Slik får du råd til et friår

Mange drømmer om et sabbatsår. Det er fullt mulig for de fleste å få til! Her er tipsene til hvordan du kan virkeliggjøre drømmen.

ØNSKEDRØM? Å ta et friår på en stillehavsøy er ikke så uoppnåelig som mange tror. Arkivfoto.
Publisert:

Svært mange nordmenn har lyst til å ta et år fri i varmere strøk, og slippe snøslaps, stress og kø.
Det er slett ikke så dyrt som du tror. Om du har råd til det, kommer mer an på hva du prioriterer enn hva du tjener.

Her er noen gode tips til hvordan du skal realisere drømmen:

1. Avdragsfrihet på boliglånet i ett år.

Du «tjener» 50.000-100.000 kroner. Hvis dere har en gjeld på en til to millioner kroner får du faktisk en anselig sum til å finansiere ditt friår i varmere himmelstrøk. Du betaler bare renter, og avdragsperioden på lånet blir marginalt lengre.
Å betale avdrag på boliglånet, er ikke noe annet enn frivillig sparing, og du kan selv velge om du vil hoppe over til slik sparing et år. Prisen er riktignok at du må betale renter et år til.

2. Lei ut boligen.

Du tjener 60.000-180.000 kroner. Sjekk hva du kan få i leieinntekter i et år for din bolig i aviser og på nettsteder som f.eks. Finn.no. Avhengig av størrelsen og hvor sentralt du bor, kan du lett få mellom 5.000 og 15.000 kroner i måneden. Altså en inntekt på 60.000-180.000 kroner i året.
NB: Utleie er bare skattefritt dersom du selv bor i boligen halve året. Derfor bør du starte friåret ditt i juli og være borte til juni året etter.

3. Selg bilen.

Mange som tar ett friår, selger bilen i Norge først. Det kan fort finansiere flere måneders opphold i utlandet.

4. Spar på forhånd.

Lev litt sparsommelig før du drar, og/eller ta en ekstrajobb.

5. Reis fra juli til juli.

En annen fordel ved å starte friåret om sommeren, er at du da får to inntektsår med halv inntekt. Dette gjør at du får redusert skatten begge årene med mer enn hvis du hadde et år med inntekt hele året og neste år med null inntekt. Det er fordi du betaler mer skatt desto mer du tjener, særlig hvis du betaler toppskatt. Dette kan utgjøre opptil titusener i spart skatt hvert av de to årene.

6. Kontantstøtte.

For barn under tre år får du kontantstøtte i inntil tre måneder. For opphold lengre enn tre måneder utenfor EØS-området, stoppes kontantstøtten. Innenfor EØS-området kan den beholdes, men bare under visse forutsetninger. Les mer på

nav.no

.

7. Ta foreldrepensjonen.

Denne trygdeytelsen kan dere nemlig motta i utlandet i opptil ett år. Dermed får dere ett inntektstap mindre å erstatte. Men du må ikke ta arbeid i oppholdslandet. Da mister du dine norske rettigheter.

8. Lånekassen kan sponse friåret.

Hvis du ikke får lønn under studiepermisjon, kan du søke Lånekassen om lån og stipend. Dette gjelder uansett hvor gammel du er, så lenge du ikke har brukt opp kvoten på åtte år etter videregående. Du må bare være tatt opp som elev/student ved et studium som gir eksamen. Studier ved norske læresteder via internett er også godtatt.
Ved studier i utlandet kan du få reisestipend i tillegg. Du får mer stipend hvis du har barn å forsørge. Selv om du er voksen får du borteboerstipend. Per år kan det utgjøre fra om lag 90.000 til 120.000 i lån og stipend til sammen. Les mer på

lanekassen.no.

Publisert:
Gå til e24.no