NAV anslår 10.000 flere ledige neste år

Ytterligere 10.000 personer vil melde seg som arbeidssøkere neste år, anslår NAV.

FLERE LEDIGE: Arbeidsledigheten vil fortsette neste to år, anslår NAV.
Publisert:

Oljefylket Rogaland og nabofylkene opplever en kraftig vekst i arbeidsledigheten, og det vil bare fortsette de neste to årene – ifølge prognosen NAV presenterte torsdag.

NAV venter at det i snitt vil være 80.000 registrerte ledige i år og 90.000 i 2016 og 2017. Dette tilsvarer en registrert ledighet på 2,9 prosent i år, 3,3 prosent til neste år og 3,2 prosent i 2017. Det er ti år siden sist ledigheten var så høy.

Les også

Derfor frykter ekspertene økt arbeidsledighet: – Det er en bekymringsfull utvikling

– Oljeinvesteringene vil fortsette å falle

NAV venter samtidig at ledigheten vil gå ned i flere fylker op Østlandet og Nord-Norge.

– Vi venter at denne todelingen vil fortsette de nærmeste årene. Lavere oljeinvesteringer fører til økt ledighet i deler av landet, mens svak krone og lav rente gir økt aktivitet i eksportindustrien. De fleste som nå mister jobben har høy kompetanse og derfor gode muligheter på arbeidsmarkedet. De bør raskt søke seg til andre type jobber eller se etter nye jobber i andre deler av landet, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng i en pressemelding.

NAV skriver at de forventer at nedgangskonjunkturen vi nå er inne i vil fortsette ut i 2016, noe som vil gi økende arbeidsledighet. I 2017 vil imidlertid økte investeringer, økt eksport og økt privat konsum bidra til at vi går inn i en ny oppgangskonjunktur. Da vil arbeidsledigheten gå noe ned, tror NAV.

Les også

Nav-sjefens fem råd: Slik bør Norge møte den økende arbeidsledighet

– Hvis det blir 10.000 vil det bety litt lavere vekst. Men det kan håndteres. Så er spørsmålet for langvarig det blir. Dette scenarioet var ikke langt unna det vi har trodd, sier sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank.

– Økende ledighet vil bety flere kutt i inntekter. Mange av dem som skal ut i jobb etter studier vil nå ende i ledighetskø. En effekt av økende arbeidsledighet kan føre til redusert kjøpekraft. Og det øker risikoen for å starte negative spiraler, sier Jullum.

AKU-tall viste økning

Fredag presenterer NAV sine arbeidsledighetstall for oktober. Ved utgangen av september viste tall fra NAV at ledigheten økte til 2,9 prosent, fra 2,7 prosent i september i fjor. 79.600 personer var da registrert som helt arbeidsledige hos NAV, 5.500 flere enn for ett år siden. I Rogaland var arbeidsledigheten på samme tid 3,8 prosent av arbeidsstyrken.

Onsdag offentliggjorde Statistisk sentralbyrå sin Arbeidskraftundersøkelse for august, som viser at arbeidsledigheten har økt fra 4,3 til 4,6 prosent.

Les også

Derfor frykter de økt ledighet

Les også

AKU-ledigheten gjør overraskende byks: – Jeg blir bekymret for fremtiden

Les også

Nav-sjefens fem råd: Slik bør Norge møte den økende arbeidsledighet

Publisert: