Arbeidsledighetsboom i oljekommunene

Antall helt ledige har gått i været det siste året i flere Rogaland-kommuner. Nå maner Stavanger-ordføreren næringslivet til dugnad, og målet er ti tusen nye arbeidsplasser i regionen.

  • Astrid Dalen
Publisert:,

I dag kom det arbeidsledighetstall for juli fra NAV, og tallene var nedslående lesning for oljeavhengige Rogalands-kommuner.

Det har vært skrevet om oljebremsen i flere måneder nå, og det er liten tvil om at det er denne som gjør at arbeidsledigheten i Stavanger-regionen har økt dramatisk siden juli i fjor.

Les også

Tror på nye kuttrunder etter oljefall: – Den verste runden kan ligge foran oss

– Bekymringsverdig økning

I Stavanger kommune har arbeidsledigheten økt med hele nitti prosent på tolv måneder, og 2708 personer er nå helt ledige i kommunen.

-Arbeidsledigheten i Stavanger er ikke så høy sammenlignet med landet totalt sett, men det som er bekymringsverdig er at den har økt så mye, sier Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H) til E24.

Hun peker da på at den totale arbeidsledigheten i hennes kommune bare er 0,5 prosent høyere enn landsgjennomsnittet på 3,1 prosent.

Kommunen begynte å merke den lavere oljeaktiviteten allerede i starten av 2014 – da så den rike kommunen for første gang på lenge en nedgang i veksten i skatteinntektene.

Les også

I denne kommunen er hver tiende arbeidsledig

Maner til dugnad

Ordføreren tar den vanskelige omstillingsprosessen som følge av oljebremsen på alvor, og maner nå til dugnad hos næringslivet i regionen.

– Jeg lanserte rett før sommeren at vi skal tilrettelegge for ti tusen nye jobber på Nord-Jæren. Det er næringslivet som må gjøre jobben, men kommunene skal tilrettelegge, forteller Sagen Helgø.

Les også

Ber regjeringen handle: – Må bruke 100 millioner kroner

– Trenger flere praksisplasser

Hun er spesielt opptatt av å hjelpe to grupper, som sliter ekstra i et tøft arbeidsmarked. De over femti, og de yngste arbeidstagerne. For å hjelpe den sistnevnte gruppen har ordføreren, sammen med Nav-direktøren og fylkesordføreren, reist rundt til bedrifter i regionen for å be dem om å ta inn flere lærlinge- og praksisplasser.

– Det har vært kjempebra respons på dette, og vi klarte å få mange nye plasser bare i løpet av én ettermiddag. Vi har også en god dialog med universitetet med tanke på dem som trenger å fullføre en utdannelse, forteller Sagen Helgø.

Les også

Boligtall: – Man ser tydelig hvor oljeskillet går

– Mer penger til innovasjon

Hun understreker at folk i Stavanger-regionen skal leve av oljen i mange år til, men at det blir et lavere aktivitetsnivå. Derfor er det viktig å legge til rette for gründere og nye næringer.

– Det vi må få på plass i denne omstillingsperioden, er enda mer penger til innovasjon. Regjeringen har vært flinke til å øke potten til Innovasjon Norge, men jeg utfordrer dem til å gi enda mer, sier Stavanger-ordføreren.

Les også

Etter at to elger ankom sørlandskommunen, falt ledigheten 62 prosent

Ledighetsøkning på 140 prosent

I Sola kommune har arbeidsledigheten økt med hele 140 prosent siden juli 2014, og antall helt ledige i oljekommunen er nå 478 personer av en befolkning på drøyt 25.000 innbyggere.

E24 har tidligere i sommer snakket med ordføreren i kommunen, der rundt 85 prosent av de sysselsatte i kommunen er ansatte i direkte oljerelatert virksomhet.

Foreløpig har ikke den økende ledigheten vært veldig merkbar for økonomien i kommunen, forteller økonomisjef i Sola kommune, Sabina Leto:

Økonomisjef i Sola kommune, Sabina Leto.

– Fra og med siste kvartal 2014 har vi hatt en økende andel i kommunen som mottar sosialhjelp, men vi har ikke sett det på så veldig mange andre måter. Vi har for eksempel ikke begynt å merke det på skatteinngangen ennå, forteller Leto.

– Lettere å få ingeniører til kommunen

Da man begynte å se de første tegnene på at det ville bli flere arbeidsledige og flere med behov for hjelp, vedtok kommunestyret å ansette en person i kommunen som skal jobbe systematisk med å få på plass arbeids- og tiltaksplasser.

– Denne personen, som vi fikk på plass 1. juni i år, skal også ha nær kontakt med NAV-veilederne, forteller Leto.

Økonomisjefen legger til at det som har vært positivt for kommunene er at det har blitt lettere for dem fra et arbeidsgiverperspektiv.

– Før har vi som kommune slitt med å rekruttere ingeniører blant annet, men dette har blitt lettere nå. Men vi har nok ikke merket alle virkningene av oljenedgangen i Rogalandskommunene ennå, avslutter Leto.

Les også

I dette yrket steg ledigheten med 200 prosent i «oljefylket»

– Ikke trengt å søke jobber

På Nav-kontoret i Randaberg merkes det godt at det har blitt en dobling i arbeidsledigheten på kort tid, nærmere bestemt har antall helt ledige økt med 103 prosent fra juli i fjor til juli i år. Kommunen med drøye ti tusen innbygger har nå 189 arbeidsledige.

Leder NAV Randaberg og Kvitsøy, Kel Tighe.

Privat

– Vi ser at det er en ny gruppe som melder seg som arbeidsledige, det er ressurssterke folk som har jobbet mange år for eksempel som ingeniører eller innen HR i oljebransjen, forteller Nav-sjef i Randaberg, Kel Tighe.

En utfordring for denne gruppen er at de sjelden eller aldri har hatt behov for å søke jobb, fordi de har blitt headhuntet eller på andre måter kommet inn i jobben via alternative kanaler.

– Veldig endringsvillige

– Vi har arrangert informasjonsmøter for disse ganske kort tid etter at de har meldt seg som ledige, hvor vi går gjennom mulighetene de har på arbeidsmarkedet. I tillegg får de opplæring i hvordan de registrerer CV på NAV, og profiler på LinkedIn og andre karrierenettsteder, forteller Tighe.

Selv om det er tøft å gå gjennom så store endringer som det å miste jobben er, er Tighes oppfatning at personer fra oljebransjen er veldig endringsvillige, og klare for å finne på noe nytt med den bakgrunnen de har. Flere har blant annet planer om å starte egen bedrift, med bistand fra Nav.

Les også

Her merker de lite til oljekrisen. Nå vil de ha «søringan» nordover

– Kommunen må iverksette tiltak

– Det imponerer meg at de klarer å se mulighetene når de går gjennom en så stor endring. Én årsak til dette kan være at de som har jobbet i oljebransjen har gått gjennom en del endringsprosesser opp gjennom årene, og derfor er blitt svært omstillingsdyktige, mener Tighe.

Som NAV-sjef i kommunen har Tighe et tett samarbeid med kommunen, både ved at han sitter i rådmannens ledergruppe og ved at han regelmessig orienterer lokalpolitikerne om situasjonen.

– Det er viktig at kommunene setter i verk tiltak, og politikerne er interessert i å holde investeringsnivået oppe – til tross for stram økonomi – nettopp for å holde sysselsetting og optimisme oppe, påpeker Tighe.

Les også

Oljeingeniøren Stacy (28) spår «beintøft» år – setter seg på skolebenken

Les også

Boligtall: – Man ser tydelig hvor oljeskillet går

Les også

Ledighetshopp bremset av arbeidsmarkedstiltak

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. – Det stopper opp i bransje etter bransje

  2. Betalt innhold

    Oljeingeniører vil jobbe uten lønn

  3. Her kan de tjene på oljenedturen

  4. Annonsørinnhold

  5. – Ikke overrasket om vi om to år har knapphet på arbeidskraft igjen

  6. I dette yrket steg ledigheten med 200 prosent i «oljefylket»