Matkasse-gründer: - Kjennskap til merkevaren gikk fra 0 til 100 etter TV-reklamering

Mat på nett har vokst seg enormt på bare noen få år. Heftig markedsføring og merkevarebygging har vært helt nødvendig for veksten, forteller aktørene.

MATKASSE: For noen år siden eksisterte ikke begrepet matkasser. I dag har svært mange husholdninger prøvd matkassetilbudet fra én eller flere aktører.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
 • Astrid Dalen
Publisert: Publisert:

For bare tre år siden startet 25-åringen Lasse Smedsvig og medgründerne opp bedriften Adams Matkasse sammen. I dag er det trolig få nordmenn som kan ha unngått å få med seg merkenavnet Adams Matkasse.

En av gründerne av Adams Matkasse, Lasse Smedsvig.

Foto: Privat

– Jeg og flere av kompisene som startet opp dette hadde salgsbakgrunn, og visste at i matvarebransjen er man avhengig av store volum for å overleve og for å få gode innkjøpspriser, sier Smedsvig.

– Vi visste dermed at for å lykkes og få en lønnsom bedrift, var vi nødt til å trykke på gassen når det kom til markedsføring. For å oppnå de nødvendige størrelsene, og for å bli tatt seriøst av leverandørene, legger han til.

Adams Matkasse har hatt en betydelig vekst på kort tid, og teller nå nærmere 300 ansatte, i tillegg til at de har hatt en enorm omsetningsvekst.

Kun tre dager igjen å tipse på!

Det er åttende året på rad Ledertalentene arrangeres, og vi trenger din hjelp til å finne kandidatene.

Vet du om en dyktig person under 35 år, som har resultat-, personal- og/eller beslutningsansvar i næringslivet?
Da kan DU tipse oss om denne personen. Det tar bare noen få minutter, og kan føre til at kandidaten du mener bør hedres, når helt opp. Frist for tipsingen er ut denne uken!

– Satset hardt på TV

I fjor fikk den unge gründeren anerkjennelse for godt markedsføringshåndverk, da han gikk til topps i kategorien «Årets Merkevarebygger» i E24s kåring Ledertalentene. Den gang var Smedsvig daglig leder i selskapet, mens han i dag leder selskapets finske matkassesatsing Sannan Ruokakassi sammen med en kollega.

Siden Smedsvig og medgründerne visste at merkevarebygging var svært viktig for å oppnå de store volumene de var avhengige av, begynte de også tidlig med TV-reklamer. Der presenterte de kokken Adam og hans matfilosofi.

– Vi pleier også å skryte av at det var vi som kom opp med ordet «matkasse». Før vi lanserte vårt merkenavn, fikk du ikke opp treff på ordet «matkasse» i Google, men nå er det blitt et eget konsept.

Les også

Vet du hvem som bør bli «Årets Ledertalent»? Da må du tipse oss snarest

– Jungeltelegrafen viktig

Kompisgjengen som startet opp Adams Matkasse fikk mange tips i starten om at de burde henvende seg til mediebyråer for å få profesjonell markedsføringshjelp.

– Men den første TV-reklamen vår ble filmet av kona til lederen for det svenske selskapet vi samarbeider med, og min medgründer Harald forhandlet direkte med TV2 for å få på reklamen. Vi skjøt med hagle fra hoften, og likevel gikk kjennskapen til merkevaren fra 0 til 100 på kort tid på grunn av at vi satset hardt på TV, forteller Smedsvig.

Ifølge Smedsvig var jungeltelegrafen én av de viktigste markedsføringskanalene for Adams Matkasse:

– Fornøyde kunder som forteller kolleger over lunsjbordet om matkassen og matgleden de har opplevd ved å lage mat selv, er kanskje den viktigste kanalen for at den andre markedsføringen skal få skikkelig uttelling.

BI-professor Bendik Samuelsen.

Foto: BI

Professor: – Vi stoler på folk vi kjenner

Matkasse- og nett-matvarehandelsselskapene har måttet bruke markedsføringen sin for å overvinne et par barrierer hos forbrukerne, i tillegg til det åpenbare med å bygge kjennskap til produktet.

Dette forklarer professor Bendik Samuelsen ved Institutt for markedsføring ved BI.

– For det første har de måttet drive med opplæring til et marked som er vant til å gå i butikken for å kjøpe den maten de skal ha. Dernest har de fleste klare måltidsvaner, og er skeptiske til hvorvidt en matkasseleverandør kan tilfredsstille deres behov.

Jungeltelegrafen har trolig vært en viktig barrierenedbryter for aktørene i dette markedet, mener Samuelsen:

– Det å få anbefalinger fra noen man kjenner som har prøvd produktet, er vesentlig for å minimere risikoen eller usikkerheten hos forbrukeren. Vi stoler på folk vi kjenner.

«Norges Jamie Oliver»

Nå som selskapet har vokst seg såpass stort, har gründerne hentet inn profesjonelle samarbeidspartnere også på markedsføringsdelen.

– Er du fornøyd med markedsføringsjobben dere har gjort med Adams Matkasse?

Jeg er fortsatt ikke hundre prosent fornøyd. Vi ønsker å få Adam enda mer frem i lyset. Han jobber så nøye med hver oppskrift sammen med kokkene, og vi vil få frem enda mer om ham som person. Det er han som er vår merkevare, og jeg har fortsatt stor tro på at han kan bli Norges Jamie Oliver, sier Smedsvig.

KOKKEN ADAM: Matkasse-grûnder Smedsvig håper at oppskriftsmaker og selskapets ansikt utad, nemlig Adam, skal bli Norges Jamie Oliver.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix

– Motiverende med konkurranse

Mat på nett var et ukjent konsept for bare noen få år siden, men nå har det poppet opp flere selskaper både innenfor middagskasse-segmentet og kjøp av dagligvarer på nett. I fjor handlet nordmenn matvarer på nettet for anslagsvis én milliard kroner.

Les også

Gründerveteran: – Følte meg sær og alene som gründer på nittitallet

– I starten bar det nok litt preg av å være et gullrush. Men vi tror at dagligvaremarkedet er stort nok til mange aktører, og tror det kommer til å vokse frem enda flere nisjer på dette markedet, for eksempel på gourmetmat, sier Smedsvig.

– Det handler uansett om å bygge den sterkeste merkevaren, og det er mange fordeler med å være markedsleder. Nå er det så å si dødt løp med Godtlevert for vår del, selv om de ligger et par år foran. For oss har det vært motiverende med konkurranse fra dem. De er dyktige og kommer stadig med nye ting, noe som gjør at vi ikke bare kan lene oss tilbake, legger matkassegründeren til.

– Sammen kan vi bygge marked

Også Godtlevert mener at de har nytt godt av konkurransen.

– Vi pleier å si at Adams Matkasse er noe det beste som har skjedd oss. Vi ønsker å utfordre den norske dagligvaren, og det er en rolle som er vanskelig å ta alene. Men sammen kan vi bygge et marked og skape et konkurransedyktig tilbud til kundene, sier PR- og markedsansvarlig Maren Aas Nakken i Godtlevert.

PR-og markedsansvarlig i Godtlevert, Maren Aas Nakken

Foto: Godtlevert

Markedsføringsprofessor Samuelsen tror også det voksende tilfanget av aktører på markedet er en fordel for selskapene som selger matkasser og dagligvarer på nett, selv om det betyr mer konkurranse.

– Kategorien blir sterkere med flere aktører, fordi det blir en større samlet oppmerksomhet, sier Samuelsen.

– Ekstremt viktig faktor

Markedsføring var en ekstremt viktig faktor for å skape kjennskap til matkasse-konseptet og for å bryte ned barrierer rundt konseptet, forteller Aas Nakken.

– Det var faktisk så viktig i oppbygningen av kjennskapen at Godtlevert gjorde en «ads-for-equity-deal» med SBS Discovery. Den gjorde at vi kunne markedsføre oss «gratis» i bytte mot aksjer i starten. Etter hvert har vi utviklet oss mer strategisk når det gjelder markedsføring via samarbeid med store aktører som DNB, Egmont og Tine.

Les også

Vet du hvem som bør bli «Årets Ledertalent»? Da må du tipse oss snarest

Les også

- Ledertalentene er min form for høstjakt

Les også

– Må få inn flere unge talenter

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Ledelse
 2. Entreprenørskap
 3. Gründere
 4. Karriere
 5. Markedsføring
 6. Ledertalentene

Flere artikler

 1. Dobbelt så mange handler mat på nett

 2. Matkasse-gründer: – Ville ikke overlevd om vi kjøpte fra grossistene

 3. Millionsmell på bedriftssatsing sparket ben på resultatet

 4. Handelsekspert tror på dårligere tider for matkasse-bransjen

 5. Ledertalentene 2017: Dette blir utfordringene for markedsførere