Næringslivsleder Walter Qvam gir råd til unge ledere: – Jeg føler jeg har stjålet som en ravn opp igjennom årene
Han har hatt lederstillinger i en årrekke, og har selv vært mentor for unge ledere. Walter Qvam mener man må tørre å se til andre organisasjoner for å tilegne seg kunnskap om godt lederskap.
Den norske næringslivslederen besluttet i januar 2016 å gi seg i industriselskapet Kongsberg Gruppen. Fra å lede over 7.500 ansatte i sin rolle som konsernsjef, skulle han nå trappe ned.
Han ville ta tilbake søndagen – den ene dagen i uken han alltid brukte på å planlegge den neste ukens hendelser.
Nå prøver Qvam fortsatt å finne en passende arbeidsmengde, for ledertoppen har så absolutt ikke lagt fra seg hverdagen som leder enda.
Gjennom året vil han lede KonKraft-prosjektet, et utvalg som skal jobbe med det krevende arbeidet for å sikre verdiskaping, arbeidsplasser og global konkurransekraft for den norske olje- og gassnæringen på lang sikt.
– Jeg pleier å si at dess eldre jeg er blitt, dess mer har jeg kommet tilbake til gamle dyder, sier han til E24.
For Qvam er tydelig på at lederjobben handler om kontinuerlig læring, og at det ligger stor kunnskap i å betrakte ledere utenfor din egen organisasjon.
Fra å være «en av gutta» til å bli sjefen for de «gutta»
Qvam vokste opp på familiegård hvor det alltid var nok av oppgaver å ta tak i. Da han var rundt åtte år kunne det dreie seg om å stå alene og kløyve ved i tre uker.
– Når jeg tenker tilbake så jeg allerede her hva lederskapet dreide seg om: Det handler om å gjøre ferdig de oppgavene du får, forteller Qvam.
– Kanskje var det ikke så dumt å få litt tidlig trening i å holde ut.
Før utdannelsen som sivilingeniør dro Qvam i militæret på Haslemoen. Der fikk han sin første erfaring med lederskap. Som 19-åring ble han befal, og fikk ansvaret for et helt lag – mange av dem gode venner som han nå skulle være leder for.
– Jeg gikk fra å være en av gutta, til å bli sjef for disse gutta, sier Qvam.
Plutselig måtte han ha personalsamtale med en gjeng han tidligere hadde vært ute på byen sammen med til sent på kveld. Slikt kan by på en utfordring, mener næringslivslederen.
– Du går jo på jobb med følelsen av at du nå har en ny rolle enn den du hadde for litt siden. Plutselig må du snakke med de ansatte på en ny måte, og det tror jeg kan være en fallgruve for mange unge ledere, sier Qvam.
En del av jobben vil nemlig alltid omhandle å tre inn som en rollemodell, peker han på.
– Du må alltid vise at verdier og kultur henger sammen med din egen atferd.
Lært av andre
Walter Qvam har selv hatt en sammensatt karriere, med direktørstillinger i IT-, transport- og industrisektoren. Siden 80-tallet har vært leder for store personalgrupper, og selv kjent på utfordringer knyttet til lederrollen.
Ledertalentene-fagekspert: – Fungerer ikke å skremme selgere til bedre resultat i Norge
– Som leder har du jo en fare for å kunne bli høy på deg selv, for man blir jo hausset litt opp, sier han til E24.
Da handler det om å ha begge ben plantet godt på jorden, og samtidig være nysgjerrig på deg selv om andre mennesker, understreker Qvam.
For han har selv lært mye av å se andre ledere i aksjon.
– Det handler om øyeblikkssituasjoner hvor du opplever at andre håndterer en gitt situasjon. Kanskje blir du interessert i å snakke litt med disse personene. Jeg føler selv jeg har stjålet som en ravn opp igjennom årene. Men er det ikke litt det man skal?
Han forklarer at unge ledere ofte opplever at avstanden til de ansatte i egen organisasjon kan bli større etter hvert som man stiger i gradene.
– Du kan ikke snakke med dine underordnede om alt. Og da er det viktig at man har tillit til folk rundt seg, selv om de jobber i en annen organisasjon enn din egen.
Walter Qvams ledertips
* Lederskapet handler om å være en rollemodell
– Vis alltid at organisasjonens verdier og kultur henger sammen med din egen atferd.
* Lederskapet er ingen gratistur
– Det krever hard jobbing og en stor innsats for å lære seg organisering for høy belastning. Like viktig er det å organisere hverdagen din.
* Ikke vær redd for å ta de rette valgene akkurat nå
– Du må ikke vente og la andre bestemme kursen for deg. Det mener jeg er en leders viktigste oppgave. Stol på de rundt deg og din egen dømmekraft, og bare gjør det!
* En god utdannelse er ingen garanti
– En universitetsutdannelse eller en annen langvarig kompleks utdanning gir mer utstyr i verktøykassen for å takle en kompleks hverdag. Alle ledere trenger en verktøykasse, men den kan man skaffe seg på ulike måter.
* Aldri tro du er ferdig utlært
– Hvis man tror man er utlært, så er man ikke en god leder,
* Vær nysgjerrig
– Vis nysgjerrighet for nye forretningsmuligheter, kunder, markeder og ny teknologi, Men også på det indre plan – på deg selv.
* Ha alltid folk rundt deg man har tillit til
– Du kan ikke snakke med dine underordnede om alt. Da er det viktig å ha gode venner rundt seg.
* Du klarer ikke alt selv
– Dette burde ledere bli fortalt først. Du skal arbeide for at teamet ditt opplever at de har rett og plikt til å bidra. Tenk også at teamet ditt skal være bredt, for jeg tror mange beslutninger blir bedre i et team som er sammensatt på tvers.
Kjenner du et ledertalent? Tips oss!
For niende året skal E24 kåre Årets Ledertalent.
Igjen kan du være med å tipse inn kandidater til kåringen!
Vi ber nemlig publikum tipse oss om egnede, unge norske næringslivstalenter – som kan være med i kåringen.
For niende året på rad: Hjelp oss å finne årets ledertalent
– Folk bør tipse fordi det er en veldig god måte å vise frem mangfoldet av unge talenter vi har i Norge, sier mangeårig jurymedlem, og tidligere vinner av kåringen, Hege Yli Melhus Ask.
– Ofte er ikke kandidatene så synlige i mediebildet, siden de er unge. Å ha en kultur for å heie frem dyktige, unge folk er det jeg setter høyt.
Vet du om en dyktig person under 35 år, som har resultat-, personal- og/eller beslutningsansvar i næringslivet?
Da kan DU tipse om denne personen ved å fylle ut vårt enkle tipsskjema.
En ekstern jury, med profesjonell rekrutteringskompetanse og ledelseserfaring, står for selve kåringen.
Juryen ledes av Cathrine Foss Stene, til daglig partner i konsulentselskapet Implement Consulting Group.