Avinor-sjefen: – Får kritikk hele tiden

Abraham Foss er ingen skuespiller. Han mener det er mulig å være sårbar som toppleder.

Abraham Foss er øverste sjef i Avinor.
Publisert: Publisert:

– Hender det at du tar beslutninger du er utrygg på?

– Definitivt, sier Abraham Foss, sjef i Avinor.

Hver dag tar han beslutninger som kan få store konsekvenser. Foss plasserer dem i to bolker. I den ene må du være 100 prosent sikker.

– På en flyplass må vi for eksempel ha sikkerhet. Det må være riktig, det er ikke noe sånn cirka, sier han.

I den andre bolken havner beslutninger som du kan endre og justere underveis. Ifølge Foss det er mange situasjoner der det er viktigere med fremdrift enn å finne en hundre prosent riktig tilnærming.

– Er det riktig nå? Nei, jeg vet ikke helt, men vi kjører på, også justerer vi. Noen ganger må vi ta beslutninger som vi ikke vet om er riktige, sier Foss.

Siden 2009 har E24 kåret årets ledertalent. Fristen for å nominere kandidater går ut ved dagens slutt tirsdag 9. august.

Selvtillit og tvil

– Har du noen gang tvilt på lederegenskapene dine?

– Ja, det gjør nok alle sammen tenker jeg. Noen ganger kan jeg tenke; Oi, den personen var veldig flink, de egenskapene har ikke jeg. Det forsøker jeg å bruke til læring.

Som sjef i Avinor skal Foss ta mange beslutninger og gi ansatte en retning å følge. Derfor mener han det ikke nytter å være for tvilende til sine egne evner.

– Jeg tenker at man må ha selvtillit i en sånn rolle. Det gjør at jeg ikke trenger å gjøre bokføring av hver enkelt egenskap. Det er en grunn til at jeg har den jobben, og da må jeg bruke den porteføljen av egenskaper jeg har.

Les også: Torbjørn Røe Isaksen: veien fra ledergulvet kan bli farlig lang

Avinor-sjefen har følgende tips til ledere som tviler:

  • Bruk andre. Ikke sitt alene med tvilen.

– Da vil man finne ut at de tingene som gjør at man får utfordret selvtilliten sin er det andre som strir med også.

  • Vær åpen og sårbar.

– Jeg har veldig god tro på å åpne seg også mot de man skal lede. En skal lede andre mennesker. Vi har et forhold til de samme psykologiske mekanismene, sier han.

  • Løft blikket.

– Når man går på trynet i en enkeltsak, og det gjør alle, så må man gripe fatt i det langsiktige perspektivet. Sett det på læringskontoen og Ikke bli borte i selvkritikk på enkeltsaker som gikk galt.

Les også

Barberte utgiftene for å hjelpe flybransjen: Avinor kuttet hver tiende ansatt gjennom pandemien

– Egosentriske spillere vil underprestere

Avinor-sjefen sier at han alltid har hørt at toppledere sitter ensomt til, men at det ikke er tilfellet for han. Det er lagarbeid også på toppen. Sammen med andre mennesker nytter det ikke å stenge seg inne. Selv ikke for en toppleder. Du må være genuin, mener Foss.

– Som leder er jeg opptatt av at man gir av seg selv, og ikke er en falsk skuespiller. Jeg prøver å være den jeg er, med de feilene, manglene, sårbarhetene, og styrkene man har. Det handler om å være så genuin som mulig. Det har jeg veldig troen på. Det viser sterke sider og definitivt svake sider. Og det er helt greit, sier han.

Les også: Ledertalentets corona-dilemma: Fryktet avgjørelse ville føre til opptøyer og sult

I tillegg til å la personligheten skinne gjennom i lederrollen mener Foss at lagspillet er helt avgjørende.

– Egosentriske spillere vil underprestere, og vil ikke skalere og utvikle seg like raskt som andre som andre med et underliggende driv for å få frem laget, sier han.

Toppsjef Abraham Foss er levende opptatt av å bygge kultur.

Turbulent ledelse

SAS-streiken satt over 3.000 fly på bakken. Reisende ble sittende fast på flyplasser rundt omkring i landet. Foss understreker at Avinor ikke direkte var involvert i streiken, men at de likevel måtte forholde seg til konsekvensene.

– Hvordan er det å være leder i en krevende og uoversiktlig situasjon?

– I en stor organisasjon må man ikke tro at man sitter på enden av et bord og tar operasjonelle beslutninger. Det jeg lærte er viktigheten av å ha en organisasjon med prosesser og kompetanse hvor vår evne til å løse problemer ikke handler om min rolle som toppleder. Det er flinke folk ute i systemet som løser de praktiske oppgavene, sier han.

Hvordan tar du vare på de ansatte når det stormer?

– I en krisesituasjon er det viktig å hjelpe til med å sortere. Hva er tidskritisk og hva er ting vi kan vente med? I en krise renner det over. Da er det for mange oppgaver på for kort tid og på for få hender. Da må man hjelpe til å sortere.

Dette vil Foss se fra unge ledere

  • Ikke bare bli værende på strategien. Tren på å skifte mellom å zoome inn på detaljer og tilbake i helikopterperspektiv.
  • Bygg så bred kompetanse som mulig. Ikke vær redd for å bli møkkete på hendene eller ta omveier når det gjelder karriere. Du klatrer da også, men på en mer substansiell måte.
  • – Som ung leder må du tenke på hvordan du kan utfordre en satt organisasjon med den kunnskapen du har. For eksempel gjennom digital kompetanse og forståelse for andre forretningsmodeller.
  • Aksepter at andre er bedre enn deg selv på deres områder. Ikke prøv å plasser dine egenskaper i konkurranse med andre. At andre er mye flinkere enn det selv på enkelte områder er en utrolig fordel, da kan vi få totalen til å produsere bedre. Motsatsen er at lederen alltid må ha kontroll, vite best, eller være den faglige sterke.
  • Alle har et behov for å bli sett. Jeg får kritikk hele tiden for at jeg burde vært mer rundt. Med 43 lufthavner rundt omkring i Norge og flere tusen ansatte så klarer jeg ikke det, men jeg når ut på digitale kanaler. At folk grunnleggende har behov for å bli sett i enhver organisasjon tenker jeg er et godt råd.
Publisert:
Gå til e24.no