- Forsvaret har klart å få frem et preg av eksklusivitet

For andre året på rad er Forsvaret den bedriften som klatrer mest på Universumkåringen over studentenes drømmearbeidsgiver.  – De er blitt flinkere til å gjøre seg synlige, mener jobbeksperter.

BLIR FLERE: Stadig flere studenter ønsker seg en karrier innad i forsvaret etter endt studie. Uansett hvilket fag de nå studerer.
Publisert: Publisert:

I fjor klatret Forsvaret godt på listene over norske studenters drømmearbeidsgiver.

I år gjør de enda kraftigere byks.

E24 publiserte fredag morgen årets utgave av Universum-listene. Undersøkelsen har spurt 14.000 norske studenter om hvilke arbeidsgivere de ønsker seg til.

På listen i kategorien «IT-studenter» kommer de for første gang inn i topp tre, mens de i kategorien «økonomistudenter» hopper hele ti plasser til en 18. plass.

Blant dem som valgte Forsvaret er siviløkonom Lars Nederberg, som nå jobber i Forsvarsstabens seksjon for strategi og ledelse.

LIKER SEG GODT: Lars Nederberg i Forsvarsstaben ved seksjonen for strategi og kompetanse.

– I mitt valg av arbeidsgiver så jeg etter en organisasjon som bidro i samfunnsdebatten og til det å kunne løse oppgaver som ikke bare har betydning for en selv, men som også er viktig i en større kontekst og i et samfunnsmessig perspektiv, sier han til E24.

Nederberg tror imidlertid det er for tidlig for Forsvaret å hvile på laurbærene med det første.

– For å opprettholde populariteten tror jeg det er viktig at befolkningen kjenner til oss, vet hva vi gjør og hva vi står for. Vi må sørge for at interessen for Forsvaret er til stede og at befolkningen har tillit til det vi gjør, sier han.

Les også

Her er norske studenters drømmearbeidsgivere

Eksklusivt

Jobbekspert og advokat Thor-Arne Wullum i Hjort er ikke overrasket over at Forsvaret har klart å vinne studentenes gunst.

– Forsvaret har klart å få frem et preg av eksklusivitet. Det er færre plasser enn tidligere og det er kun de beste som slipper inn, noe som virker attraktivt, sier han.

Wullum legger til at det også virker som at Forsvaret har blitt flinkere til å synliggjøre hva de driver med, hvor mangeartet virksomheten som drives faktisk er og at den kan være relevant for flere områder innen næringslivet.

– Når de lykkes med denne synliggjøringen blir studentene mer bevisste på hva en utdanning i Forsvaret kan gjøre for videre yrkeskarriere. Forsvarets virksomhet er i dag høyteknologisk, noe jeg antar vil være særlig attraktivt for ulike retninger innen ingeniørstudier, sier han.

Forsvaret klatrer i år to plasser på ingeniørstudentens liste over drømmearbeidsgiver, viser Universum.

Sjekk topp 30 i alle listene her!

FORNØYD: Personaldirektør Tom Simonsen i Forsvaret.

Gode på kommunikasjon

– Forsvaret har jobbet med å kommunisere egne verdier og hvilken rolle de spiller i samfunnet. De har skapt en tydelig visuell identitet og et godt budskap som treffer målgruppen, sier direktør Guri Larsen i Adecco Search and Select.

Hun er heller ikke overrasket over at Forsvaret klatrer som de gjør og peker på at målrettet arbeid over tid vil gi resultater.

Larsen tror heller ikke det er en dårlig idé å ha Forsvaret på cven om du skulle ville flytte på deg senere i karrieren.

– Mange arbeidsgivere ser positivt på erfaring fra Forsvaret. Dels har Forsvaret gode utdanningsopplegg, og dels viser slik erfaring et ønske om samfunnstjeneste. Begge deler kan være fordelaktig i en rekrutteringsprosess, sier hun.

Les også

IKEA er en av verdens mest attraktive arbeidsplasser

Ingen målsetting å bli populære

Personaldirektør Tom Simonsen i Forsvaret er svært fornøyd med at den gode trenden fra 2014 fortsetter.

– Dette et tegn på at vi er synlige i samfunnet på en positiv måte, og at vi får vist frem at vi gjør en god og viktig jobb for Norge, både nasjonalt og internasjonalt, sier han.

Simonsen avviser imidlertid at Forsvaret har som mål å bli populære.

– Vi har ingen overordnet målsetting om å bli populære. Derimot har vi som mål å forklare hvorfor det er viktig for Norge å ha et Forsvar, og dette har vi blant annet formidlet gjennom forskjellige omdømmekampanjer, sier han.

Les også

Ingen kvinnelige toppsjefer i de største selskapene

Kvalitet

– Man sier ofte at de ansatte er virksomhetens viktigste og største aktivum, noe som særlig må sies å gjelde i typiske kunnskapsbedrifter, sier jobbekspert Wullum.

Han legger til at dersom en ønsker å utvikle bedriften i et lengre perspektiv er man helt avhengig av å ha tilgang til de gode hodene.

– Dette er viktig både hvis man har vekstambisjoner og for å erstatte de som av ulike grunner faller fra, sier Wullum.

Simonsen understreker også at tilgangen til god kompetanse er viktig for Forsvaret, men at det skal være kvalitet over kvantitet.

– Det viktigste for oss er å tiltrekke oss de rette nye ansatte. Vi er i stadig endring og modernisering, og vi innfører nye avanserte våpensystemer og ny teknologi.

– Dette stiller stadig høyere krav til kompetanse og mangfold blant våre ansatte for å løse fremtidens krevende samfunnsoppgaver, sier Simonsen.

Les også

Tusenvis av jobber borte, men studentene svikter ikke oljen

Les også

Dette er de 100 universitetene i verden som har best rykte

Les også

Dette er arbeidsgiverne flest nordmenn vil jobbe for

Publisert:

Her kan du lese mer om