Mads (25) la ut «omvendt» jobbsøknad

– Man blir litt underdanig som jobbsøker. Hvorfor kan ikke heller arbeidsgiverne søke hos meg?

LA DE KOMME TIL HAM: Slik ser annonseteksten ut i Mads Sæløens (25) utlysning for sin egen jobb. Arbeidsgivere som lar høre fra seg, bør være opptatt av «å utvikle sterke, helhetlige ideer og designløsninger» – blant annet.

Foto: Privat / Faksimille
 • Karl Wig
Publisert:

Jobbsøking er en omstendelig prosess. Du må være en hauk i stillingsmarkedet, skrive masse søknader (og skreddersy hver av dem til den enkelte arbeidsgiver), vente på svar, følge opp – og kanskje til og med bli invitert til intervju.

Men hva om det var helt motsatt?

Mads Sæløen (25) har lekt med tanken. Han har en bachelor i visuell kommunikasjon og fullfører nå sin andre bachelorgrad i grafisk design på Westerdals i Oslo.

Snart står arbeidsmarkedet for tur, og mandag denne uken gjorde Mads sitt fremstøt:

En omvendt jobbsøknad hvor han rett og slett utlyser sin egen stilling – til arbeidsgivere med de rette kvalifikasjonene.

Det hele er altså snudd på hodet, istedenfor at han søker på jobber han finner i annonser - så må de som ønsker å ansette ham, søke på hans annonse.

Les også

Dette skal til for å lande drømmejobben

Stiller arbeidsgiver-krav

– Som jobbsøker blir man litt underdanig. Det er noe med prosessen jeg ikke er så tilhenger av, sier 25-åringen til E24.

– HÅPER HAN LYKKES: E24s jobbekspert Svanung Bergland mener det generelt er positivt å stille noen krav til arbeidsgiverne.

Ida Hanstad

– Så jeg tenkte: Hva om jeg snur på hele situasjonen? Kan ikke heller arbeidsgiverne søke hos meg?

I annonsen oppfordres både små og store designbyrå om å søke seg Mads som sin nye ansatt.

Men – som alle jobbsøkere vet – møter man noen kvalifikasjonskrav.

Den rette arbeidsgiveren bør være «fremoverlent», ha opparbeidet seg «solid designforståelse», være «jordnære og hyggelige å jobbe med» – og, selvsagt: Tilby «konkurransedyktig lønn».

Annonsen ble publisert på bransjestedet Kreative Jobber mandag denne uken.

Les også

Høyre vil gi studentene en gulrot for å kjappe seg

Utenfor boksen

– Forhåpentligvis har jeg klart å snu det hele på hodet med et glimt i øyet, sier Mads.

– Hvordan er responsen?

– Jeg har ikke fått søkere enda, så det er mulig jeg må gå ut bredere...

– Vil du anbefale omvendte jobbsøknader til andre?

– Det spørs nok helt på hvilken bransje man er i. Men uansett tenker jeg at det kan være lurt å tenke litt utenfor boksen, for å stikke seg litt frem. Min erfaring er at det ofte blir møtt med et smil, sier Mads.

Jobbekspert: – Bra å tenke kreativt

E24s jobbekspert Svànaug Bergland synes grepet er morsomt.

– Det er veldig bra at man tenker kreativt for å stikke seg ut i jobbsøkingen. Det er ikke enkelt å få seg en god jobb, særlig ikke når man har utdanning innen et fag som design og ønsker seg inn i en bransje med relativt få jobber, sier Bergland til E24.

– Samtidig frykter jeg han bommer litt. Bare tenk: Hvis du er arbeidsgiver og søker folk, ville du egentlig lest stillingsannonser? Bekymringen min er at mange arbeidsgivere rett og slett ikke får med seg dette, men jeg håper han lykkes, sier Bergland.

Les også

Thea dro til Dubai for å bli gründer

Krav oppfattes selvsikkert

Hun tror uansett ikke utlysningen kan skade Mads’ jobbsjanser, men mener det kan være lurt å søke på vanlig måte i tillegg.

– Kan arbeidsgivere stusse over en jobbsøker som krever «solid designforståelse»?

– Det er jo litt eplekjekt, men jeg har sansen for det. At søkeren stiller noen krav mener jeg generelt oppfattes positivt. For meg betyr det at jeg snakker med en person som er selvsikker og vet hva han vil.

Samtidig kan det være lurt at flere av forventningene dine til arbeidsgiver spares til intervjuet – og at konkrete krav først kommuniseres når du har et tilbud på bordet. Ellers risikerer du å tidlig ekskludere arbeidsgivere som egentlig er en god match, ifølge eksperten.

– Det er jo først på intervjuet man får en følelse av om kjemien stemmer. Det er noe av det viktigste når man skal velge arbeidsgiver, og kanskje finner man da ut at noen av kravene kan bortfalle, sier Bergland.

Flere artikler

 1. Forsker: - Ble slått av hvor tilfeldig jobbintervjuene er

 2. Ny undersøkelse: Norske jobbsøkere forventer å bli «nettsnoket»

 3. Betalt innhold

  Slik blir du en unik jobbsøker – leksjon 2

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Slik blir du en unik jobbsøker – leksjon 4

 6. Stilling ledig i TAD: Må ha kjennskap til KIP, FIF og SAP