– Nedtur å ikke ha jobb før man er ferdig med mastergraden
Masterstudentene på BI blir kurset i hvordan de skal selge seg inn på de beste arbeidsplassene - før de er ferdig utdannet.
– Dagens BI-studenter kommer fra en helt annen tid. De er mye mer bevisst på sin egen verdi, sier Tim Rosenkilde fagansvarlig som er ansvarlig for omstilling Impact, leverandør av HR-tjenester.
Han er på Handelshøyskolen BI denne februardagen sammen med kollega Snefrid Hagberg for å drille masterstudentene i hvordan de skal kapre drømmejobben.
– Dagens studenter forventer mer i utgangspunktet. Før måtte man bevise før man kunne kreve noe, sier Rosenkilde.
Ulovlig å be om alder i stillingsannonser
Vil ha lederjobb
BI-student Jørgen Storflåten (27) tar en master i Strategisk markedsføringsledelse. Han legger ikke skjul på at han har ambisjoner om en lederjobb:
– Ja, jeg ønsker meg absolutt lederansvar etter hvert, sier han, og legger til at han ikke er alene om det i klassen.
– Det er mange kommende ledere er. Jeg tror flertallet her ønsker en lederjobb, sier han.
Benytter nettverk
Når Storflåten er klar for å søke fast jobb, tror han ikke at han vil ta den tradisjonelle veien ved å søke på utlyste stillinger.
– Jeg kommer til å ta kontakt med et headhuntingbyrå og ellers benytte meg av nettverket mitt, sier han.
Han har ikke vært på noe «ordentlig» intervju ennå, med personlighetstester og lignende, men han har jobbet noen år mellom bachelor- og mastergraden.
For Storflåten er det ikke nødvendigvis så viktig å ha jobb før han går ut, men det er viktig å ha den «riktige» jobben.
– Drømmejobben kan være innen mange industrier, men for meg er det viktig å jobbe med mennesker.
Storflåten mener konsulentbransjen er aktuell:
– Da jeg jobbet var det i en litt for liten bedrift uten noen store muligheter for utvikling. For meg vil det føles tryggere å komme inn i større bedrifter.
Kraftig lønnshopp for NHH-studenter
Orkla er attraktivt
Han har inntrykk av at det er enkelte selskaper som skiller seg ut blant klassekameratene som ekstra attraktive arbeidsplasser.
– Orkla er stort. De ansetter "brand managers" som passer perfekt for vår utdanning. Nestlé er et annet selskap som er attraktivt – i tillegg til konsulentbransjen, sier han.
For Storflåten er det ikke lønn som er viktigst når han søker jobb:
– Jeg har ikke noe minimumskrav til lønn, men det må være en viss fleksibilitet i arbeidstiden. Det er viktig for meg at jeg har det godt på privaten også.
Oppriktig engasjert
Tim Rosenkilde forteller at det rekrutterere ser etter når de skal ansette nyutdannede i dag, blant annet er kompetanse og engasjement.
– Vi ser etter kompetanse selvfølgelig, og at den vi snakker med virker oppriktig interessert. Men det er nesten umulig å oppdage ledertalenter blant nyutdannede. Det er først i en arbeidssituasjon at man ser det, mener han.
Han tror noe av ledertalentet er iboende, mens noe kan man lære seg.
– Det gjelder å se lederpotensialet: Hvor god selvinnsikt har personen? Har han tro på seg selv? Kan han se ting fra flere sider. Dessuten må man være sosialt oppegående og man må være en som klarer å gjennomføre.
Rosenkilde mener at de som studerer ledelse i dag er flinkere sosialt sett enn tidligere.
– De er også mer opptatt av verdier og etikk, sier han.
– Sultne på de beste jobbene
BI-studentene Christina Sørensen Røedvang (25) og Elise Reitan (23), mener det er et mål i seg selv å ha jobben klar før man er ferdig med masterstudiene.
– De fleste har som mål å ha jobb før masteren er ferdig. Det gir en viss trygghet å vite at man har en jobb å gå til, sier Elise Reitan.
– Det er et veldig fokus på jobbsøkerprosessen. Alle vil ha en jobb før de går ut, sier Sørensen Røedvang.
– Vi er sultne. Sultne på å få de beste jobbene, sier hun. De to jentene går på 4. og 5. år av masterstudiet i Strategisk markedsføringsledelse.
I dag er de på kurs for å få tips til jobbsøkerprosessen.
– Det er litt nervepirrende å være på intervju, så det er fint å få noen tips til hvordan man kan gjøre det bedre.
BI-forskere mener finansnæringen er svaret
Vil helst jobbe i konsulentbransjen
Ifølge jentene er det jobber innen konsulentbransjen som står høyest i kurs.
– Innenfor vårt segment er konsulentjobber attraktivt. I tillegg til media, retail og å jobbe med sterke merkevarer for eksempel innen dagligvare.
Ifølge jentene spiller det ikke så stor rolle om den fremtidige arbeidsplassen er et stort eller lite selskap, norsk eller internasjonalt:
– Men det må være stort nok til at man har en mulighet til å utvikle seg. Markedsføring blir først relevant når det er en viss størrelse på selskapet, sier Reitan.
Det er Nestlé som står for arrangementet på BI. Sammen med 200 partnere i Europa står Nestlé bak initiativet Alliance 4 Youth, som vil bidra til å hjelpe 100.000 unge europeere inn i arbeidslivet.