AP-TAJIK: - Pappaperm er sexy

Ap-politiker Hadia Tajik mener Haudemann-Andersens utspill om pappaperm bare viser at han henger etter.

SEXY: Hadia Tajik er Arbeiderparti-politijer og medlem i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget. Tajik skrev på Twitter at hun synes menn som tar pappaperm er sexy.

Annemor Larsen
  • Kristin Norli
Publisert:,

- Jan Haudemann-Andersen må selvsagt organisere livet sitt slik han vil. Men når han forsøker å få det til å høres ut som om det er representativt for norske kvinner å mene at det er umandig å ta pappaperm, da må man ta til motmæle, sier Hadia Tajik, stortingsrepresentant for Ap.

- Menn som tar pappaperm er sexy. Det synes jeg, sier hun til E24.

Det skriver hun også på Twitter torsdag, som reaksjon på at milliardæren og investoren Jan Haudemann-Andersen spør «hvilken kvinne ønsker seg egentlig en myk mann, en som tar pappaperm?» i et intervju med E24.

90 prosent av norske fedre tar nå ut sin kvote, ifølge Tajik.

- Haudemann-Andresen må gjerne bli stående på det stedet han er. Det er mange av oss som vil videre. Og det har vi tenkt å fortsette å jobbe for, sier Ap-politikeren.

- Styrker samfunnet vårt

Tajik reagerer på at en av Norges rikeste menn også angriper pappaperm-ordningen med argumenter om at denne er spesiell for Norge.

- Ja, det er ganske særskandinavisk å legge så godt til rette for at menn får påta seg omsorgsoppgaver, er Tajiks svar.

- Men det er jo noe av det som styrker samfunnsmodellen vår, at kvinner skal ha rettigheter og muligheter i arbeidslivet, og menn tilsvarende i hjemmet, fortsetter hun.

Hun minner om Telenor-topp og NHO-president Kristin Skogen Lunds syn på fedrekvoten.

- Skogen-Lund har uttalt at fedrekvoten er svært viktig for å sikre at man har tilgang på den beste kompetansen i næringslivet, gjennom at kvinners deltakelse i arbeidslivet styrkes. Hun mener også at fedrekvoten er med på jevne ut forskjellene mellom menn og kvinner både når det gjelder lønn og karrieremuligheter, sier Tajik.

Kvinner diskrimineres

E24 har denne uken skrevet om at mange norske kvinner, til tross for at det er forbudt, blir spurt i jobbintervju om de planlegger å få barn.

Les også: Siri (34): Lei av å bli spurt om jeg skal ha flere barn

- Sørg for at den du får barn med er villig til å stille opp, er rådet fra Lill Fischer i arbeidstakerorganisasjonen Parat.

Haudemann-Andersen sier på sin side at han aldri har vært inne på tanken om å ta ut permisjon, og at hans ansatte heller ikke gjør dette.

- Ingen quick-fix

- Når kvinner står frem og forteller om at de blir diskriminert på jobbmarkedet fordi arbeidsgiver mener det er fare for at de blir borte i permisjon, er det svært alvorlig. Vi trenger disse kvinnenes kompetanse i norsk arbeids- og næringsliv, sier Tajik.

- Men det finnes ingen rask løsning på denne typen problem, ingen quick-fix.

Likestillingsminister Audun Lysbakken (Sv) sier til E24 at et tiltak er å stramme inn lovverket for å slå hardere ned på dem som bryter forbudet i likestillingsloven.

- Men det er også viktig å se på hvordan økt bruk av pappaperm kan hjelpe, mener Tajik.

Vil ikke dele i to

- Når det blir vanligere for menn å ta ut permisjon, så vil forventningspresset og frykten for at kvinner forsvinner i omsorgspermisjon forsvinne, da vil jo også menn være i den gruppen, argumenterer Tajik.

- Men betyr det at man kan vente at man nå bestemmer seg for å innføre en deling av omsorgspermisjonen i to?

- Nei, det vil ikke skje nå. Vi mener at de eksisterende ordningene legger godt til rette, men så kan man jo se på justeringer av disse.

- Tabber seg ut

Redaktøren i det feministiske tidsskriftet Fett, Charlotte Myrbråten, mener Jan Haudemann-Andersen tabber seg ut med torsdagens utspill.

- Som en av de mest priviligerte og aller rikeste personene i Norge, taler han midt imot interessene til alle norske menn som ikke er rike nok til å ta seg de frihetene som han kan, sier Myrbråten.

- Det handler ikke bare om menns rett til å være hjemme med sine barn. For mange familier er dette også et stort og viktig økonomisk spørsmål, som handler om å planlegge omsorgspermisjon uten å tape penger og muligheter.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Gir støtte til Haudemann-Andersen

  2. - Hvilken kvinne ønsker enmann som tar pappaperm?

  3. Tajik: – Det må være aksept for å være mor og karrierekvinne

  4. Annonsørinnhold

  5. - Kvinner må bli mer kresne i partnervalget

  6. NHO vil ha kortere foreldrepermisjon