God nyhet for små næringsdrivende: Billigere å bytte til AS

Dersom du fortsatt har NUF som selskapsform, får du nå enda en god grunn til å bytte til AS. Regjeringen foreslår nå at du kan bytte til AS skattefritt.

Vil ha flere AS: Regjeringen ved næringsminister Trond Giske foreslår nå at det skal bli enklere å omdanne NUF til AS ved å innføre skattefri omdanning.
 • Tone Iren Sørheim
Publisert:

Gladmelding. Det blir nå skattefritt å omdanne fra NUF til AS. Regelendingen skal vedtas i statsbudsjettet i høst, og ventes å gjelde fra nyttår.

De minste aksjeselskapene har tidligere i år fått fjernet revisjonsplikten, og aksjekapitalkravet har sunket med 70.000 kroner. Tidligere måtte du ha 100.000 kroner i kassen for å starte et aksjeselskap, nå er det tilstrekkelig med 30.000 kroner.

Mange småbedriftseiere har organisert virksomheten sin som et NUF – Norsk utenlandsregistrert foretak. Det er i overkant av 15.000 registrerte NUF-selskaper i Norge i dag, og det er de som nå kan bruke den nye muligheten.

Det å flytte dette hjem innebar litt plunder, men nå blir det mulighet for å foreta såkalt skattefri omdanning. Dermed blir det forholdsvis enkelt å hente selskapet hjem.

Les også:Dette betyr statsbudsjettet for deg

Enklest mulig. I Nærings- og handesldepartementet peker de på at dette er et ledd i få det enklest mulig å drive sin egen virksomhet:

– Med endringene i statsbudsjettet og tidligere reduserte egenkapitalkrav ønsker vi å gjøre det enklest mulig for småbedriftseiere til å både starte opp og drive egen virksomhet. Det blir nå lettere å starte ett aksjeselskap, sier prosjektleder Regjeringens forenklingsprosjekt Hans-Jørgen Blomseth i Nærings-og handelsdepartementet.

Aksjeselskap er den beste selskapsformen for deg som småbedriftseier og norsk næringsliv, mener ekspertene:

– Vi mener at det er en positiv utvikling at virksomhetsutøvere som driver NUF nå kan du gjøre retrett, og gå over til et norsk AS uten skattemessige konsekvenser. At skattefri omdanning også utvides til å gjelde NUF med begrenset ansvar, og med skatteplikt til Norge, er svært positivt, sier advokat Per-Ole Hegdahl i NARF (Norges Autoriserte Regnskapsføreres Forening).

Positiv utvikling for småbedriftseiere: – Har du muligheten for å bytte fra NUF til AS bør du gjøre det, råder advokat Per Ole Hegdahl i NARF.

Han ser lenger ikke noen gode argumenter for å ikke starte et aksjeselskap om du vurderer nyetablering.

De aller fleste fordelene med NUF er borte nå som revisjonsplikten har opphørt og kapitalkravet er redusert til 30.000 kroner.

Nøytrale. Nærings- og handelsdepartementet er nøytrale i spørsmålet om oppstartbedrifter bør etablere seg som NUF eller AS, men ser likevel at det er flere fordeler med et aksjeselskap:

– Hittil i år ser vi en økning på 70 prosent flere aksjeselskap, og en nedgang på 60 prosent norskregistrert utenlandsk foretak og dette synes vi er en positiv utvikling, sier Blomseth.

Les mer:Gründere velger AS

Flytter virksomheter hjem. Finansdepartementet er noe mer tydelige om hvorfor man ønsker å gi denne enkle muligheten til å bytte fra NUF til AS. De skriver i Statsbudsjettet – om enn noe snirklete – at hovedformålet er å flytte små virksomheter drevet som NUF hjem:

«Formålet med forslaget er å legge til rette for at virksomhet med alminnelig skatteplikt til Norge, og som i dag drives gjennom selskap med begrenset ansvar stiftet i utlandet, skal kunne endre selskapsform til norsk aksjeselskap eller allmennaksjeselskap uten at transaksjonen utløser skatteplikt i Norge.»

NUF som selskapsform fungerer slik at man oppretter et morselskap i et annet europeisk land. Dette morselskapet er et rent postboksselskap uten egen virksomhet i det landet man har registrert selskapet i. Deretter oppretter man en filial i Norge.

I stedet for å drive på denne litt kronglete filial-måten får man nå skattefritt omdannet NUF-et til et norsk AS, med enklere regler til følge.

DP+:Fra ENK til AS: – Verdt papirarbeidet

Fordeler ved AS

 • Kun 30.000 i aksjekapital (satt ned fra 100.000)
 • Ikke personlig risiko
 • Økonomisk fleksibilitet
 • Gunstige sosiale rettigheter som ansatt
 • Kan benytte statens satser på reise
 • AS er den mest anerkjente selskapsformen blant banker, kunder og leverandører
 • Revisjonsfritak for mindre aksjeselskap


Mer formuesskatt for næringsbygg

De som hadde håpet på en formuesskatteforbedring for småbedrifter, må håpe på nytt neste år.

Formueskatten på næringseiendom er foreslått økt fra 40 til 50 prosent av markedsverdi.

Næringseiendom er arbeidende kapital, og regjeringen går nå i motsatt retning i forhold til hva opposisjonen (med Høyre og Frp i spissen) har sagt i forhold til formuesskatt på arbeidende kapital.

NARF står sammen med 11 andre næringslivsorganisasjoner bak formuesskattealliansen som har som mål å avskaffe formuesskatt på arbeidende kapital. Arbeidet med dette har pågått i nærmere tre år.

– Et samlet næringsliv er for å avskaffe formueskatt på arbeidende kapital. Vi synes dermed det er et tankekors at det nå innføres høyere skatt på næringseiendom ved å øke ligningsverdien på denne type arbeidende kapital, sier Hegdahl i NARF.

Les også:Her er de «skjulte» skatteøkningene

Vedtas etter alle solemerker

Statsbudsjettet er foreløpig et forslag. Regjeringen har flertall i Stortinget, så skatte- og avgiftsendringene i budsjettet blir etter alle solemerker vedtatt når budsjettet behandles i Stortinget i Desember.

Følg Ditt Firma på Facebook!

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

 1. Flere firmaer registreres: Gründere velger AS

 2. Næringsselvangivelsen 2013: Gi lønn til ektefellen, spar skatt

 3. Få skattefri trening på jobben!

 4. Ti tips i siste liten for næringsselvangivelsen

 5. Husk fradragene i næringsselvangivelsen