SAS-sjefen ble kåret til «årets sjef»

Til tross for at fagforeningene stilte seg utenforstående til nominasjonen, ble konsernsjef Rickard Gustafson i SAS kåret til «årets sjef» under Grand Travel Award i Stockholm.

OMSTRIDT PRIS: Fagforeningene i SAS ser ikke hvordan konsernsjef Rickard Gustafson kan være en verdig vinner.
  • Line Midstjø
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

Konsernsjef Rickard Gustafson i SAS ble kåret til «årets sjef» under Grand Travel Award i Stockholm. Gallaen omtales som «reisebransjens egen Oscar-galla».

50 bransjesjefer har stemt frem Gustafsen som årets sjef. Prisen får han fordi han «våget å utfordre alle, inklusive fagforeningene, for å redde SAS - og reddet dermed majoriteten av arbeidsplassene samt produktet til de skandinaviske kundene», heter det i begrunnelsen.

Unni Aurdal representerer 500 medlemmer i SAS HK konsernklubb. Hun stusser over begrunnelsen på priseutdelingen.

- Siden kriteriet de har lagt til grunn er å utfordre blant annet fagforeningene så er prisen vel fortjent, sier hun til E24.

Et noe spesielt kriterium medgir hun at det er.

- Det er spesielt. Det er jo egentlig samarbeid og samhandling som er stikkord mellom ledelse og fagforening, sier hun.

Vant to priser

SAS vant også prisen for årets flyselskap.

- Jeg er veldig glad for at SAS har vunnet to priser. Vi har gått igjennom en turbulent periode. Den her prisen er ikke til meg, men også alle medarbeidere, ledere og fagorganiserte i SAS som har tatt ansvar i den omstillingsprosessen vi er i. Medarbeidere som under ekstraordinære forhold fortsatte å levere høy kvalitet og service som vi vet våre kunder setter pris på, sier Rickard Gustafson, konsernsjef i SAS i en pressemelding.

Les også: NHH-professor: - Tiden er inne for en visjonær SAS-sjef

- Et hån

Selskapets tillitsvalgte reagerer sterkt på prisutdelingen.

«Det er de ansattes enorme bidrag som har reddet SAS. Det er derfor et hån mot de ansatte at SAS sjefens overgrep på den skandinaviske forhandlingsmodellen premieres på denne måten,» sier lederen for Norske SAS-flygeres forening, Jens Lippestad, i en kommentar til Aftenposten.

At SAS-sjefen i det hele tatt var nominert ble møtt med hoderysting hos leder Espen Pettersen i Norsk Kabinforening.

- Å vingeklippe fagforeningene og deretter betale ut bonuser til ledere bidrar ytterligere til å undergrave den norske trepartsmodellen. At dette kvalifiserer til å bli årets leder er hårreisende og noe vi stiller oss totalt uforstående til, sa leder Espen Pettersen i Norsk Kabinforening til E24 da nominasjonen ble kjent.

Les også: Ytterligere 200 må gå i SAS

Svekket tillitt

2012 var et trøblete år for det skandinaviske flyselskapet. Som nevnt i juryens begrunnelse måtte de ansatte gjennom tøffe kutt i lønninger og vilkår, med trussel om konkurs som bakteppe.

Senere har avsløringer om bonuser til nøkkelpersoner i ledende stillinger, knyttet til vilkår rundt de betente spareforhandlingene, skapt ytterligere uro.

Les også: Fem norske SAS-sjefer fikk bonus | Tillitsvalgt i SAS: - Vi er ført bak lyset | - Bør få fyken, ikke bonus | Tillitsvalgt etter SAS-møtet: - Ingen anger fra ledelsen

Da omfanget av bonusutbetalingene ble kjent, surnet stemningen ytterligere.

- Å betale ut bonuser når selskapet står på randen av konkurs, som har fått høre at det er, sender feil signal til de ansatte og er noe vi er helt uenige i. SAS har utrolig lojale og motiverte medarbeiderne, og dette har vært en knekk for mange. Det er veldig uheldig, og vi er glade for at det graves fram, sier fagforeningslederen.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. SAS-sjefen kan bli kåret til «årets sjef»

  2. I dag må SAS-sjefensvare for bonusbråket

  3. Tillitsvalgt etter SAS-møtet:- Ingen anger fra ledelsen

  4. Fem norske SAS-sjeferfikk bonus

  5. Ytterligere 200må gå i SAS