Slik reagerer opposisjonen og LO på nytt regjeringsforslag

Reaksjonene er mange på arbeidsministerens nye omstridte lovforslag.

OMSTRIDT LOVFORSLAG: Arbeidsminister Robert Eriksson i Stortingssalen.

Terje Bringedal
  • NTB
Publisert:,

LO mener regjeringens forslag om midlertidige ansettelser er en kraftig og uheldig liberalisering av reglene.

– Forslaget fra regjeringen om frislipp for midlertidige ansettelser vil ikke gi flere jobber, bare større usikkerhet for mange arbeidstakere, sier LO-leder Gerd Kristiansen.

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) vil innføre mulighet for midlertidige ansettelser uten vilkår i inntil tolv måneder. Ordningen skal begrenses ved at den enkelte bedrift maksimalt kan ha 15 prosent av arbeidsstokken på midlertidige ansettelser.

– Det Eriksson gjør her er å skyve utsatte grupper foran seg, for å tvinge fram en ideologisk basert oppmyking av arbeidsmiljøloven. Her kjenner vi igjen Fremskrittspartiets årelange motstand mot et regulert arbeidsliv, sier LO-lederen.

AP: – Regjeringen skaper usikkerhet

Arbeiderpartiet kritiserer regjeringen for å skape usikkerhet rundt privatøkonomien med forslaget.

– USIKKERHET: Dag Terje Andersen (Ap)

Nils Bjåland

– Det betyr større usikkerhet for dem som er nye i arbeidslivet og alle som skifter jobb. Folk trenger større trygghet for arbeidsplassene sine, ikke mindre trygghet, sier Aps arbeidslivspolitiske talsperson Dag Terje Andersen.

– Dette betyr at regjeringen skaper usikkerhet omkring vanlige folks personlige økonomi. Bankene gir sjelden boliglån til dem uten fast stilling. Som fast ansatt står man sterkere overfor arbeidsgiver ved en uenighet, og det er lettere å stille krav om et bra arbeidsmiljø, sier Andersen.

Han er skuffet over at regjeringen skyver unge og funksjonshemmede foran seg for å tvinge igjennom en Frp-politikk folk flest ikke vil ha.

– Det er alvorlig at regjeringen ikke lytter til helt klare advarsler mot midlertidige ansettelser fra de berørte organisasjonene. Verken de funksjonshemmede, arbeidstakerne eller de

SV: Svekker retten til fast jobb

Sosialistisk Venstreparti mener regjeringen vil ødelegge prinsippet om at faste ansettelser er grunnpilaren i arbeidslivet.

– Midlertidige ansettelser gir ikke flere jobb, men langt flere får en utrygg jobbsituasjon. Det regjeringen presenterer i dag, er et knallhardt angrep på retten til å ha trygg inntekt. Fast jobb er grunnsteinen i et godt arbeidsliv, sier arbeidspolitisk talsperson Kristi Bergstø i SV i en pressemelding.

– Hvem kan vel få huslån når alt man har å vise banken er kontrakt på en jobb som er midlertidig? Regjeringen skaper usikkerhet rundt folks økonomi og fremtid, det er både uanstendig og uansvarlig, sier stortingsrepresentanten.

Krf er skeptisk

Kristelig Folkeparti er derimot positivt innstilt til regjeringens forslag, men uttrykker også skepsis.

Kjell Ingolf Ropstad

– Vi er skeptiske til forslaget om å åpne opp for midlertidig ansettelse på generelt grunnlag, uten grep for at man raskere har rett på fast ansettelse. Forslaget tar ikke for seg de utfordringene som vi ser blant annet i helsetjenesten og høyskole- og universitetssektoren, hvor ansatte blir gående midlertidig i lang tid uten å få faste ansettelser, sier KrFs arbeidslivspolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad.

Han sier at KrF er glad for mange av regjeringens tiltak for å styrke innsatsen for å få flere i arbeid, men partiet stiller samtidig spørsmål ved om endringene ivaretar godt nok behovene til dem som står langt fra arbeidsmarkedet.

– Derfor er et forenklet tiltakssystem i Nav, målrettet bruk av lønnstilskudd og et nytt inkluderingstilskudd spennende forslag fra arbeidsministeren, mener Ropstad.

Han legger til at partiet er klare for gode forhandlinger med regjeringspartiene og Venstre i Stortinget.

Flere artikler

  1. Midlertidige ansettelser holder seg lavt til tross for lovendring:– Noe av det første en Ap-regjering vil gjøre er å reversere loven

  2. Hevder 80 prosent fikk fast jobb

  3. Nå kan du kreve å få jobbe til du er 72 år

  4. Annonsørinnhold

  5. Eriksson klar med omstridte lovendringer

  6. Folket delt i synet på Erikssons arbeidsmiljølov