Annlaug (23) er femte generasjons rørlegger

Som både tippoldefar, oldefar, bestefar og pappa, ønsker Annlaug (23) å ta familiens rørleggerfirma til nye høyder. Bransjen jobber nå med å få opp kvinneandelen i yrket.

FRELST: Annlaug Torgersen (23) kan endelig kalle seg fagutdannet rørlegger. Nå ønsker hun seg flere kvinner til yrket.

Foto: Privat
 • Camilla Tryggestad Visjø
Publisert: Publisert:

– Før trodde jeg, som alle andre, at rørleggere bare staket sluk og jobber med illeluktende toaletter. Men rørleggeryrket er så mye mer enn det, sier Annlaug Torgersen (23) til E24.

Fredag besto hun svenneprøven og har allerede begynt å jobbe som rørlegger i familiefirmaet. Det var Sandnesposten som først skrev om Torgersens historie.

På tross av familiens svært lange rørleggerrøtter, er det ikke lenge siden Torgersen bestemte seg for å bli rørlegger.

– Jeg begynte på lærerstudier, men etter to dager fant jeg ut at det ikke var noe for meg. Derfor tok jeg et friår hvor jeg jobbet i butikken vår, og det var da jeg skjønte hva jeg ville. Det har aldri vært noe press på at jeg skulle bli rørlegger.

– Men jeg har fortsatt en drøm om å bli lærer. Tanken er å gå pedagogikk og bli lærer for rørfag ved videregående skole.

– Hvorfor er du så glad i yrket?

– Det er veldig kjekt å bruke kroppen, og jobbe med praktisk ting. Jeg synes også det er et viktig yrke.

Les også

Lav yrkesfagstatus gjør at for få følger i Mikkels (19) fotspor

Vil snu ryktet

I familiebedriften har de ingen kvinnelige fagarbeidere.

– Vi har noen damer på kontoret, og de er gode å ha. På skolen var jeg eneste jenta i klassen. Jeg tror mange vegrer seg fordi man ser på yrket som skittent, noe det ikke er.

– Jeg har vært ute på noen jobber hvor folk har spurt om jeg kan jobben fordi jeg er jente. Det samme har skjedd når jeg har vært i butikken. Da har jeg blitt spurt om det finnes noen rørleggere i butikken.

Også kjæresten hennes er rørlegger.

– Han tok fagbrev for et år siden, og jobber med store bygg. Vi møttes faktisk på skolen. Det er kjekt å ha en så stor felles interesse å diskutere rundt middagsbordet.

Brøkdel jenter

Eli Heyerdahl Eide, fagsjef for energi og miljø i Rørentrepenørene.

Foto: Rørentrepenørene

Det jobbes nå flittig med å få flere kvinner til å bli rørleggere, ifølge Eli Heyerdahl Eide, fagsjef for energi og miljø i Rørentrepenørene Norge, tidligere Norske rørleggerbedrifters landsforening (NRL).

– Vi startet nylig opp et kvinnenettverk i rørbransjen, og på en uke har vi plutselig blitt 150 kvinner i dette nettverket. Bakgrunnen er at vi ønsker å få flere jenter i bransjen, spesielt med fagutdanning, sier Eide til E24.

Hun viser til tall som viser at rundt to til tre prosent av ansatte i deres 650 rørleggerbedrifter er kvinner som jobber «ute».

– Når det gjelder funksjonerer er cirka 25 prosent kvinner. Dette er alle andre stillinger som regnskap, salg i butikk, ingeniører samt daglig leder.

– Tøff mannsdominert arbeidsplass

Kvinnenettverket skal blant annet opprette en mentorordning for unge jenter som vil bli rørleggere.

– NHO skal i høst kjøre en kampanje mot jenter i 9. og 10. klasse for å få flere kvinner inn i teknologiske yrker. Da skal flere av våre jenter stille opp i ulike byer i landet for å snakke om rørleggeryrket.

Ifølge Eide er bransjen fortsatt svært tradisjonell, med mange godt vokse herrer som ikke ser for seg at kvinner skal jobbe som rørleggere.

– Dette handler nok dog mest om uvitenhet, og ikke bevisst utelukkelse av jenter. Vi jobber nå med holdningsendringer.

– Men den tøffe mannsdominerte arbeidsplassen endrer seg litt når det kommer jenter inn. Det blir ofte rett og slett en bedre bedrift av det er tilbakemeldingen vi får fra dem som allerede har ansatt jenter, sier Eide.

Les også

NHO-direktør: – Vi vet at vi kommer til å trenge mange teknologer

Frykter mangel på fagarbeidere

I en undersøkelse fra mai i år kommer det frem at syv av ti nordmenn mener fagarbeidere har lav status, og man bekymrer seg for dårlig tilbud av fagarbeidere i fremtiden.

Eide er ikke tvil om at dette stemmer.

– Jeg fikk selv beskjed om at jeg ikke måtte finne på å gå yrkesfag fordi jeg hadde så gode karakterer. Mange ufaglærte arbeidsinnvandrere har jo heller ikke gjort rekruttering lettere. Når det sitter mange akademikere og gir råd til ungdom, så er det ikke rart at de anbefaler det de selv kjenner best. Det er kanskje på tide at rådgiverne på ungdomsskolene har yrkesfaglig bakgrunn? Eller at sløyd ble innført i skolen igjen?

Hun understreker at mulighetene er mange om man velger rørleggeryrket.

– Man kan for eksempel ta mesterutdanning eller teknisk fagskole. Da åpner det seg mange dører i hele bransjen. Ønsker man å ta høyere utdanning er i dag en fagutdanning en glimrende start som tar litt lengre tid – men da får du lønn under utdanningen som bonus.

– En av grunnene til at jeg tror såpass få unge, og spesielt jenter velger yrket, er at de tror man bare driver med kloakk og ting som lukter vondt. Men det er en myte. Som rørlegger kan man jobbe med ting som energi og miljø, vannbåren varme og komfort.

Les også

Lav yrkesfagstatus gjør at for få følger i Mikkels (19) fotspor

Les også

– Vi vet at vi kommer til å trenge mange teknologer

Les også

Flukten fra yrkesfag avtar

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Skole og utdanning
 2. NHO

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Jenter velger vekk tekniske yrker: – Blir sett på som «mannejobber»

 2. Betalt innhold

  For ti år siden var én av fem i oljebransjen kvinner. Lite har endret seg.

 3. – Denne veien bør du gå hvis du vil være med å endre verden

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Her er de kvinnelige supermeglerne

 6. Ledertalentene 2019: – Jeg ville ikke inn i et kvinnedominert yrke