan du fylle ut færre skjemaer.

Les mer om dette her:Næringsinntekt under 50.000 kroner

Bytte til AS? I den motsatte enden av skalaen er det viktig for de selvstendige næringsdrivende som driver med et betydelig overskudd å vurdere om EPF eller AS er riktig virksomhetsform.

Merk at enkeltpersonsforetak kan omdannes skattefritt med virkning fra 1. januar 2013 dersom nytt AS stiftes innen 30. juni i år. (Men altså ikke for selvangivelsen for 2012 som du nå fyller ut.)

Mange byttet selskapsform fra enkeltpersonsforetak til AS i fjor. De får nå et nytt skjemavelde å forholde seg til:

– Det er en voksen oppgave å fylle ut skjemaene for et AS, forteller advokat Per-Ole Hegdahl i NARF, men han legger til:

– På den annen side er det mange som mener at skjemaene for AS er enklere å forstå enn de for enkeltpersonsforetak, sier han.

Les mer om det her:Nytt AS gir nye skjemaer i selvangivelsen

Dette må du sjekke at er på plass

Her er skatteekspertene i NARF sin sjekkliste om hva du bør sjekke i næringsoppgaven din:

 • Korrekt innrapportering av bil, enten det er næringsbil eller privat bil som er brukt i næringen og gir rett til fradrag etter sats. Les mer: To måter å føre bilen
 • Driftsmidler: Hva kan føres som fradrag i år? Det som koster over 15.000 kroner må du saldoavskrive. Les mer: Slik fører du avskrivninger
 • Har ektefellen utført arbeid i din virksomhet åpner det for å fordele inntekt mellom dere. Les mer: Flytt næringsinntekt til ektefellen
 • Har du tap på kundefordringer, bør dette tapsføres i den grad tapet er endelig konstatert.
 • Mobiltelefon og bredbånd må innberettes på korrekt måte.
 • Oppgaver over aksjer og andeler må rapporteres.
 • Eventuell premie til egen pensjonsforsikring må medtas.

Dette bør sjekkes: Du er ansvarlig for tallene som står i selvangivelsen, selv om de er levert av andre. Bruk hurtigsjekken for å spare skatt. Les også:Ti finter for mindre skatt

Ikke glem din egen selvangivelse.

Det er også viktig å huske på at du skal levere din egen selvangivelse:

– Til sist er det viktig å opplyse om det som skjer privat også i form av kjøp av ny bil, båt, skifte av bolig eller anskaffelse av hytte osv, forteller Hegdahl til Dine Penger.

Husk også foreldrefradag og fradrag for eventuelle private lån.

Du finner en god oversikt over dette her:Ti finter for mindre skatt

Spør ekspertene om næringsoppgaven!

SVARER DEG: Onsdag 22. mai svarer ekspertene i NARF på lesernes spørsmål om næringsoppgaven, skatt og fradrag. Fv: advokatfullmektig Erik Frøystad, statsaut. revisor Liv Veiteberg Braaten, reg. revisor Tommy Johnsen, advokat Per-Ole Hegdahl, fagsjef regnskap Hanne Opsahl, juridisk rådgiver Heidi Sulusnes, og fagsjef skatt Knut Høylie.

Foto: Espen Sturlasson

Legg inn spørsmål til nettmøtet her!

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. – Mange tar for lett på oppgaven

 2. Siste frist nærmer seg - unngå bøter: Nå må du levere næringsoppgaven

 3. Nytt AS gir nye skjemaer

 4. Annonsørinnhold

 5. Ti tips i siste liten for næringsselvangivelsen

 6. Ekspertene svarer om næringsselvangivelsen