STYREKVINNER SKJERPER MENNENE: - Menn vil ikke bli tatt med buksene nede

BI-forsker har funnet ut at flere kvinner i styrerommet gjør menn mer skjerpet. Styregrossist Christian Ringnes er ikke enig.

VIL IKKE AVSLØRES: Mange ferske, kvinnelige styremedlemmer leser seg opp og forberedere seg godt før styremøter. Dette virker skjerpende på mennene, viser forskning.
Publisert:

En ny BI-studie viser at kvinners inntreden i styrerommene påvirker menn på en helt konkret måte.

- Ved at noen av kvinnene forbereder seg bedre, fører dette lett til at også mennene forbereder seg bedre, sier BI-professor Morten Huse, som står bak studien til E24.

- Selvfølgelig finnes det menn og kvinner som stiller lite forberedte, men de godt forberedte kvinnene setter i gang en god prosess for styremøtene.

Styre-eksperten mener det er to grunner til at de ferske kvinnelige styremedlemmene gjør hjemmeleksene sine- og at mennene også gjør en ekstra innsats.

- Når du kommer inn som minoritet i en majoritetsgruppe, vil du ha behov for det. Det har ikke med om du er kvinne eller mann å gjøre. Det andre er at menn ikke vil bli tatt med buksene nede. De vil ikke vise at de ikke har gjort jobben godt nok.

LES OGSÅ: Forskere: - Vi har fått en ny kvinne-elite

Ikke enig

Men det erfarne styremedlemmet og eiendomsinvestoren Christian Ringnes er bare delvis enig:

- Jeg tror enhver mann skjerper seg når det er en kvinne i nærheten. Vi vet jo av erfaring med våre mødre og koner hvor galt det kan gå om vi ikke gjør det, sier eiendomsinvestor Christian Ringnes til E24.

Unntaket er i styrerommet, mener han:

- I styrer vil jeg dog si at det er sakens betydning og kompleksitet, samt kompetansen til det enkelte styremedlemmet, som avgjør hvor skjerpet de øvrige styremedlemmene er, uavhengig av kjønn.

Relaterte saker:

Kvinnelig kake-effekt

Professoren mener at de kan se en såkalt kake-effekt (se faktaboks) av at kvinner deltar i styrearbeid.

Menn oppfører seg rett og slett annerledes når det er kvinner til stede.

Dette har ikke sammenheng med hva kvinnen gjør, men at hun i det hele tatt er til stede.

- Vi ser at en del styrer ønsker at styrerommet blir opplevd på en positiv måte der det skal utvikles samhørighet og fellesskap. Det fører til at styrene får til bedre prosesser. Det skjer ikke alle steder, men vi ser det skjer, sier Huse.

Bedre tone på styremøtet

At det har blitt flere kvinner i styrerommene kan føre til en mer tillitsfull holdning, større oppmøte på møtene og større sjenerøsitet, og at styremedlemmene er mindre skeptiske til hverandre.

- Innovasjon kan være resultatet her og endrede prosesser i styrearbeidet. Men det gir ikke nødvendigvis raskere beslutninger, mener Huse.

Mye er skrevet, forsket og synset rundt kvinners innvirkning på styrer, men Huse mener at først nå når loven har trådt i kraft vil man se endringer i styrearbeidet.

Ser ikke økonomisk effekt

- Nå begynner det å bli spennende, nå er det innholdet i arbeidet vi kan studere.

Men om flere kvinner i styrer fører til økonomiske og resultatmessige endringer for bedriftene er for tidlig å konkludere med, mener han.

- Det er lenge til det kommer pålitelige forskingsresultater på det, sier Huse.

Huse har gjennomført studien "Påvirker kvinner i styrer bedriftens innovasjonsevne?" sammen med to forskere fra et universitet i Roma.

Undersøkelsen er gjennomført i 2003 og 2006 i 341 norske mellomstore selskaper med og uten kvinnerepresentasjon i styret.

Flere saker på E24 Jobb

Publisert:
Gå til e24.no