Vanskeligere å få sommerjobb

Bemanningsbransjen, Nav og LO varsler om vanskeligere tider for dem som ønsker sommerjobb. Færre utlyste stillinger gjør at antall søknader per stilling øker.

FÆRRE JOBBER: Klassiske sommerjobber som i handel- og restaurantbransjen er på vei ut.
Publisert: Publisert:

Tall fra Arbeids- og velferdsetaten Nav viser at det i år er utlyst 10 prosent færre sommerjobber i perioden januar-april enn i samme tidsrom i fjor.

- Dette kan tyde på noe høyere konkurranse om jobbene nå. Jeg tror imidlertid vi fanger opp tendenser, men ikke hele bildet, ettersom vi i stor grad videreformidler utlysninger innen reiseliv, renhold og helse- og omsorgsbransjen, sier seniorrådgiver Johannes Sørbø i Nav til Aftenposten.

I tillegg er det gjerne slik at mange sommerjobber aldri blir lyst ut, men går gjennom slekt, venner eller ved at personer selv tar kontakt med bedriftene, legger han til.

- Derfor er det viktig å bruke eget nettverk, og med færre utlyste jobber blir det enda viktigere selv å være oppsøkende mot bedrifter, sier Sørbø.

Rift

En liten lekebutikk i Oslo fikk rundt 330 sommerjobbsøknader. En iskrembod i Oslo fikk nærmere 500 søknader. Rundt 600 søkte sommerjobbstilling som servitør under den pågående VM-festen på Kontraskjæret i Oslo. Grand Hotel mottar daglig ti søknader, og Skanska kan melde om søkerboom på drøyt 1.000 personer til ingeniørsommerjobber.

Les også

Unge jobber mindre enn før

Fornøyelsesparken Tusenfryd sør for Oslo mottok i fjor rundt 2.500 sommerjobbsøknader. I år har Tusenfryd tilbudt 300 sommerjobber og regner med å få rundt 4.000 søknader.

- 2014 blir spesielt

- 2014 ser ut til å være et spesielt år for sommerjobbmarkedet. Det har vært stabilt de siste årene, men i år ser vi at det er færre utlyste sommerjobber i trykte medier og på nett, og det er færre forespørsler fra våre kunder, sier Manpower-direktør Sølvi Spilde Monsen.

Hun viser til at antall som ønsker jobb via Manpowers system, ikke har gått ned, slik at konkurransen om sommerjobbene er hardere enn tidligere.

- Vi ser at det er rift om alle typer sommerjobber, fra butikkjobber til renhold, budjobber og lettere kontorarbeid. Det har vært et krevende år for mange bransjer, sier Monsen.

Les også

Nav har færre utlyste sommerjobber i år

Ny trend

Bemanningsselskapet Adecco har de siste årene merket en nedadgående trend med færre bedrifter som utlyser sommerjobber. Kommunikasjonsdirektør Anne-Stine Talseth sier at bransjen i år spesielt har merket seg større konkurranse også om de ufaglærte jobbene.

- Arbeidsmarkedet generelt har tilspisset seg, og det merker spesielt unge som skal få seg den første arbeidserfaringen, sier Talseth.

Ungdomsrådgiver Kent Rune Pedersen i LO har også merket en ny trend de siste fem-seks årene.

- Den klassiske sommerjobben er på vei ut i bransjer som for eksempel restaurant og handel, som er veldig attraktive for unge. Mange bedrifter svarer at de ikke har sommervikarer, men de har unge som jobber deltid. Det er blitt vanligere å bruke deltidsvikarer gjennom året i full tid på sommeren. Derfor annonserer de ikke i like stor grad spesifikt etter sommerhjelp, sier Pedersen.

Les også:

Sommerjobb ledig som isbjørnvaktEn av tre ingeniører måtte jobbe i ferienGoogle: - Vi lyser aldri ut eksternt

Publisert: