Insead-professor om karrierevalg og samliv: – Se på partneren din som et hemmelig våpen

Jennifer Petriglieri har brukt de siste syv årene på å studere par i arbeidslivet.

Professoren mener også at bedriftene kan bidra til å tilrettelegge for par i arbeidslivet.
Publisert: Publisert:

Nå kan du nominere ditt ledertalent for 2022!

For 14. gang skal E24 kåre årets ledertalent i norsk næringsliv.

Vi har nå åpnet for nominasjoner, og du kan nominere din kollega, leder eller venn her.

I samarbeid med
finn
gjensidige
nho
bi
pwc
mercuri
tripletex

I dag går den 12. Ledertalentene-kåringen av stabelen. Du kan følge sendingen her på E24 fra klokken 13.00 - se Tv-sendingen her!

Professor Jennifer Petriglieri ved Insead Busniess School i Frankrike trekker frem maktbalanse, kommunikasjon og klare roller som verktøy til å hjelpe partnere med å nå sine mål karrieremessig.

– Par er ofte veldig gode på å diskutere karrierevalg tidlig i forholdet, men så slutter det når hverdagen kommer i veien. Det er viktig å trekke seg tilbake og få et helhetlig blikk over forholdet deres, forklarer hun.

Hun legger til at flere merker at de har drevet ut av kurs når de tar en «helsesjekk» på forholdet, og sier det er relativt enkelt å styre seg inn mot rett vei igjen så lenge man kommuniserer.

– Har du noen tips til single ambisiøse mennesker?

– Om du er singel av eget ønske, så er det supert. Dersom du nøler fordi du tror et forhold kan komme i veien for dine ambisjoner så er det snarere tvert imot. Se på en partner som et hemmelig våpen i baklomma di.

Plukket opp råd

Petriglieri forteller at hun begynte å studere temaet på bakgrunn av personlig og akademisk interesse, ettersom hun selv er en del av et par i arbeidslivet.

– Jeg fant ikke noe forskning på området, men mange artikler med personlige erfaringer. Da ville jeg undersøke hvordan to folk samhandler og hvordan de kan hjelpe hverandre i et forhold.

– Har du plukket opp noen råd på hjemmebane?

– Det tror jeg ikke man kan unngå. Det vi fant interessant var at flere eldre par som hadde vært gjennom fasene i livet med barn og karriere jobbet sammen om prosjekter for å fokusere på forholdet, sier Petriglieri, og legger til:

– Det gjorde oss mer klar over at man må passe på at forholdet ikke kommer i tredje rekke, og det hjelper oss med å prioritere riktig.

Les også

Oljefondssjefens seks råd til unge ledere

Tre metoder

Petriglieri har funnet tre modeller som fungerer for arbeidende par.

Den første modellen er den tradisjonelle, hvor en alltid leder og den andre parten i forholdet alltid følger etter.

– Dette kan fungere ganske bra ettersom det er klarhet i hvilke roller man har, kommenterer hun.

Den andre er at partnerne bytter på hvem som leder, og hvem som tar i et større tak hjemme.

Les også

Power-varehussjef ser mange fordeler med lang fartstid i selskapet

– Dette kan vare i tre til fem år, også bytter man på. Her får begge partene en mulighet til å satse på karrieren sin.

Den tredje, og mest suksessfulle modellen er at man har et sett regler som begrenser alternativene.

– For eksempel har man en regel om at man skal bo i Oslo, men at begge skal arbeide med karrieren sin. Det som er interessant er at dette ikke nødvendigvis fungerer på grunn av modellen, men fordi parene må kommunisere, forhandle og bli enige.

Les også

– At jeg blir utnevnt til avdelingsleder er en refleksjon av hvem vi er

– Det handler om maktbalanse

Hun har studert temaet de siste syv årene, både fra parene og bedriftenes ståsted. For de i et forhold forklarer hun at mange tror barnepass og timeplaner kan ordne opp i de hverdagslige problemene som dukker opp.

– Det er ikke tilfellet, de praktiske utfordringene er ofte et resultat av et mer dyptliggende problem. Det handler som oftest om maktbalanse i parforholdet og karriereprioriteter.

Hun mener ikke at de dagligdagse gjøremålene ikke er viktig, men at om man er enige om hvem som skal prioritere karriere og hvem som får velge vil det praktiske løse seg på egenhånd. Dette omtaler hun i boken sin Couples that work.

– Boken tar en titt under panseret på de fungerende parene, og ser at de har forhandlet, diskutert og blitt enige om de fundamentale tingene.

Petriglieri sier at bedriftenes struktur og prosesser kan bidra til å støtte par i arbeidslivet. En av verktøyene hun trekker frem er fleksibilitet på arbeidsplassen.

– Ofte tenker man på deltid, men det er ikke det parene vil ha. De vil ha fleksibiltet rundt arbeidstimer, og om man kan være på kontoret eller hjemme.

Hennes forskning viser at denne typen fleksibilitet har hjulpet parene.

Publisert:
Gå til e24.no