- Utenlandske gründere presser det norske entreprenørskapet fortere fremover

Polske Anna Feldmann har mastergrad, to spesialiseringer og norskkurs, men får ikke jobb. Nå er hun med på å skape sin egen.

STARTUP: Anna Feldmann og Jørn Lein-Mathisen er to av fem gründere bak Kontorplasser.no

Sigrid Moe
Publisert:,

Anna Feldmann flyttet fra Polen til Norge med sin norske samboer for ett år siden. Hun tror at internasjonale gründere presser utviklingen for norske entreprenører fortere fremover.

- Det er vanskelig å få jobb i Norge når du ikke snakker perfekt norsk, så når man begynner selv er man mer presset til å få en suksess, sier Feldmann til E24.

Les også

- Norge mister kompetanse og muligheten til store penger

Mer sultne

Hun har kontor i Oslo International Hub blant annet sammen med medgründer Jørn Lein-Mathisen. Sammen med tre andre har de startet tjenesten Kontorplasser.no.

Medgründeren, som er fra Rogaland, er enig med Feldman om at internasjonaliseringen av de norske gründermiljøene er en pådriver.

- De er mer sultne, sier Lein-Mathisen, som også er daglig leder og grunnlegger av Oslo International Hub.

Sosiale arenaer

I en artikkelserie på E24, har flere norske IT-gründere fortalt at det er vanskelig og ensomt å være IT-gründer i Norge.

Innovasjon Norge har tidligere fortalt at de ser tegn til at det er en entreprenørskapsbølge på vei mot Norge, og at oppstarten av flere gründerhus er ett av tegnene. Både Oslo International Hub og Kontorplasser er eksempler på steder som vil gi gründere og små bedrifter en mulighet til å bli mer sosiale.

Feldmann har vokst opp med en far som har jobbet med eiendomsinvestering og uvikling, og har selv en mastergrad og to spesialiseringer innenfor samme fagfelt.

Eiendomsforvalter

Da hun bestemte seg for å flytte til Norge sammen med sin norske kjæreste, som studerte medisin i Polen, sa hun opp jobben som eiendomsforvalter for 16 butikker i en butikkjede.

- Jeg fikk jobb under andre året på utdanningen, og har en polsk meglerlisens. Her har jeg tatt norskkurs, og sendt ut hundrevis av jobbsøknader, men jeg får ikke noe, sier Feldmann.

Så nå er hun med på å bygge opp selskapet Kontorplasser, mens hun tjener penger ved å jobbe med servering, rydding og som garderobevakt for et selskap som arrangerer fester for andre.

- Da jeg sa opp jobben i Polen trodde jeg ikke at det ville bli så vanskelig å få noe her, sier Feldmann.

Les også:

- Norge mister kompetanse og muligheten til store penger- Det er mer status å gå Birken enn å investere i en «startup»Norsk selskap bak den fancy VM-grafikkenSkal bli markedsledende innen mobilannonseringTitusenvis av nordmenn kjøper teknoarmbåndSelger leiligheten for å satse i Silicon Valley

Her kan du lese mer om