Fakturasvindlere herjer igjen

Nok en gang sender Norsk Internett Register ut oppdateringer til norske bedrifter. Oppdaterer du feilopplysningene kan det koste deg 8.500 kroner.

IKKE SVAR: Ikke send inn opptateringene til Norst Internett Register. Gjør du det kommer en faktura på 958 euro. Faksimile: Dine Penger.
Publisert:

Dine Penger har ved flere anledninger skrevet om Norsk Internett Register og selskapet som står bak

, nemlig tyske Deutscher Adressdienst (DAD). Selskapet har kostet flere norske småbedriftseiere nattesøvnen det siste året. Nå er de tyske svindlerne på ferde igjen.

Ikke svar!

Selskapet har nylig sendt ut en ny runde med brev, e-post og faks til norske firmaer i forbindelse med det de kaller en dataoppdatering. Dine Penger advarer på det sterkeste mot firmaet. Det er kun ute etter pengene dine.

Fremstår som en oppdatering

Dine Penger har også mottatt brev fra de tyske svindlerne. Brevet fremstår som en korrektur og en oppdatering av en eksisterende oppføring, men fyller du ut skjemaet og returnerer det i posten må du forberede deg på en overraskelse.
Selv om ordet gratis går igjen flere steder i teksten, gjelder dette kun hvis du IKKE returnerer brevet!

8.500 kroner årlig!

For å lure leseren til å fylle ut skjemaet, inneholder den forhåndsutfylte informasjonen åpenbare feil. For eksempel er Dine Penger i år, som i fjor, oppført som elektroentreprenører.
Dette gjør at mange automatisk retter opp feilen og returnerer skjemaet uten å lese den lille skriften.
Leser du brevet nøye står det med liten skrift at dersom du skriver under og sender inn returskjemaet, koster oppføringen deg 958 euro årlig, eller 8.540 kroner! Bindingstiden er tre år, så totalt dreier dette seg om 25.600 kroner!

Informer dine sommervikarer

Årsaken til at brevene sendes ut i disse tider er nok at flere bedrifter benytter seg av sommervikarer og ekstrahjelper i perioden mai til august. Sørg derfor for at alle dine ansatte er informert om Norsk Internett Register. Brev herfra skal kastes rett i søppelkassen.

Sjekk varslingslisten.no

Både Norsk Internett Register og DAD står oppført på

varslingslisten.no

. Dette er en oversikt over katalogfirmaer som flere næringsdrivende har klaget på. Listen oppdateres jevnlig av Næringslivets sikkerhetsråd. Sjekk alltid

varslingslisten.no

og

tryggkatalog.no

før du skriver under på lignende henvendelser.

Du skal ikke betale

Har du gått i fella og returnert skjemaet må du være forberedt på å motta en hel del purringer og trusler fra DAD. Dine Penger har fått tilbakemelding fra lesere som returnerte skjemaet i fjor sommer, og de plages fortsatt ett år senere. Til tross for aggressiviteten i henvendelsene fra DAD skal du ikke betale noen av fakturaene som kommer.
- Vårt råd er fortsatt at dette ikke skal betales, sier Anne Dybo rådgiver i Økokrim.

Mange klager

Dybo forteller at de har fått mange henvendelser folk som klager på selskapet.
- Vi fører ikke noe register over hvor alle henvendelsene vi har fått inn, men det dreier seg om flere hundre.

Kast det i søppelkassen

Det du skal gjøre er å skrive et brev til DAD der du bestrider kravet du har mottatt. På den måten har du ditt på det tørre om kravet skulle dukke opp fra et norsk inkassoselskap.
Får du inkassokrav fra et tysk inkassoselskap kan du med loven i hånd kaste dette rett i søpla. Grunnen er at tyske inkassokrav ikke er gjeldende i Norge. Først når du får et inkassokrav fra et norsk selskap skal varsellampene lyse.
- Foreløpig har vi ikke fått noen henvendelser om at DAD har gått via norske inkassoselskaper. Skulle det skje får vi ta saken derfra, men så lenge du kan dokumentere at du har bestridt kravet, skal ikke inkassoselskapet drive inn kravet som ordinær inkasso, forklarer Anne Dybo.

Tysk politi er informert

DAD har i noen tilfeller truet med sivilt søksmål dersom fakturaene forblir ubetalt. Selv dette kan du ifølge Økokrim ta med knusende ro. Økokrim har vært i kontakt med tysk politi gjennom Interpol om DAD, og selskapet er en gammel kjenning i Tyskland.
- DAD vil ikke komme noen vei med et sivilt søksmål, for det er ingen tysk rett som vil ta saken, forsikrer Anne Dybo etter korrespondansen hun har hatt med tysk politi om saken.

Publisert: