Oljetransportstreiken er over

Etter rundt uke med mekling har partene i transportarbeiderstreiken kommet til en enighet, og streiken avsluttes.

ENIGHET: For en uke siden brøt partene i transportarbeiderstreiken meklingen hos Riksmekleren. Fredag ettermiddag melder partene at arbeiderne raskt vil være tilbake i arbeid.

Foto: Denis Balibouse Reuters
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:

En pressemelding fra Norsk Transportarbeiderforbund bekrefter fredag kveld at oljetrasportstreiken er avsluttet og at partene nå har kommet til en enighet om et nytt tariffoppgjør.

Arbeidsgiverne har vært representert av Norsk Industri, mens arbeidsorganisasjonene Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) og Parat har meklet på vegne av transportarbeiderne.

Bakgrunnen for konflikten var at partene forrige uke ikke kom til enighet om minstelønnsreguleringene for overenskomstområdet. I fredagens mekling ble det enighet om å heve minstelønnssatsen med 2,4 prosent og beregningsgrunnlaget for skifttillegg og vakttilleggene med 2,3 prosent fra 2015-nivå.

– Norsk Industri har beveget seg betydelig fra sitt siste tilbud forrige uke, og dagens resultat er svært nær vårt krav for minstelønnsjustering under forrige ukes mekling, sier Lars Johnsen, leder av NTF i pressemeldingen.

Møter raskt på jobb

Parats forhandlingsleder Thomas Lilloe sier i en pressemelding at arbeidstagerne nå vil møte på jobb igjen så fort det er mulig.

– For oss har dette vært en viktig kamp, og jeg vil benytte muligheten til å rette en stor takk for innsatsen til våre medlemmer som har vært helt avgjørende for å få dette resultatet i havn, sier han.

Les også

Analytiker venter riggdød i Nordsjøen

Lilloe understreker at det kan bli noen forsinkelser med levering av drivstoff også i dagene som kommer, men regner med at alt vil gå på skinner igjen i løpet av kort tid.

Forhandlingssjef i Parat, Turid Svendsen, sier i pressemeldingen at hun er glad for at Norsk Industri endelig tok til fornuft.
– Vi har fått innfridd vårt krav om regulering av minstelønn, skift- og vakttillegg basert på lønnsutviklingen på Oljetransportavtalen; et krav Norsk Industri burde ha akseptert under de ordinære forhandlingene. Det kan ikke være slik at lønnsutviklingen på et helt annet tariffområde skal bestemme lønnsutviklingen for arbeidstagere innen oljetransport, sier Svendsen.

Rammet flypassasjerer

Streikene har fått konsekvenser for enkelte som skulle ut å reise den siste uken, da flyselskapene ikke fikk tilgang på drivstoff.

Få melder likevel at konsekvensene ikke har vært store den siste uken.

– Streiken gir redusert kapasitet på utvalgte lufthavner, men vi regner med at flyselskapene vil legge opp sine ruter slik at de tanker flyene sine ved andre lufthavner, sa kommunikasjonssjef Kristian Løksa i Avinor til NTB forrige helg.

Les også

Norsk oljestreik kan presse oljeprisen høyere

Flyplassene Bergen, Stavanger og Tromsø, og etter hvert Bodø var blant de rammede. Tidligere fredag ble det varslet om en mulig blokade av Tromsø-flyplass, men nå er altså konflikten løst.

Glad for å være ferdig

Også hos Norsk Industri var stemningen god etter partene var kommet til en enighet. Men organisasjonsdirektør Carla Botten-Verboven i Norsk Industri understreker i en melding at en løsning satt langt inne og at dette har vært en svært vanskelig mekling.

– Jeg er glad for at vi nå – med god hjelp fra Riksmekler Nils Dalseide - lyktes å komme til enighet. Situasjonen var i ferd med å bli prekær ved flere flyplasser, blant annet Tromsø, Bodø, Trondheim, Stavanger og Bergen.

- I tillegg var det i ferd med å bli mangel på bensin for biler, utrykningskjøretøyer, politi og ambulanser i Tromsø og store deler av Nord-Norge, på grunn av at det ikke ble losset på Skjelnes-lageret, sier hun.

Ny oljestreikfare i natt

Mens oljetransportarbeiderne har kommet til en enighet er det fortsatt mulighet for streik på norsk sokkel da oljearbeiderne representert av Industri og Energi, SAFE og Lederne i skrivende stund sitter hos Riksmekleren og forsøker å komme frem til en ny avtale med arbeidsgiverne, representert av Norsk olje og gass.

For en time siden opplyser Riksmeklerens kontor at det ikke er kommet noen beskjed om at partene nærmer seg ferdig.

Meklingen har frist ved midnatt fredag, og dersom det blir streik vil 6 prosent av norsk sokkel rammes og flere hundre arbeidere tatt ut i streik.

Oljeanalytiker Bjarne Schieldrop understreket overfor E24 tidligere denne uken at en streik på norsk sokkel kan få konsekvenser for oljeprisen dersom den trappes opp.

Les også

Foreløpig få konsekvenser av drivstoff-streik på flyplasser

Les også

Sjåførstreik avverget på overtid

Les også

1. juli kan det blir streik på norsk sokkel: – Våre medlemmer er i harnisk

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Olje og gass
  2. Luftfart
  3. Lønn

Flere artikler

  1. Foreløpig få konsekvenser av drivstoff-streik på flyplasser

  2. SAS-pilotene mekler langt over fristen

  3. – Står langt fra hverandre

  4. Tre streiker kan ramme luftfarten før helgen

  5. Enighet om oljetransportavtalen avverget oljestreik