Norsk Industri frykter at opptil 70.000 jobber går tapt

Det kan gå mot et annus horribilis – et skrekkens år – i det norske arbeidsmarkedet, spår Norsk Industri. 25.000 jobber er tapt, og organisasjonen frykter at 70.000 jobber kan forsvinne.

ANNUS HORRIBILIS: Knut E. Sunde i Norsk Industri spår et skrekkens år.
  • NTB
Publisert:

Direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri sier til Dagbladet at han var forberedt på mandagens nyheter om at Aker Solutions kutter 500 faste stillinger.

– Vi tror flere bedrifter kommer til å nedbemanne nå, fordi markedet er så råttent som det er, sier Sunde. Det er oljerelaterte jobber som er mest utsatt, og Sunde tror nedgangen vil ramme bredere. Også bemanningsselskaper, hoteller og andre som er helt avhengige av oljevirksomheten, er i faresonen.

– Denne bransjen, som i utvidet forstand består av 350.000 personer – som er ekstremt mange i et lite land – vil komme til å bli mye mindre.

Les også

Aker Solutions kutter hundrevis: Hadde ansatte som ikke hadde noe å gjøre

Rundt 25.000 borte allerede

Han og bransjeorganisasjonen han leder, frykter at mellom hver femte og hver sjuende av disse kan miste jobben i løpet av det neste året.

– Da vil det ikke overraske meg om det er 50-70.000 færre i vid forstand. Og så er håpet for oss som samfunn at de finner alternative jobber, eller at arbeidsgiverne greier å svinge seg rundt og finner nye markeder, sier Knut E. Sunde.

En oversikt fra DNB Markets viser at 23.924 jobber i oljebransjen er blitt borte det siste halvannet året, skriver VG. Megler Truls Oma Erichsrud anslår at tallet nærmer seg 25.000 bare etter de varslede kuttene i Aker Solutions samt kutt i National Oilwell Varco.

– Det kan være vesentlig høyere også, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank. Han viser til at Nav anslår at over 36.000 oljejobber kuttes.

Les også

– Vi må nok forberede oss på ytterligere reduksjoner

På vei østover

Hittil er det stort sett kysten fra Agder til Trøndelag som har merket nedgangen, men Andreassen ser tegn til at affekten er i ferd med å spre seg østover.

– Vi vet at i Oslo og Akershus får en av ti til en av ni lønnen dekket av et oljeselskap i Norge eller i utlandet. Det er klart at når oljeselskapene reduserer pengebruken med minimum 20 prosent, så har det store utslag i de deler av landet som ikke er tyngst på olje. Vi vil se effekter andre steder, sier sjeføkonomen.

Les også

– Vi må nok forberede oss på ytterligere reduksjoner

Les også

Kraftig økning i antall konkurser i august

Les også

Offentlig sektor: Ta kandidatens ståsted!

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Frykter at opptil 70.000 jobber går tapt

  2. Betalt innhold

    Norsk Industri frykter at opptil 70.000 jobber går tapt

  3. Nærmere 25.000 oljejobber borte

  4. Subsea 7 sier opp 70 offshoreansatte

  5. Aker Solutions-sjef: Hadde ansatte som ikke hadde noe å gjøre