Ny undersøkelse: Flere må betale for julebordet

Flere nordmenn må selv betale for julebordet. Bare én gruppe går motsatt vei: Topplederne.

MÅ BETALE SELV: Færre arbeidstakere får påspandert julebordet, viser ny undersøkelse. Særlig i helsevesenet ser det ut til å bli en mager julebordsesong i år.

  • John Thomas Aarø
Publisert: Publisert:

En ny undersøkelse om sosiale goder i arbeidslivet viser at 58 prosent av norske arbeidstakere får årets julebord helt eller delvis påspandert av jobben, mot 66 prosent i 2011.

Det er hovedsakelig de fullfinansierte julebordene det blir færre av. Tallet på slike går ned med ti prosentpoeng, viser undersøkelsen som er gjennomført på oppdrag for bemanningsbyrået Xtra personell

LES OGSÅ: Flest menn blir påspandert julebord

- Kanskje er dette et tegn på at flere legger vekt på andre typer sosiale goder og sammenkomster enn det julebordet representerer, sier administrerende direktør Hanne Zimmermann i Xtra personell i pressemeldingen

Den synkende julebordtendensen er den samme både for menn og kvinner, men fortsatt er det langt flere menn som får tilbud om julebord.

Dramatisk krakk i helsevesenet

Julebordantallet synker i hele offentlig sektor, og totalt får bare litt over halvparten av de offentlig ansatte tilbud om julebord i år.

Men det er særlig innenfor helse- og sosialsektoren det store julebordkrakket kommer i 2012. Bare hver tiende ansatte får fullfinansiert julebord, mens nesten halvparten må se langt etter årets juletallerken.

LES OGSÅ: - Kvinnelige sjefer drikker mest

Tilsvarende tall i 2011 var henholdsvis 22 og 37 prosent, så dette er dramatiske tall for julebordentusiaster i helsevesenet.

- Her finner vi nok også forklaringen på kjønnsforskjellene, siden kvinner er overrepresenterte både i offentlig sektor generelt og i helsevesenet spesielt, sier Zimmermann i pressemeldingen.

Topplederne kan glede seg

Mens stadig flere av deres jobbkolleger må belage seg på å kjøpe inn sin egen julemat, viser tallene at 56 prosent av norske toppledere får fullfinansiert julebordet, mens ytterligere 15 prosent får det delvis dekket. Begge tallene er høyere enn fjorårets.

- Det er spesielt at topplederne er den eneste gruppen i undersøkelsen hvor flere får påspandert julebord i år enn i fjor, sier Zimmermann.

- Jeg har ingen god forklaring på hvorfor det er slik, men synes personlig at det ikke bør være slik, da det skaper avstand mellom medarbeidere og leder, og kan bidra til å bygge opp under myten om grådige ledere, sier hun.

LES OGSÅ:

Publisert:

Flere artikler

  1. - Hver fjerde leder vil øke bemanningen

  2. Sjekk friheten i ulike bransjer: Her får du jobbe uten å være på jobb

  3. Kvinner tar de flestejobbene i det offentlige

  4. Uvitenhet om din egen pensjon kan koste deg dyrt: 4 av 10 kjenner ikke sin egen pensjon

  5. Lønnsforskjellene mellom kvinner og menn øker i flere sektorer