Marie Nielsen (35) til topps i Ledertalentene 2017

– Hun viser en modighet få andre kan måle seg med i de ni årene vi har arrangert Ledertalent-kåringen, skriver juryen i sin begrunnelse. Marie Nielsen (35) er «Årets Ledertalent 2017».

ÅRETS LEDERTALENT 2017: Marie Nielsen mottok fredag ettermiddag premien som årets ledertalent i E24s kåring.
Publisert:

Tilbake i juni startet E24 jakten på årets ledertalent, ved å etterspørre nominasjoner. Etter en møysommelig og grundig prosess kunne juryleder Cathrine Foss-Stene omsider kåre Marie Nielsen, daglig leder i Penda Manufacturing Etiopia, til «Årets Ledertalent» under et arrangement på BI i Oslo.

«Det er vanskelig å forstå hvor stor betydning Marie har hatt for mange barns liv i Sierra Leone» har en referanse sagt om henne.

– Tusen takk til juryen for at de setter pris på det vi har gjort, for det er ikke bare meg. Jeg tror det er viktig å få frem hva private aktører kan få til i land som Etiopia, sa en rørt Nielsen i sin takketale.

Etter to år i Etiopia startet «Årets Ledertalent 2017» opp papirresirkuleringsbedriften Penda sammen med en investorgruppe. Selskapet har nå fått i gang en fungerende søppelsorteringsordning i Addis Abeba i Etiopia.

– Stort sett alt tilgjengelig papir og papp i Etiopia er importert, eller produsert lokalt basert på importerte råmaterialer. Ved å resirkulere gjør vi heller dette råmaterialet tilgjengelig for den lokale papirindustrien til et svært konkurransedyktig prisnivå, og sparer «hard currency» som det er mangel på og som dermed heller kan brukes til annen nødvendig import, fortalte Nielsen i et intervju med E24 i forbindelse med at hun ble kåret til «årets samfunnsbygger».

Nielsen er utdannet fra Norges Handelshøyskole.

E24-spesial: Sjekk hele listen over Ledertalenter

Vil du lese juryens begrunnelser for hele topp 10-listen? Du finner de her!

Stor vekst

I dag opplever Penda stor vekst, og de har store planer for fremtiden.

– Vårt langsiktige mål er 60.000 tonn papp og papir per år, noe som tilsvarer omtrent 20 prosent av dagens papirforbruk, forteller Nielsen.

Hun har også vært delaktig i prosessen med å bygge opp Sierra Leone etter ebolautbruddet som rammet landet for få år siden.

– Når man begynte få kontroll over ebolaepidemien, fikk McKinsey i oppdrag om å lage en plan for hvordan man kunne stable landet på beina igjen. Konsekvensene av epidemien var enorme, med kollaps i næringslivet, stengte skoler i nesten et år og et sykehussystem som slet med å håndtere antallet syke, forklarte Nielsen.

Nielsen skulle bare være i Sierra Leone i tre uker, det ente opp med å bli to og et halvt år, hvor hun etterhvert ble med på å implementere planen.

1,2 millioner barn har fått tilbake skolegangen sin, i tillegg har skolemat programmet i landet blitt innført igjen etter det ble stoppet under borgerkrigen i landet.

Det er ikke bare Marie som har blitt hedret i løpet av fredagens kåring. Topp 3 har alle blitt hedret, under finner du juryens begrunnelse. Til høyre finner du hele topp 10 listen.

E24-spesial: Her kan du se alle årets ledertalenter

Les også

Silvija Seres mener norske ledere må våkne opp: – Lei av å høre at norske selskaper ikke er flinke nok

ÅRETS LEDERTALENT

Marie Nielsen

Daglig leder i Penda Manufacturing Etiopia

Juryens begrunnelse: Årets ledertalent er en person som har gjort ekstraordinære ting under ekstreme forhold. Hun har utvist et mot få andre kan måle seg med i de ni årene vi har arrangert Ledertalentene-kåringen. Marie Nielsen har bygget opp papirresirkuleringsbedriften Penda Manufacturing i Etiopia, et av verdens 20 prosent vanskeligste land å operere i. Hun har 7.000 tilknyttede medarbeidere, samt 52 faste ansatte, som skaper sårt tiltrengte verdier i et av verdens fattigste land. Hun har samtidig ledet McKinseys arbeid for å hjelpe myndighetene med å bygge opp igjen Sierra Leone etter Ebola-epidemien, med betydelig personlig risiko. Dette arbeidet resulterte i at 1,1 millioner barn nå får utdanning og skolemat. Som juniorpartner bygget hun opp McKinseys kontor i Addis Abeba, deres første i Øst-Afrika. Referansene forteller om en svært strukturert person med medfølelse og respekt for andre. Hun setter høye krav til de rundt seg, og gir tett coaching for å hjelpe dem til å nå mål de ellers ikke trodde de kunne nå. Hun har utvist en usedvanlig arbeidskapasitet og analyseevne, og har et sterkt driv for å gjøre en forskjell i verden.

ÅRETS LEDERTALENT, ANDREPLASS

Bjørnar Bukholm

Strategi- og økonomidirektør i Wallenius Wilhelmsen Logistics ASA

Bjørnar Bukholm, strategi- og økonomidirektør Wallenius Wilhelmsen Logistics

Juryens begrunnelse: Bjørnar Bukholm kombinerer faglig bredde med sterke analytiske evner, stor arbeidskapasitet, evne til å tenke strategisk og lederegenskaper som gjennomgående høster superlativer. Wallenius Wilhelmsen Logistics er i dag verdens sjette største børsnoterte rederi. Bjørnar Bukholm har siden 2011 hatt sentrale oppgaver i selskapet, og omtales som en viktig drivkraft bak WWLs vellykkede restrukturering og børsnotering. Prisvinneren nyter stor respekt både for sin ledelse og faglige dyktighet – og er i tillegg svært godt likt. Som en av referansene uttrykker: "Jeg har jobbet med mange dyktige mennesker, men Bjørnar er det største ledertalentet jeg noensinne har hatt gleden av å jobbe med".

ÅRETS LEDERTALENT, TREDJEPLASS

Fredrik Tønnesen, Administrerende direktør i Elkjøp Norge og Lefdal Elektromarked

Fredrik Tønnesen

Administrerende direktør i Elkjøp Norge og Lefdal Elektromarked

Juryens begrunnelse: Fredrik Tønnesen har gått gradene internt - fra varehussjef, til salgssjef, til nordisk salgsdirektør og nå administrerende direktør i hele Elkjøp Norge. Han presterer svært godt som leder og nyter høy anseelse internt i konsernet. Fredrik omtales som et vinnende vesen som alle vil jobbe for, og han viser stor modenhet i sitt lederskap. Han oppfattes som en mulig etterfølger til dagens nordiske konsernsjef. Fredrik har en god forretningsteft, og har allerede skapt betydelig verdi i lederrollen. Han er uredd og tydelig, samtidig som han involverer aktivt og er på konstant søken etter å utvikle seg som leder.

Les også

– Det er vanskelig å forstå betydningen av Maries arbeid

Les også

Bjørnar er «årets økonomihode» i Ledertalentene 2017: – Viktig drivkraft i kjempefusjon

Les også

– Nå er det bare å trykke pedalen gjennom gulvet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om