Sommerjobben ga Roar (25) fast stilling

Det er fortsatt sommerjobber å få, og Roar Fosse (25) er et godt eksempel på hvorfor man som student bør jakte jobb i ferien.

BYGGEHERRE: Roar Fosse (25) fikk sommerjobb i entreprenørselskapet Skanska under studietiden og senere tilbud om fast jobb.
Publisert: Publisert:

– Håpet er ikke ute! Det er fortsatt håp for å få sommerjobb for eksamens-lesende studenter.

Informasjonssjef Sven Fossum i Manpower Group kan berolige studenter som nå starter å kjenne jaget etter sommerjobb på kroppen, om at det er ikke for sent.

– Det er et kontinuerlig behov for arbeidskraft hele tiden, men idet fellesferien starter, blir det litt roligere, sier Fossum.

Det vil dermed fortsatt være mulig å finne sommerjobb også etter endt eksamensperiode, selv om utvalget vil snevres inn jo nærmere sommeren kommer.

Les også

Slik får du sommerjobben i det pressede tekno-markedet

IKKE FOR SENT: Det trengs fremdeles studenter til å dekke sommerjobber, sier informasjonssjef Svein Fossum i Manpower Group.

En av de heldige

Roar Fosse (25) var en av de heldige studentene som karet til seg sommerjobb i ferien mellom fjerde og femte år på sivilingeniørstudiet ved NTNU i Trondheim.

– Jeg tilbrakte seks uker på et boligprosjekt på Tastarustå i hjembyen Stavanger.

Arbeidsgiveren var Skanska Norge.

– Jeg fikk prøvd meg på flere forskjellige oppgaver, fra de små oppgavene på byggeplassen til de større med mer ansvar. Variasjonen var stor, sier Fosse til E24.

Les også

Kom inn på toppskole – mistet 65.000 stipendkroner

STORTRIVES: Sammen med flere studievenner har Roar Fosse nå funnet jobblykken i Oslo. Han sier til E24 at han stortrives i hovedstaden.

Full klaff

Fosse fikk selv bestemme mye av arbeidsoppgavene og sier at det var full «match» mellom hans og arbeidsgiverens ønsker.

Den daværende sivilingeniørstudenten kunne vise til utvekslingsopphold i USA, frivillige verv under studentarrangementet UKA og ikke minst plass på ett av NTNUs fotballag.

Han høstet også positive erfaringer med å starte egen bedrift, Quander.

– Det er definitivt et initiativ jeg vil anbefale andre, sier Fosse til E24.

I sum ga dette seier idet han trådde ut av jobbintervjuet hos Skanska. Etter endt sommerjobb fikk Roar tilbud om fast jobb etter fullførte studie i sivilingeniør bygg.

Les også

Slik forsøker Snapchat å snappe Uber-ansatte

Sjansespill

I entreprenørselskapet Skanska Norge har halvparten av sommerjobbstudentene de siste tre årene erfaring utover vanlig studieløp.

– Med stadig større tilstrømning fra en kriserammet olje og gassnæring, er det i dag et sjansespill å bare ha studier og arbeidserfaring å vise til, sier rekrutteringssjef i Skanska, Christian Scheen, til E24.

En av to som har hatt sommerjobb i entreprenørselskapet de siste tre årene og som har profil på LinkedIn, har frivillige verv, internasjonal erfaring eller mer enn en utdanning.

– I år har vi lagt merke til at vi får spesielt godt kvalifiserte søkere til våre sommerjobber. Skal man skille seg ut i bunken, bør det være noe spesielt ved CV-en din. Det er synd at mange flotte ungdommer dessverre ikke får prøvd seg sånn som markedet har utviklet seg.

Les også

Slik skal studentene kapre drømmejobben

Tøffere konkurranse

Rekrutteringssjefen sier videre:

TØFFERE KONKURRANSE: Christian Scheen har flere godt kvalifiserte søkere til sommerjobbber enn tidligere.

– Realiteten er at konkurransen er blitt betydelig tøffere enn den var tidligere og frivillige verv blir stadig viktigere for oss, sier Scheen.

Han utdyper:

– Det viser at studentene er villige til å strekke seg utover det som er forventet, og fordi vi som selskap ønsker å bidra til samfunnet gjennom vår virksomhet. Vi ønsker gjerne flere som skiller seg ut på denne måten.

Scheen får støtte av divisjonsdirektør Bjørn Christian Bjørnson i bemanningsselskapet Experis Engineering:

– Det er fortsatt slik at utdanning og erfaring er det viktigste, men når konkurransen om stillingene blir hardere, ser man også på andre faktorer, og da kan fritidsverv og internasjonal erfaring slå positivt ut.

Les også

Ledertalent foreslås til PGS-styret

– Flinke studenter!

– Jeg synes studentene er ganske flinke til å skrive søknader og CV-er, sier leder Gisle Hellsten ved Karrieresenteret til Universitetet i Oslo.

Han opplyser at pågangen til Karrieresenteret har vært god. Han har merket den tøffe konkurransen om de mest populære sommerjobbene samt at usikkerheten i arbeidsmarkedet er noe større nå enn tidligere år.

– Det å få muligheten til å vise seg frem for potensiell fremtidig arbeidsgiver gjennom en hel sommer kan sammenlignes med å være på et 6–8 uker langt jobbintervju. Hvis man presterer godt vil ofte arbeidsgiver være interessert i å holde kontakten med studentene med tanke på heltidsjobb etter studie.

Hellstens beste råd til studentene er å være tidlig ute med søknadene og bruke nettet til å lete etter jobber.

– Ikke se kun på Navs eller Finns sider, gå også inn på selskapenes egne hjemmesider. Det er fortsatt håp for sommerjobb for studenter, spesielt i de bransjene som trenger erstattere om sommeren, sier karrierelederen til E24.

Publisert: