Rekrutterings-sjef: – Nordmenn bør vise at de stiller jobbkrav: Dette bør DU spørre om på jobbintervju

Du svarer på alle spørsmålene, men stiller du noen selv? De fleste blir altfor passive på jobbintervju, mener eksperter.

LA DEM SVARE: Ikke nøy deg med å bli stilt til veggs. Ved å stille spørsmål til arbeidsgiveren, viser du at du stiller krav til din nye jobb og ønsker å sette deg inn i bedriften, mener eksperter.
Publisert: Publisert:

Enveisprat. – Folk flest er veldig passive. De lar jobbintervjuet bli en enveis-utspørring, i stedet for en dialog mellom to parter, sier Pål-Espen Tørisen til Dine Penger.

Han er jobbekspert og rekrutteringssjef i Relekta, og har sett seg lei på kandidater som viser null nysgjerrighet når de søker på en ny stilling.

Uten spørsmål er nemlig veien kort til at du fremstår uinteressert – og heller ikke attraktiv for jobben.

Les også:Slik takler du hersketeknikker

KRAV: Norges-sjef i rekrutteringsselskapet Monster, Sarah Ouakim, mener særlig nordmenn bør spørre mer for å vise at de stiller kriterier til jobben.

Vis at du har krav. – De som lykkes i jobbintervjuer, er de som viser interesse for selskapets visjon, fremtid og planer, sier Sarah Oakim til Dine Penger.

Hun er Norges-sjef i det nordiske rekrutteringsselskapet Monster, og mener særlig norske jobbsøkere bør gå mer offensivt på banen:

– I Norge er det fortsatt arbeidstakernes marked. Derfor er det viktig at kandidatene også viser at de stiller krav til arbeidsplassen, og ikke bare tar hva som helst, sier Ouakim.

Les om studentenes jobbe-straff: – Jeg er redd for å tjene for mye

Spørre tidlig? Men ekspertene er uenige om hvor tidlig man bør ta initiativet.

– I starten av et jobbintervju presenterer ofte arbeidsgiver bedriften og stillingen. Allerede her kan du begynne å stille spørsmål, mener Tørisen.

FREMPÅ: Jobbekspert og rekrutteringssjef i Relekta Pål-Espen Tørisen oppfordrer jobbsøkere til å spørre mer for å vise interesse – gjerne tidlig i intervjuet.

– Det er jeg ikke helt enig i. I et intervju skal man respektere at det er intervjueren som styrer, og la han eller hun få sagt sitt bør man begynner spørringen, kommenterer Monster-sjefen.

– Derimot tror ikke jeg det finnes noen rekrutterere som har avsluttet et intervju uten å si «har du noen spørsmål?» Da skal man gripe sjansen!

Gir skepsis. Mange dropper imidlertid spørringen helt. Tørisen forteller at kandidater gjerne går til både første- og andregangsintervju, tilsynelatende uten å lure på noe som helst.

– Da kan mange arbeidsgivere bli skeptiske. Er du egentlig så interessert? Interesse må vises, og det er bedre å ha for mange spørsmål enn for få. Men er det fem minutter igjen av intervjuet, bør man selvsagt ta hensyn til det, presiserer jobbeksperten.

Les også:Få skattefri støtte til hjemmekontor

Gjør research. Ifølge ekspertene blir spørrejobben enklere dersom du har satt deg inn i bedriften på forhånd.

– Research gjør at du blir forberedt, og gjør det enklere å spørre fornuftig. Spørsmålene fremstår mer ærlige rundt ting du faktisk lurer på, i stedet for å servere standardspørsmål, sier Ouakim.

Relekta-rekrutteringssjefen mener folk flest er for passive også før intervjuet.

– I dag finnes det ingen unnskyldning til å ikke være aktiv i forkant. Bruk Google, LinkedIn og selskapets hjemmesider til å skaffe grunnleggende informasjon. Da får du tidlig tenkt igjennom hva du lurer mer på, sier Tørisen.

Spør etterpå. Også etter intervjuet bør du være aktiv, mener han.

– Det store flertallet sitter bare og venter på svar. Send heller en mail hvor du sier tusen takk for møtet, og oppsummerer hva som gjør jobben interesant for deg. Etter at det har gått et par dager til, ringer du for å høre hva som er status.

– Blir man ikke fort masete?

– Nei, de fleste er ute etter foroverlente folk som tar initiativ. Interesse og motivasjon er viktig, sier eksperten, og minner om at det riktignok finnes grenser:

– Dersom arbeidsgiver sier at de tar en beslutning på onsdag, så ringer du ikke på tirsdag. Du ringer torsdag formiddag.

Hold kjeft! Selv om det er bra å være foroverlent på intervju, er ekspertene samstemte om hva du aldri skal spørre om: Lønn.

– Du skal aldri ta initiativet til å spørre med lønn, og du bør være varsom med å fremstå som veldig opptatt av andre goder, slik som lunchtid og mulighet til å jobbe hjemme, sier Tørisen.

– Hold også igjen spørsmål som kan antyde negative egenskaper hos deg. Ikke spør hva som skjer om du kommer for sent – og ikke spør hvor du går for å røyke!

Slik kan du spørre på jobbintervju

Jobbintervjuer handler ikke bare om å bli grillet. Stiller du ingen spørsmål tilbake, risikerer du å bli oppfattet som passiv og uinteressert.

Finn emnene du selv ønsker svar på – og samtidig viser din interesse for bedriften og stillingen.

8 gode spørsmål om stillingen:

• Hvordan har det seg at denne stillingen annonseres? (Hva hendte med forgjengeren?)

• Hva er stillingens ansvarsområde?

• Hvilke mål er satt på stillingen og hvordan vil bedriften at målene skal nås?

• På hvilken måte måles mine prestasjoner?

• Hvilke vanskeligheter kan jeg vanligvis støte på når jeg jobber mot målene?

• Hvilken type support og kompetanseutvikling kan jeg forvente meg fra bedriften?

• Hva er deres forventninger til meg (den som får stillingen)?

• Hvem er mine nærmeste kontaktpersoner i bedriften?

6 gode spørsmål om bedriften:

• Hvorfor er dette en bra bedrift å arbeide i?

• Hva forventer bedriften av sine ansatte?

• Finnes det noen utvidelsesplaner?

• Hvor stor er personalomsetningen?

• Hva gjør bedriften for å skape gode relasjoner på arbeidsplassen?

• Hvordan vil du beskrive bedriftskulturen?

Kilde: Rekrutteringsselskapet Monster

Publisert:
Gå til e24.no