Bind renten i Lånekassen i dag
Aldri har det vært billigere å binde renten i Lånekassen i ti år. Men du bør likevel velge fem års fastrente. Les Dine Pengers råd her.
Fristen for å binde renten i Lånekassen går ut ved midnatt i dag - 12. juni. Har du ennå ikke bestemt deg, får du Dine Pengers vurdering her.
De nye rentesatsene, som gjelder fra 1. juli, er:
2,477 prosent for tre år
2,575 prosent for fem år
3,065 prosent for ti års bindingstid
Tidens laveste ti-års fastrente i Lånekassen, gjør det fristende å slå til på langvarig binding i dag. Nå kan du binde renten i ti år til rekordlave 3,065 prosent. Det betyr altså at du kan sikre deg «gratis» lån i ti år.
Les også: Nå starter pengetørken for studentene
Likevel er det mest sannsynlig fem års rentebinding du skal velge. Ti års rentebinding er normalt for langt. Det skjer mye i løpet av ti år, også i din egen økonomi.
Slik har renten i Lånekassen utviklet seg:
Forskjellen mellom fem og ti års rentebinding er i dag 0,5 prosentpoeng. Dersom det skal lønne seg å velge ti år fremfor fem års binding, må renten fra 2017 til 2022 være minst 3,55 prosent i gjennomsnitt. Er det sannsynlig? Kanskje.
Men i løpet av de første fem årene har du sannsynligvis betalt ned en større andel av lånet, du har økt din inntekt og du har hatt mulighet til å betale ekstra ned på lånet så lenge renten er lav. Det forkludrer regnestykket.
Les også: Derfor drukner de i studiegjeld
Dermed er det mest sannsynlig fem års rentebinding som totalt sett er den beste dealen i dag.
Forutsetter vi at prisstigningen blir 2,5 prosent hvert år de neste fem år (det er det målet Norges Bank jobber etter), og du får et skattefradrag på 28 prosent av rentene du betaler, blir nettorenten, den såkalte realrenten, faktisk negativ.
Her er regnestykket:
Rente i Lånekassen = 2,575 prosent
– Skattefradrag (28 prosent av 3,065) = 0,721 prosent
= Netto lånerente = 1,854 prosent
– Prisstigning = 2,500 prosent
= Realrente = – 0,646 prosent
Hvorfor binde nå? Selv om rentenivået nå er veldig lavt og forventes å forbli det i en perioden, vil rentene på et eller annet tidspunkt begynne å stige. Hvorvidt det skjer om ett år eller fem år, er det ingen som vet.
Det vi vet i dag, er at du kan sikre deg en meget lav rente i mange år. Det er Dine Pengers viktigste argument for å binde renten.
Om du tjener på det eller ikke, er i denne sammenheng mindre interessant. Regelen er: Jo lavere selve rentenivået er, desto lurere er det å binde renten.
Samtidig er det kanskje små tegn til at vi passerte en rentebunn i overgangen mellom mai og juni. Norske statsobligasjonsrenter, som danner utgangspunktet for fastrentene i Lånekassen, har steget de siste dagene. Om det er et omslag eller bare en justering er umulig å si. Men akkurat nå er det mulig å si at vi er i nærheten av en rentebunn.
Les også: Her får du betalt for å studere
Slik har norske statsobligasjoner utviklet seg:
Men husk: Dine Pengers prinsipielle råd er å ha flytende rente på lån. Det har historisk sett vist seg å være mest lønnsomt.
271.000 kan binde. De fleste av Lånekassens kunder har flytende rente (388.000), mens 173.000 av Lånekassens kunder har fast rente.
Studenter som avslutter utdanningen sin nå i vår, har mulighet til å binde renten - i tillegg til de som allerede har begynt å betale på lånet.Her kan du lese mer om hvordan du binder renten.
Både fast og flytende rente blir fastsatt seks ganger i året. De som ikke aktivt søker om fast rente, vil automatisk ha flytende rente.