USAs ambassadør: Jeg lover å ikke stjele talenter fra Norge

Men USAs ambassadør til Norge Barry B. White mener de fleste land kan lære litt av USA når det kommer til å dyrke frem talenter.

AMBASSADØREN: USAs ambassadør til Norge, Barry B. White mener de fleste kulturer har mye å lære av USA når det gjelder å løfte frem talenter.
Publisert:

- Jeg har ingen hemmelig plan om å stjele de beste talentene fra dere, sier USAs ambassadør til Norge, Barry B. White, med et beroligende smil.

Denne uken fikk E24 være med da White var vert for et tyvetalls fremadstormende norske ungdommer som i høst deltar i et passe unorsk talentutviklingsprogram - med USAs ambassade som nærmeste støttespiller.

Det ligger ingen skjult plan bak dét, forsikrer ambassadøren. Men White mener at amerikansk ekspertise på områder som talent- og lederutvikling er kunnskaper verdt å dele.

Og at Norge, i likhet med de fleste andre land og kulturer, har mye å lære når det kommer til å heie frem de beste.

- USAs erfaring og evne til å dyrke frem talenter og entreprenører er udiskutabel og uovertruffen. Jeg tror alle har noe å lære av oss, sier ambassadøren ublygt.

SJEKK ÅRETS KÅRING:E24 kårer landets fremste ledertalenter 2012

Mentorprogram

Noen har tatt ham på ordet.

Onsdag denne uken var det nettopp foran sikkerhetskontrollen hos den amerikanske ambassaden i Oslo at en ung, samfunnsengasjert og spesielt utvalgt kø var samlet.

Martin Reinertsen (19), tredjeklassing på Nydalen videregående skole, medstifter og leder av ungdomsbedriften Click Cable «og fremtidig entreprenør», var en av køståerne.

Saken fortsetter under bildet

ENTREPRENØRER: Daniel Skjeldam (36) er konsernsjef i Hurtigruten og var med å bygge opp flyselskapet Norwegian. I vinter skal han være mentor for Martin Reinertsen (19) (t.h.), som er en av deltakerne i talentprogrammet Young Ambassadors.

Sammen med 20 andre ungdommer er Reinertsen etter søknad og intervju plukket ut blant over 120 håpefulle til å delta i Young Ambassadors.

Dette er det noen vil kalle et, i norsk sammenheng, unikt mentorprogram.

Her kobles unge talenter som har utmerket seg enten med stort engasjement, lysende ideer eller i en idrett, med hver sin læremester hentet fra næringsliv, politikk eller organisasjonsliv.

- Jeg ønsker å skape produkter og tjenester som kan bedre livsvilkårene til mennesker. Utvikle mine egne, ikke bare selge andres. Det jeg håper å kunne lære mye om er særlig markedsføring og hvordan man gjør dette i praksis, sier Reinertsen.

Det skulle vise seg at hans sparringpartner i det kommende året er midt i blinken.

- Bygge fra grunnen

Som ny konsernsjef i Hurtigruten, tidligere kommersiell direktør i Norwegian og medlem av flyselskapets gründerteam i 2002, har Daniel Skjeldam (36) masse erfaring og kunnskap å dele.

- Jeg har vært med på å bygge opp noe helt fra grunnen, på starten i Norwegian levde vi fra hånd til munn. Kommersialisering er en av mine store interesser, og jeg håper å kunne bidra med kunnskaper på det, sier Skjeldam.

Selv håper han at Reinertsen kanskje har noen gode ideer for å lokke flere unge mennesker til Hurtigruten.

- Jeg ser ikke på alder som en hindring for å ha gode ideer. Det å hente inspirasjon fra mange forskjellige aldersgrupper kan være veldig viktig for en bedrift, sier konsernsjefen.

Forretningshoder

Mindre enn en time senere har de to forretningsorienterte hodene funnet tonen, som når Skjeldam forteller om strategien som lå bak da Norwegian i sin tid åpnet opp en flyrute til den polske byen Krakow.

- En av styrkene til Norwegian har vært selskapets vilje til å ta sjanser på kommersielle områder som ingen har tro på, sier Skjeldam, og fortsetter;

MENTOR: Daniel Skjeldam er ny konsernsjef i Hurtigruten, og mentor i årets Young Ambassadors.

- Det er ikke alltid det finnes et behov for det du kan selge, du må skape behovet, avslutter Reinertsen.

- Ingen tid å miste

Tredjeklassingen er på sin side fast bestemt på hva han vil drive med i fremtiden: Entreprenørskap.

Det har allerede vært et av fagene hans på skolebenken de siste to årene, sammen med emner i markedsføring og samfunnsøkonomi.

- Jeg føler at jeg ikke har noen tid å miste, jeg vil bare gutse på, sier Reinertsen, som hadde sin første forretningsidé på ungdomsskolen da han importerte rimelig LED-belysning som han videresolgte på Finn.no.

Under gruppeintervjuet for å bli tatt opp til Young Ambassadors merket han at han skilte seg litt ut blant de mange ungdomspolitikerne som hadde søkt, ved å ha entreprenørskap som fokus.

Saken fortsetter under bildet

UNGE AMBASSADØRER: I kjelleren på den amerikanske ambassaden tok ambassadør Barry B. White imot deltakerne i årets Young Ambassadors denne uken.

- Discovery Channel står på konstant. Jeg har fått en veldig systematisk tenkemåte for å utvikle ideer. Jeg ser etter problemer, også tenker jeg ut løsninger.

- Poenget er å finne måter å gjøre ting bedre på, sier Reinertsen, som røper et par av sine ideer overfor E24 - men som vi ikke skal gjengi her.

Et av de første valgene han nå kanskje kan få hjelp av Skjeldam til å ta, handler om utdanning.

- Jeg tror ikke jeg kan utdanne meg direkte til å bli entreprenør, sier Reinertsen, som mener entreprenørskap handler om mest om nytenkning, troen på seg selv og motet til å ta en risiko.

Så spørs det om det kanskje blir sivilingeniørstudier på NTNU for å tilfredsstille "oppfinner-genet" han bærer.

21 mentorpar
Skjeldam og Reinertsen er ett av 21 mentorpar som Young Ambassadors har koblet sammen denne høsten.

Andre mentorer som stiller opp er blant andre generalsekretær i Norges Fotballforbund Kjetil Siem, tingrettsdommer Ingeborg Kristin Sunde, økonom og journalist Kathrine Aspaas, og leder av Velferdstinget for studentene i Oslo og Akershus, Birgit Røkkum Skarstein.

Saken fortsetter under bildet

I FARTEN: Kenneth Sydhagen tok initiativ til Young Ambassadors etter å ha vært på utveksling til USA. Kommunikasjonsrådgiver ved den amerikanske ambassaden i Oslo, Kjersti Ofstad, har vært med og støttet mentorprogrammet på siden oppstarten.

De 21 ungdommene skal også delta i en seminarrekke med gjester hentet fra øverste hylle i norsk samfunnsliv.

Etter å ha sett vinterens program, var de av mentorene som var til stede på kick off-seminaret denne uken skjønt enige om en ting, tross sine svært ulike yrker og politiske trosretninger: De skulle gjerne vært 18 år igjen.

Disse fire er de fremste ledertalentene i sine regioner:

SØR-VESTLANDET:- Tenk ett steg fremover hele tiden

VESTLANDET: - Prøver ikke å tenke på alt som kan gå galt

MIDT-NORGE: - Aldri bli lenge i en jobb under en dårlig sjef

NORD-NORGE: Han vil bygge norsk industri for fremtiden

- Trenger mer av dette

- Jeg ba på et tidspunkt om råd til hvilken utdanning jeg burde søke, og på bakgrunn av det rådet endte jeg opp på NHH, forteller Skjeldam.

- Men noe sånt som dette programmet her fantes ikke, og jeg tror dette må være helt enestående i Norge, sier konsernsjefen, som gjerne skulle sett at det fantes flere.

- Vi trenger mer av dette i Norge. Jeg har tro på at vi mentorene kan gi noen gode råd, gi en kickstart på karrieren og dele erfaringer, sier Skjeldam.

USAs AMBASSADØR: Barry B. White har troen på å utvikle talenter.

USAs ambassadør er enig.

- Amerikas erfaringer har kommet gjennom innovasjon og risikotaking, sier Barry B. White.

- USA har vært og er en økonomisk supermakt, og mye av dette skyldes innovasjonen og den harde innsatsen som legges ned i amerikansk næringsliv, som etter min mening er uovertruffen. Vi har noen av de beste handelshøyskolene i verden, de største selskapene, men samtidig er ryggraden i amerikansk økonomi de små og mellomstore bedriftene.

- Dette hadde vi ikke klart uten å satse på unge ledere, lyder hans analyse.

LES ALLE SAKENE FRA ÅRETS LEDERTALENTKÅRING:

Dette er Sør-Vestlandets fremste ledertalenter

Dette er Vestlandets fremste ledertalenter

Dette er Midt-Norges største ledertalenter

Dette er de fremste ledertalentene i Nord-Norge

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om