Google-ingeniør kritiserte kvinner – fikk sparken

Google har sparket ingeniøren som lekket et dokument der han hevdet at kvinneandelen blant IT-topper er lav av biologiske årsaker, melder flere medier.

SPARKET SJEF: Google-sjef Sundar Pichai (bildet) skal ha valgt å avskjedige ingeniøren som blogget nedsettende om kvinners biologi. Han har også sendt ut en intern epost til Google-ansatte.

Foto: Tsering Topgyal AP
 • NTB
 • E24
Publisert:

Google vil ikke bekrefte at programvareingeniøren er sparket og viser til at selskapet ikke kan kommentere personalsaker.

I en intern epost til de ansatte har Google-direktør Sundar Pichai skrevet at dokumentet går over streken ved å «fremme skadelige kjønnsrollestereotyper på arbeidsplassen», ifølge BBC.

Til Reuters sier ingeniøren at han vurderer rettslige skritt etter å ha blitt avskjedighet.

Mener menn er bedre

Ifølge ingeniøren har menn forutsetninger som gjør dem bedre dataprogrammerere. Kvinner, derimot, «har mer åpenhet for følelser og kunstneriske områder fremfor ideer».

– Jeg slår bare fast at det at interesser og ferdigheter er forskjellige mellom kvinner og menn, blant annet skyldes biologiske årsaker og at disse forskjellene kanskje forklarer hvorfor vi ikke ser like mange kvinner i IT-jobber og lederroller, heter det i dokumentet.

Dokumentet, på omkring 3.000 ord, har gått viralt i USA der det er stemplet som sexistisk og har blåst nytt liv i debatten om mangel på mangfold i IT-bransjen.

Syv av ti er menn

I etterkant av lekkasjen har Googles visedirektør for mangfold, Danielle Brown, sendt ut en epost til alle ansatte angående dokumentet.

– Dette er ikke et synspunkt som jeg eller dette selskapet støtter, fremmer eller oppfordrer til. Vi er enige om at mangfold og inkludering er kritisk for vår suksess som selskap, og vi kommer til å fortsette å stå for det.

For tiden er 69 prosent av Googles ansatte menn, mens andelen menn i IT-relaterte stillinger i bedriften ligger på 80 prosent. Hos Apple er 70 prosent av de ansatte menn.

Les også

Alphabet slår forventningene

Les også

Et av Silicon Valleys mest verdifulle selskaper vurderer børsnotering

Les også

Tek-giganter med rekordhøy kontantbeholdning utenfor USA: Har over 3.700 milliarder i kontanter lagret i utlandet

Her kan du lese mer om

 1. Google
 2. Kvinner
 3. Likestilling
 4. Oppsigelse
 5. Arbeidsliv
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Ny studie: Det kan være ti ganger så lønnsomt å ha kvinner i ledelsen

 2. NYT: Google betalte Android-gründer 750 mill. etter sexanklager

 3. Vil bedre kvinneandelen i IT med å hente fra finans, handel og offentlig sektor

 4. Annonsørinnhold

 5. Enfoldig mangfold

 6. Google holdt tett om massiv datasvikt