Slik takler du fakturasvindlerne

Dine Penger får fortsatt mange henvendelser om Norsk Internett Register fra fortvilte lesere. Ikke svar på svindelbrevet!

KAST I SØPPELEN: Ikke oppdater feilopplysningene til Norsk Internett Register Faksimile: Dine Penger.
Publisert:

Tidligere i sommer skrev Dine Penger om Norsk Internett Register som, i sommer som tidligere somre, bevisst sender ut feilopplysninger som du skal oppdatere.

Selskapet sender ut brev, e-post og faks til norske firmaer med det de kaller en dataoppdatering. Dine Penger advarer på det sterkeste mot firmaet. Det er kun ute etter pengene dine.

På ferde igjen

Dine Penger har ved flere anledninger skrevet om Norsk Internett Register og selskapet som står bak, nemlig tyske Deutscher Adressdienst (DAD). Selv om det står at det er gratis i brevet, er det ikke det hvis du leser den lille skriften.

Fremstår som en oppdatering

Dine Penger har også mottatt brev fra de tyske svindlerne. Brevet fremstår som en korrektur og en oppdatering av en eksisterende oppføring, men fyller du ut skjemaet og returnerer det i posten må du forberede deg på en overraskelse.
Oppdaterer du feilopplysningene kan det koste deg 8.500 kroner.

Informer sommervikaren

Årsaken til at brevene sendes ut i disse tider er nok at flere bedrifter benytter seg av sommervikarer og ekstrahjelper i perioden mai til august. Sørg derfor for at alle dine ansatte er informert om Norsk Internett Register. Brev herfra skal kastes rett i søppelkassen.

Her en noen spørsmål og svar om hva du bør gjøre:

Hva er Norsk Internett Register?

Det er et selskap med base i Tyskland som driver katalogtjenester under flere navn i forskjellige land. Morselskapet heter DAD. Selskapet sender ut brev og faks til bedriftseiere i Europa og flere er lurt til å bestille dyre katalogtjenester.

Jeg var så dum at jeg skrev under på denne «bestillingen». Hva gjør jeg nå?

Du er ikke alene, og du er ikke dum. Dine Penger har fått henvendelser fra svært mange om nettopp dette. Brevet fra Norsk Internett Register var konstruert på en måte som lurte deg til å tro at du rettet opp en feil helt gratis. Første steg på veien er at du skriver et brev til morselskapet DAD.
Påpek at du bestrider fakturaen, at du føler deg villedet og oppfattet dette som et gratistilbud. Oppbevar en kopi av brevet. Skulle det komme inkassokrav fra et norsk selskap, henviser du til brevet du har sendt til DAD. Kan du dokumentere til inkassoselskapet at du har bestridt kravet, skal ikke kravet drives inn som ordinær inkasso.

Uansett hvor mange brev jeg skriver, fortsetter purringene å havne i postkassen min. Hva gjør jeg?

Økokrim bekreftet i januar til Dine Penger at du trygt kan kaste både faktura og purringer i søppelkassen. Ikke bruk energien din på dette selskapet!

Jeg har tatt kontakt med advokat i Norge, men vi kommer ingen vei. Hva gjør jeg?

Ikke kast bort pengene dine på dyre advokattjenester. Du klarer deg fint på egen hånd. Bestrid kravet skriftlig til DAD, i tilfelle det skulle komme krav fra et norsk inkassoselskap. Deretter kan du trygt slappe av og kaste kommende fakturaer og purringer.

Norsk Internett Register/DAD truer med privat søksmål. Kan de det?

Selskapet er svært pågående og gjør det de kan for å få penger fra deg. Selv om det er ubehagelig for deg å få slike trusler, kan du ta det helt med ro. Selskapet vil ikke komme noen vei med truslene sine.
- DAD er beryktet i hele Europa og ingen tysk rett vil ta saken deres, sa rådgiver Anne Dybo hos Økokrim til Dine Penger i juni.

Jeg har fått inkassokrav fra et tysk selskap. Hva gjør jeg?

Tyske inkassokrav er ikke gyldige i Norge. Kun krav fra norske inkassoselskaper er gyldige her. Foreløpig har verken Dine Penger eller Økokrim hørt at noen har fått krav fra DAD gjennom norske inkassoselskaper.

Hva med selskapet European City Guide?

Dette selskapet har samme fremgangsmåte som Norsk Internett Register/DAD. Morselskapet er spansk og Økokrim forsikrer at du kan forholde deg på samme måte til dette selskapet. Ingen spansk rett vil ta imot private søksmål fra selskapet. Altså; bestrid kravet skriftlig, deretter kan du kaste fakturaer, purringer og inkassokrav i søppelkassen.

Hvordan unngår jeg å bli lurt av slike selskaper?

Dersom du mener det er nødvendig å stå oppført i en katalogtjeneste, må du sørge for at det er et seriøst selskap som står bak. På nettsidene tryggkatalog.no og varslingslisten.no kan du finne ut dette. Si aldri ja til et tilbud uten å ha satt deg grundig inn i hva det omfatter. Les all tekst nøye.

Publisert: