Slik mener LO jobbmarkedet skvises av arbeidsinnvandrerne

Den høye arbeidsinnvandringen skaper ubalanser i jobbmarkedet og har allerede økt presset på lønninger og sosial dumping, mener LO.

VANSKELIG Å FÅ JOBB: Både økonomene i Nordea og LO er enige om at den høye arbeidsinnvandringen presser jobbmarkedet - både på lønn og når det gjelder ledigheten. Illustrasjonsbilde.
Publisert: Publisert:

- LO-økonomene har lenge påpekt at samlet sysselsettingsrate i Norge ligger lavere enn før finanskrisen. Det tilsvarer et avvik rundt 100 000 jobber, og den store innvandringen har medvirket til dette, sier LOs sjeføkonom Stein Reegård til E24.

E24 skrev tirsdag om at norsk økonomi kan få problemer med å tilby nok jobber til alle som kommer til landet vårt. Økonomene i Nordea presenterte tirsdag tall som viser at veksten i antall nye jobber (sysselsettingsveksten) ikke lenger holder tritt med antallet arbeidsinnvandrere som kommer inn i arbeidsmarkedet.

- I fjor snakket vi om at arbeidsinnvandringen ville redde oss fra krisen, men spørsmålet nå er om vi vil klare å skape nok arbeidsplasser til dem, sa sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets tirsdag.

NHO presenterte tirsdag tall som de mener peker på en kraftig oppbremsing.

- Før ledigheten flater tror vi at vi passerer 120.000 arbeidsledige, sa avdelingsdirektør Dag Aarnes.

Unge og etablerte skvises ut

Selv om farten i norsk økonomi nå ser ut til å ha slakket noe av, så tyder alt på at arbeidsinnvandrerne fra Europa fortsetter å komme til Norge for å finne seg et bedre liv. Det går imidlertid utover både unge, enten uten jobberfaring eller med lite utdanning, samt mer etablerte arbeidstagere i mange bransjer.

Sjeføkonom i LO, Stein Reegård.

- Det er veldig mye ungdom som vil jobbe ved siden av studiene som ikke slipper til. Tesen vår er at veldig mange svensker og andre innvandrere tar jobbene deres, sa Bruce, og la til at man også ser en økende ledighet innenfor bygg og anlegg.

Den beskrivelsen er LOs sjeføkonom enig i.

- Vi ser et klart fall i sysselsettingen blant etablerte arbeidstakere (herunder tidligere innvandrere) og særlig i bransjer med stor innvandring. Det er naturlig i bransjer med et stort innslag av unge og bransjer som har mindre krav til utdanning, sier Stein Reegård.

PRESSES UT: Tallene LO presenterer viser at mens stadig flere arbeidsinnvandrere fyller jobber innenfor mange sektorer faller nordmenn og etablerte innvandrere ut.

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) tror utviklingen som både Nordea og LO peker på kan være mer kortsiktig.

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap)

- Det vi ser er at ledigheten har gått noe opp, og sysselsettingsveksten har dabbet litt av. Norge er ikke uberørt av krisen i Europa. Likevel er utsiktene framover positive, og vi kan være oppe i en midlertidig svekkelse i arbeidsmarkedet. Vi følger nøye med, sier Huitfeldt i en kommentar til E24.

- Allerede lønnsdempende

Årets lønnsoppgjør ble av de fleste karakterisert som moderat. Kravet fra NHO og arbeidsgiversiden om et moderat oppgjør ble forklart med at den økonomiske utviklingen, situasjonen for eksportrettet industri og lønnsutviklingen hos våre handelspartnere er svakere enn tidligere.

Det store spørsmålet blir da om norske lønninger vil bli presset ytterligere så lenge arbeidsinnvandrerne fortsetter å komme til Norge uten av vi har nok jobber til alle sammen. LOs sjeføkonom mener man allerede har sett dette.

- Det er allerede lønnsdempende effekter i relevante bransjer og antakelig økonomien som helhet, sier Reegård.

- Kan problemene med sosial dumping øke hvis det fortsetter å komme like mange arbeidsinnvandrere?

- Ja, hovedinnsatsen mot sosial dumping er jo blitt berettiget av denne nye arbeidsmarkedssituasjonen. Den kan forsterkes av at det går så mye bedre i Norge enn i andre land.

Arbeidsministeren tror at færre vil prøve å søke lykken i Norge hvis den økonomiske veksten fortsetter å dabbe av.

- Det er dyrt å være arbeidssøker i Norge, og hvis veksten fortsetter å være lav, er det grunn til å vente færre arbeidsinnvandrere. Hovederfaringen de siste årene har vært at arbeidsmarkedet har hatt plass for de fleste. Hva du kan er viktigere enn hvor du kommer fra, sier Huitfeldt.

Ny veiviser til det norske jobbmarkedet

Et av tiltakene regjeringen nå innfører er en ny nettbasert veiviser for arbeidsinnvandrere.

- Myndighetene er opptatt av å motvirke at innvandrere misbruker våre velferdsordninger. Innvandrere som melder seg hos NAV vil få informasjon om mulighetene i det norske arbeidsmarkedet, sier Huitfeldt.

Regjeringen mener den nye veiviseren skal gjøre det lettere å undersøke jobbmulighetene i Norge før man drar den lange veien nordover.

- NAV starter med en nettveiviser 14. juni. Den skal bidra til at utenlandske statsborgere, som tenker å dra til Norge for å finne arbeid, skal være godt orientert om mulighetene før de drar, sier arbeidsministeren.

LOs sjeføkonom er i utgangspunktet positiv til tiltaket.

- Jeg kjenner ikke til hvordan denne vil virke, men all relevant informasjon til arbeidstakere vil gjøre dem mer motstandsdyktige mot å bli utnyttet som billig arbeidskraft. Kunnskap gir makt, her som på andre områder, avslutter Reegård.

Les også

Nordea frykter Norge ikke klarer å finne jobb til alle innvandrerne som kommer til landetNHO spår over 120.000 arbeidsledige i NorgeBare halve NHO er med i IA-avtalenTekna: - Laveste lønnsvekst i Statoil siden finanskrisen

Publisert: