Undersøkelse: Kun 4 av 10 mener sjefen har nok teknologisk kompetanse

– Jeg tror dette er en av de store utfordringene norske ledere står overfor, sier konsernsjefen i Sparebanken Vest.

Publisert: Publisert:

En undersøkelse utført av InFact for Abelia viser at bare 4 av 10 mener at sjefen har tilstrekkelig teknologisk kompetanse.

Og i KPMGs globale CEO Outlook, som er basert på intervjuer med toppledere, svarer 45 prosent av de nordiske topplederne at de mener de ikke trenger å forstå den tekniske siden av forretningen for å gjøre en god jobb. Dette er en prosent mer enn det globale gjennomsnittet.

– Jeg tror dette er en av de store utfordringene norske ledere står overfor. Spesielt om man vil være raske, og ikke treige, i denne brytningstiden, sier Jan Erik Kjerpeseth, konsernsjef i Sparebanken Vest, til E24.

Kjenner du et ledertalent? Tips oss om din kandidat til Årets Ledertalent her!

Tettere med it

– Det er overraskende mange. Interessant nok vurderer folk at de selv har ganske god kompetanse, mens under halvparten mener at sjefen har det. Det understøttes av andre funn, som viser at norske forbrukere er verdensledende i å ta i bruk teknologi, sier Håkon Haugli, som er administrerende direktør i NHOs teknologiforening Abelia, og sitter i juryen i kåringen av årets ledertalent.

Kjerpeseth sier at det i KPMGs undersøkelse ikke er lett å vite hvordan lederne definerer teknologi.

– Jeg tror ikke ledere trenger å forstå kodingen, men jeg tror norske ledere generelt må ta inn over seg, og forstå, hvordan teknologi kan gi bedre kundeopplevelser. Der tror jeg vi har mye å gå på, sier Kjerpeseth.

Les også

For tiende år på rad: Hjelp oss å finne årets ledertalent

Han forteller at de har gjort flere grep i Sparebanken Vest for å være tett på den teknologiske utviklingen. De har blant annet valgt å ha it-kompetansen i bedriften.

– Vi har 150 årsverk. Det er mye i vår størrelse. Jeg tror genuint på et virksomhetsnært utviklingsmiljø. Jeg tror de som lykkes klarer å kombinere virksomhetsinnsikt og teknologikompetanse, sier Kjerpeseth.

I konsernledermøter

Leder Håkon Haugli i NHOs teknologiforening Abelia.

Han forteller at hvert konsernledermøte starter med statusoppdateringer på alle vesentlige it-prosjekter, dette har erstattet tidligere styringsstruktur av it.

– Selv prøver jeg fra tid til annen å delta i kjappe statusmøter i ulike it-utviklingsteamene, sier Kjerpeseth.

Haugli i Abelia mener at lederne må kunne nok til å stille relevante og gode spørsmål når man snakker om teknologi. Forbundsleder Audun Ingvartsen i fagforeningen Lederne er enig.

– Det er alvorlig om det er riktig at norske ledere ikke har tilstrekkelig forståelse for teknologi. Om du skal tenke på forretningsutvikling, tenke annerledes om kundedata eller omorganisere, så må du ha en grunnforståelse av teknologi, sier Haugli.

Hvordan vil du bli møtt?

Han har noen råd til ledere som erkjenner at de ikke kan teknologi godt nok.

– Man kan lære mye ved å prøve å se virksomheten sin utenfra som en digital kunde. Hvordan ville du ha ønsket å bli møtt? spør Haugli, og legger til at noe av det viktigste man kan gjøre er å være villig til å eksperimentere.

– Knytt it-folkene, som tradisjonelt har sittet i kjelleren, til andre grupper. Min erfaring er at innovasjon skjer der flere fagfelt møter hverandre, sier Haugli.

Ingvartsen sier at det er viktig å være en god rollemodell når man er leder.

– Du trenger ikke kunne alt, men du må også kunne nok til at de ansatte har tillit til at du kan ta gode avgjørelser, sier Ingvartsen.

Les også

– Lei av å høre at norske selskaper ikke er flinke nok

Les også

Norges yngste, kvinnelige støperisjef: – Vant til å være første kvinne i ulike roller

Les også

Kristin Skogen Lunds ti ledertips

Publisert: