Orkla-sjefen studerte opptil 70 timer i uken: – Drevet av frykten for ikke å få en jobb

En mystisk telefon fra en sveitsisk hodejeger ledet til «drømmejobben» som konsernsjef hos matgiganten Orkla. Skal han bytte beite, må det bli til noe kreativt – kanskje som krimforfatter.

Publisert:

– Jeg var nok litt monoman, så jeg tror fort det ble 60–70 timer i uken.

Jaan Ivar Semlitsch snakker ikke om arbeidsuker i sjefsstolen hos Orkla, som man kanskje skulle tro – men om tiden som student. Den «enkle gutten fra Drammen» begynte tidlig å lese Kapital og naboens utgave av det svenske næringslivsmagasinet «Veckans Affärer». Studievalget falt naturligvis på økonomi og Norges handelshøyskole.

– Du høres ut som en veldig fornuftig ungdom?

– Ja, altfor fornuftig. Jeg vokste opp med alenemor og yngste bror, og vi hadde ikke god råd. Så det var viktig for meg å kunne få en jobb når jeg var ferdig med studier. Jeg var nok litt opptatt av å vise at jeg kunne gjøre det bra, det tror jeg preget meg mye siden også, sier Semlitsch i ukens episode av E24s podkast Voksenpoeng.

Hør hele intervjuet der du vanligvis finner dine podkaster, eller i spilleren under.

Det ble mer lesesal enn konsertsal for studenten, noe han dels tilskriver stor interesse for faget, og dels at han var litt sjenert og umoden. I dag mener han mange ser på ham som ekstrovert, men at det kom mer med tiden og med flere og flere lederjobber.

For den flittige studeringen ga resultater: Semlitsch ble tilbudt jobb i McKinsey et år før han var ferdig student.

– Det var veldig ålreit, da kunne jeg ha litt lavere skuldre. For noe av det at jeg leste så mye, var nok også litt drevet av frykten for ikke å få en jobb, sier han.

– Viktig å finne sin egen stil

Etter litt over seks år i konsulentbransjen, begynte han å bli lei av lange og uforutsigbare arbeidstider. Han ville heller følge prosjekter helt ut, være med å ta beslutninger, lede mer enn det han fikk gjøre som prosjektleder i McKinsey.

– Den teamfølelsen er veldig fin å kunne oppleve, ikke bare i et team, men i en hel bedrift. Etter hvert har det med kultur i en bedrift blitt mer og mer viktig for meg.

Bla i galleriet eller følg Voksenpoeng_med_Nora på Instagram for å lese skoledagboken til Jaan Ivar Semlitsch.

– Hvordan skaper man kultur?

– Jeg husker jeg hadde en direktør på London-kontoret i McKinsey. Hun sa til meg at hvis du virkelig skal ha sannheten, gå til frontline, ikke bare snakk med de rundt deg. Det har jeg tatt med meg videre, det er viktig å ha evnen til å lytte.

– Det liker du?

– Ja. Noen ganger føler jeg at jeg er litt introvert, og noen ganger ekstrovert. Men jeg liker å snakke med folk og lære noe nytt. Det er en viktig del av å være leder.

– Men du er ikke helt Petter Stordalen?

– Absolutt ikke, men jeg liker å stå på scenen. Men da må jeg gjerne være litt godt forberedt. Og så tror jeg det er viktig å finne sin egen stil, være deg selv og ikke en kopi av andre. Så tror jeg Petter Stordalen er seg selv, bare så det er sagt, sier Semlitsch og ler.

Ville klatre

Utenom et lite forsøk på å snakke mindre drammensgutt og mer pent og «konsulentaktig» i tiden i McKinsey, har han lagt fra seg forsøket på å være noen andre. Det ble lederjobber av det også. På ikke altfor mange år rakk han å bekle toppjobber i både elektronikkjeden Expert, Statoil detaljhandel, Plantasjen, Rema 1000 industrier og Elkjøp Nordic.

– Jeg ble kanskje litt utålmodig, særlig i starten, sier Semlitsch om de hyppige jobbyttene.

– Det var ikke en klatrefølelse, at du hele tiden ville litt høyere?

– Det var kanskje et element av det, kombinert av litt utålmodighet og litt headhuntere som rørte litt oppi ting. Du ble jo litt smigret da, når du fikk tilbud.

Han angrer ikke på overgangene, selv om han mener han kanskje skulle hatt mer is i magen, særlig i starten. Sjefene tok det stort sett pent da han sluttet etter kort tid – bortsett fra én. Semlitsch fikk kjenne litt på det da han sa opp hos Ole Robert Reitan.

– Da jeg sa opp i Rema industrier for å begynne i Elkjøp, var han skuffet. Med rette. Men så har vi hatt kontakt siden, veldig god kontakt.

– Det funker for meg

Etter flere gode år i Elkjøp fikk Semlitsch en ny mystisk telefon fra en kjent, Sveits-basert hodejeger. Han skjønte fort at dette måtte dreie seg om en virkelig stor jobb. At det dreide seg om konsernsjefstillingen i Orkla, fikk han ikke vite før han var på intervju.

– Da jeg fikk vite at det var Orkla, tenkte jeg at dette er drømmejobben. Jeg sa vel i intervjuet at det er én av de 10 tingene jeg ønsker å gjøre før jeg dør.

Han fant også raskt tonen med eier og styreleder Stein Erik Hagen, og selv om de ikke alltid er enige om alt, mener Semlitsch de kommer frem til gode løsninger.

Da Orkla nylig kjøpte helse- og skjønnhetsleverandøren NutraQ, som blant annet står bak produkter som kosttilskuddet Vitaepro og ulike kollagenprodukter, ble det bråk. For flere av produktene har selskapet blitt beskyldt for å lure forbrukere og fått kritikk for at produktene ikke har noen dokumentert effekt.

Stein Erik Hagen uttalte i DN at han ikke visste om at disse produktene var kontroversielle.

– Er det irriterende?

– Nei, det bruker jeg ikke mye energi på. Vi har hatt veldig god dialog i etterkant også, sier Semlitsch.

Han påpeker at Orkla har helse som et satsingsområde, og at de har god innsikt i hvordan sakene rundt selskaper som Vitaepro er blitt ryddet opp i.

– Men det er klart, kosttilskudd vil noen ganger være omdiskutert, og det vil ikke være ett svar på alt. Jeg tar vitaminbjørner, og det er ikke alle som synes det er bra heller. Men det funker for meg, da.

– Du har fått inn slagordet og?

– Nei du, det er helt tilfeldig, sier Semlitsch, og bedyrer at han nok er for vanemenneske til at han kommer til å begynne med kollagen-produkter når de kommer inn i Orklas sortiment.

Den flittige jobb-hopperen har ingen planer om å forlate Orkla med det første. Skulle det skje, ville det vært for å gjøre noe helt annet – å skrive en kriminalroman, for eksempel.

– Jeg tror det blir mer på tankestadiet, altså. Men du lever bare en gang, så det kan godt hende man gjør noe helt annet på et eller annet tidspunkt. En er jo ung fortsatt.

Publisert:
Gå til e24.no