Tillitsvalgt i SAS: - Vi er ført bak lyset

Tillitsvalgt mener bonusavsløringene i SAS viser at flyselskapets forhandlinger med fagforeningene har vært et spill for galleriet.

STILLER SPØRSMÅL: Bente Ørberg, tillitsvalgt i SAS, tror ikke fagforeningene hadde noen mulighet til å påvirke utfallet av forhandlingene med selskapet i fjor. FOTO: ESPEN BRAATA / VG
Publisert: Publisert:

De siste dagenes bonusavsløringene i SAS viser at flyselskapets forhandlinger med fagforeningene ikke har vært reelle.

- Etter min mening har SAS har ført oss bak lyset, sier hovedtillitsvalgt i Parat SAS Personalforening, Bente Ørberg, til E24.

- Tilliten er knust. Den er helt borte. De ansatte her føler seg utrolig sveket.

Bakgrunnen for hennes utspill er avsløringene av at 18 ledere i SAS har fått bonuser samtidig som vanlige ansatte i flyselskapet har mistet jobben, gått ned i lønn og godtatt pensjonskutt - for å nevne noe.

LES OGSÅ: I dag må SAS-sjefen svare for bonusbråket

SKUFFET: Bente Ørberg er hovedtillitsvalgt i Parat SAS Personalforening og representerer flesteparten av det som i dag teller omkring 500 norske «funksjonærer og administrativt ansatte» i flyselskapet.

- Forhåndsbestemt resultat

Bonusavtalene ble inngått før ledelsen og fagforeningene i SAS startet forhandlinger som skulle avgjøre fremtiden for selskapet i fjor høst.

Det var innført bonusstopp i resten av flyselskapet, og de 18 avtalene ble signert uten av de ansattes representanter i flyselskapet ble invitert til å ta del i beslutningen.

Ørberg mener dette taler for at forhandlingene som senere ble inngått, har vært et spill for galleriet.

- Når man får penger på forhånd, så betyr det at resultatet kan være gitt på forhånd, sier Ørberg.

Ørberg sier staten som deleier i SAS bør være oppmerksom på det som har skjedd.

- I Norge sier loven at det skal føres reelle forhandlinger, men det har ikke skjedd her, sier Ørberg.

LES OGSÅ: Bonusbråket i SAS: - Hun har ikke skjønt konsekvensene

- Klare føringer

Informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, avviser at forhandlingen ikke har vært reelle.

- Det har vært reelle forhandlinger, men det har vært klare føringer på å gå over fra faste kostnader til variable, hvilket gjør temaet outsourcing svært relevant i denne sammenhengen når SAS har så stort behov for en større en fleksibilitet, sier Johansen til E24.

Fra august til november i fjor forsøkte Ørberg og hennes forbund å overbevise ledelsen i SAS om å beholde de mange ansatte på Fornebu, som blant annet inkluderer Customer contact centre (CCC) og flere selgere.

Nå ligger det likevel an til at de fleste av stillingene blir flyttet til Sverige, eller at det blir outsourcing til et annet selskap enn SAS, også det i Sverige. Hvor mange av de ansatte som eventuelt får tilbud om å bli med dit, er ikke klart.

- Ikke stay on-avtale

Nordens øverste leder for CCC og Ørbergs nærmeste motpart under høstens forhandlinger er en av de som har fått bonus. Lederen ble tilgodesett med 258.000 svenske kroner ved utgangen av året.

Ifølge Ørberg ble lederen også forfremmet like etter at bonusen ble gitt. Det gjør at hun ikke kjøper SAS' argument om at lederne som har fått bonus, kun har fått det som belønning for å ikke forlate selskapet.

- I tillegg til penger, har vedkommende etter bonusperioden fått en ny jobb høyere opp i SAS-systemet. Det betyr at dette ikke var bare en «stay on-fee», men en bonus eller belønning for å gjennomføre en prosess. Og vi tror utfallet av alle prosessene vi var igjennom i høst var bestemt på forhånd, sier hun.

Informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

Vil ikke kommentere påstanden

Svaret fra informasjonssjef Johansen er at SAS ikke kan ikke kommentere på slike spekulasjoner.

E24 har spurt SAS om på hvilket tidspunkt den aktuelle lederen fikk beskjed om at hans ansvarsområde ble utvidet.

- Rent generelt, og også i denne situasjonen, så kan vi ikke kommentere på innholdet i individuelle avtaler og samtaler som den enkelte har med sin arbeidsgiver, svarer Johansen.

LES OGSÅ: Bonusbråket fortsetter: Ansatte raser mot SAS-sjefen

«Stay on-avtale»

Etter at bonussaken ble kjent offentlig, har SAS forsvart de 18 bonusavtalene med at de ble gitt til viktige ansatte for å få dem til å bli i selskapet ut den vanskelige omstillingsperioden i høst, en såkalt «stay on»-avtale.

Slike engangspåskjønnelser blir ofte brukt i kuttprosesser i næringslivet, og skal fungere som en motivasjon for ledere til ikke å forlate et selskap, selv om de ofte vet at deres egen stilling skal vekk i samme sleng.

Ørbergs innsigelser endrer ikke på SAS sin beskrivelse av hva bonusene innebærer.

- I en tidlig fase av denne 4XNG-prosessen så ble enkelte medarbeidere med en nøkkelkompetanse tilbudt en «stay on-fee» for at de skulle forplikte seg til å bli værende i SAS til at de relevante oppgavene i prosessen var avsluttet, sier Johansen til E24. Dette gjorde selskapet for å sikre at spesifikk kompetanse ble med videre i omstillingen i SAS.

MØTE: Rickard Gustafson skulle torsdag møte alle fagforeningene i SAS i et møte i Stockholm. Dette bildet ble tatt tidligere i januar.

Ifølge informasjonssjefen kunne dette for eksempel være personer som hadde planer om å slutte, hadde en stilling som gikk til opphør, skulle endres betydelig eller flyttes og bli en del av en sentralisering og lignende.

Han poengterer at de endrede lønns- og arbeidsvilkår som er bestemt i 4XNG-planen, også gjelder de som har fått bonus, og som eventuelt finner en ny karriere i SAS i andre funksjoner.

- De er ikke unntatt, sier Johansen.

E24 har spurt Johansen om han mener SAS kunne gjort noe annerledes i prosessen, ettersom svært mange har reagert sterkt på både timingen for bonusene, samt at fagforeningene ikke ble invitert inn til drøfting før bonusavtalene ble signert.

Informasjonssjefen gir ikke et klart svar på dette spørsmålet.

LES OGSÅ: Tillitsvalgt i SAS: Er planen å gjøre dette til «Swedish Airlines»?

Publisert:
Gå til e24.no