Har gjort stor suksess med skole-robot:
Nå skal de hjelpe eldre ut av ensomheten

Teknologigründer Karen Dolva (27) vil gjøre alt hun kan for at mennesker ikke skal oppleve ensomhet. Nå tar selskapet No Isolation fatt på oppgaven om å bekjempe ensomhet blant eldre.

ROBOT: Medgründer Marius Aabel og Karen Dolva har opplevd stor suksess med roboten AV1. Selskapet har signert avtaler tre år frem i tid, med en ramme på tilsammen 25 millioner kroner. Nå skal roboten få en ny oppgave, nemlig å hjelpe eldre ut av ensomhet.
Publisert:

Selskapet No Isolation lager komplekse roboter som skal hjelpe mennesker ut av ensomhet.

Fra å hjelpe langtidssyke barn, tar nå selskapet fatt på nok en utfordrende oppgave: Avanserte maskiner skal fungere som et mellomledd i kommunikasjonen mellom eldre og deres famile og omgangskrets.

– Vi skal ta over verden. Jeg tror det gjenspeiles ganske godt i navnet vårt – det skal ikke være noen flere ensomme igjen. Først da er vi ferdige, sier gründer Karen Dolva til E24.

Fra starten i 2015 har selskapet skutt fart, gått fra tre til 46 ansatte, og konkurrerer i et internasjonalt marked.

27-årige Dolva gikk fra å jobbe i StartupLab og lede kurs i entreprenørskap til selv å bli leder for gründerselskapet, som i november ble verdsatt til 100 millioner kroner.

Kjenner du et dyktig ledertalent? E24 er for niende året på rad i gang med kåringen av Årets Ledertalent 2017. Send inn ditt tips her!

– Hørte mange skrekkhistorier om gründerteam som blir uvenner

Dolva ble kåret til Årets Innovatør under Ledertalentene for ett år siden.

– Det har vært en ganske absurd reise så langt, sier Dolva til E24.

Vi møter gründeren i kontorlokalene til No Isolation i Oslo. Bak glassfasaden ved Akerselva finnes både pulter fulle med loddebolter, teknisk utstyr, en «pick-and-place» maskin og 3D-printere. Og ikke minst – roboten AV1.

Sammen med medgründerne Marius Waage Aabel og Matias Doyle skapte de tre den avanserte roboten. Oppfinnelsen er hittil årsaken til at No Isolation har fått 43 nye ansatte på to år, og kan konkurrere internasjonalt.

Les også

Ledertalentene 2017: Mie (35) sitter i ledergruppen for Oljefondets globale eiendomsinvesteringer med en portefølje på 191 milliarder

– Jeg hørte mange skrekkhistorier om det å jobbe i team. Men heldigvis har vi overlevd og vokst sammen, og det at jeg har de to er helt klart hovedgrunnen til at jeg kan gjøre jobben min.

– Hvordan har det vært å gå fra tre til å i dag være et selskap med 46 ansatte?

– Jeg merket det veldig da vi gikk fra å være 17 til å bli 25. Når du leder 17 personer får alle med seg alt, men så plutselig gjorde ikke alle det. Det var en tilvenning i to tøffe måneder. Så var alt på plass, og det har fungert helt perfekt, forteller Dolva.

Hennes jobb er å få de ulike teamene i No Isolation til å fungere best mulig sammen, samtidig som alle vet hvor de skal. For selskapet skal, som navnet tilsier, sørge for at ingen mennesker lever i ensomhet.

– Så lenge jeg klarer de to tingene, er det alle de andre som skaper magien.

AV1: Roboten er med på eventyr, og via en skjerm kan brukeren både se, høre og snakke med andre. Nå jobber No Isolation med å tilpasse roboten best mulig, slik at eldre skal kunne kommunisere med familie og venner via nettet.

Eldre ut av ensomhet

Siden salgsstart i august i fjor har det gått på skinner. Over 300 roboter er solgt, og selskapet har fått oppmerksomhet av blant andre EU-kommisjonen og Prins Andrew av England.

Nå skal No Isolation utvide sitt hjelpeområde. Fra å hjelpe langtidssyke barn med å kunne delta i undervisningen og sosiale aktiviteter, skal ensomme eldre få muligheten til å kommunisere med familie og venner – rett fra sin egen stue.

Maskinen går foreløpig under navnet KIT – Keep In Touch, men det endelige navnet er ikke Dolva sikker på enda. I sommer har nemlig fem seniorer over 80 år fått teste hvordan det er å ha maskinen hjemme i stuen.

– Det har vært kjempegøy. En senior ba først om å få plassert skjermen lengst vekk i stua. Dagen etter ringte han barnebarnet og ba om å få flyttet den nær godstolen, forteller en smilende Dolva.

No Isolation ser en tydelig tendens hos de eldre, hvor gruppen selv mener de ikke har behov for den avanserte maskinen. Dolva tror det har med dårlige erfaringer fra ny teknologi, og peker på teknologivegring og liten erfaring med internett som underliggende årsaker.

– 65 prosent av kvinner over 75 år er jo ikke på nett i det hele tatt. Vi vil gjøre det lettere for seniorer og familien rundt å kommunisere med hverandre. Også ønsker jeg at flere skal komme seg på internett i en eller annen form, sier Dolva.

Les også

Ledertalentene 2017: Dette er de mest troverdige lederne

– Litt som å skrive en skoleoppgave

– Hvorfor ville dere nå hjelpe eldre ut av ensomhet?

– Vi måtte begynne et sted. Vårt fokus på brukergrupper veldig stort, hvor vi jobber strategisk med å definere et problem, sier Dolva, som peker på at det fortsatt er mange grupper i samfunnet som opplever ensomhet. Men at No Isolation nå har valgt å hjelpe de eldre, tror Dolva er med på å gjøre utviklingsprosessen lettere.

– Vi måtte velge bort flere alternativer. Det er litt som å skrive en skoleoppgave, hvis du kan skrive om hva du vil så er det vanskelig, men får du en oppgave om å skrive om en sommerfugl, så skriver du bra om en sommerfugl, sier hun og ler.

Selv tok Dolva på seg et par briller med nedsatt syn, laget spesielt for å gi brukeren et inntrykk av hvordan det føles når synet svikter etterhvert som man blir eldre.

Hun mener det er viktig at No Isolation utvikler referansepunkter for hvordan de eldre opplever hverdagen, og hvilke utfordringer de har – for barn har vi jo alle vært.

– Og det er litt hvor vi er nå, vi har klart å definere et tydelig problem. Da er jeg også helt sikker på at vi kan løse det, legger Dolva til.

VERKSTED: Det ser kanskje enkelt ut, men å montere sammen den nye AV1-roboten er ingen lek. Utviklerne Sindre Ovland og Mikkel Jøraandstad tar i bruk både limpistol og saks, samt avansert software, når de skal utvikle den nye roboten som skal hjelpe eldre ut av ensomhet.

Investere med hjertet

Til høsten skal selskapet ha konseptlansering av det nye seniorproduktet, og innover mot våren er målet å være i gang med salg.

For No Isolation har det hele veien handlet om å skalere fortere enn pengene har kommet inn. Selskapet hentet finansiering fra to runder mot slutten av fjoråret, på tilsammen 25,5 millioner kroner. For de neste tre årene har selskapet signert avtaler for 26 millioner kroner.

– Vi er enda langt unna mål, så å kalle oss for en suksess nå er helt tullete. Alt kan jo gå i dass på et hvilket som helst tidspunkt, for vi fortsetter jo å ta risiko hver gang vi bruker penger fortere enn vi tjener dem, sier Dolva.

FOR SAMFUNNET: Den lille roboten skal kunne hjelpe flere grupper i samfunnet. Dolva er tydelig på at ingen produkter skal ut fra No Isolation uten at de er brukertestet «til det ikke finnes tvil igjen».

Hun er tydelig ydmyk over de pengene selskapet har hentet inn. Selv mener hun det er mange i Norge som ønsker å investere i oppstartsbedrifter, til tross for at de ikke har investeringsfond i sitt mandat.

Dolva har derfor en klar oppfordring til unge gründere som ønsker å posisjonere seg som unge innovatører, og selvfølgelig vokse.

– Jeg ville spurt om penger hos helt andre enn de som faktisk annonserer at de kan finansiere. De kan ofte sammenfalle med det du jobber inn mot, forklarer hun.

Selv hentet No Isolation støtte fra Barnekreftforeningen da de lanserte AV1-roboten for langtidssyke barn, hvor kreftsyke barn var en del av brukergruppen.

– Norge er et råvareland, og vi er kjempegode på teknologi og å bygge noe som andre vil ha. Men vi er ikke verdensmestre når det kommer til sluttbrukeren, og å bygge opp bedrifter som vanlige mennesker ser.

For det tror Dolva er viktig. Det er nemlig flere organisasjoner og bedrifter som ønsker å investere med hjertet, forklarer hun.

Les også

Ledertalent-juryleder: – Viktigere enn noensinne å anerkjenne talentene sine

Les også

Ledertalentene 2017: IT-nestor mener norske bedrifter er teknologisinker

Les også

– Timingen er veldig avgjørende

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om