Parat-forhandler: - Aldri opplevd maken til oppførsel

Partene i Norwegian-meklingen var milevis unna enighet da de gikk fra hverandre natt til onsdag. Resultatet er at én kabinansatt tas ut i streik.

BLIR STREIK: Forhandlingssjef for Parat, Turid Svendsen, forteller at hun aldri har møtt lignende oppførsel hos en forhandlingspart i hennes 25 år lange karrière som meklingforhandler.

Jan Ovind
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

Lysene er slukket i møtelokalene hos Riksmekleren etter Parat og Norwegian Kabinforening på den ene siden og motparten Norwegian og NHO Luftfart klokken 01.17 gikk fra hverandre, uten å ha kommet frem til en løsning.

Selv om det bare er én kabinansatt som går ut i streik, er det likevel en sterk symbolsk hendelse. Streiken er nemlig den første i Norwegians historie, og rammer selskapet samme dag som ferske kvartalstall for årets tre første måneder presenteres.

Les også

Slik blir du rammet av streiken

Forhandlingssjef for Parat, Turid Svendsen, sier Norwegian viser en fullstendig manglende vilje til å møte deres hovedkrav. Krav hun hevder verken koster Bjørn Kjos eller selskapet en eneste krone.

˗ I mine snart 25 år i denne bransjen, har jeg aldri opplevd maken til oppførsel fra en arbeidsgiver under en mekling. I tillegg har selskapet i form av en SMS, og et styrereferat presentert av styrelederen i tirsdagens VG, fremsatt direkte trusler sent på kvelden, midt under meklingen.

- Taushetsplikten gjelder også etter meklingen er avsluttet, men jeg tror den tåler at jeg sier det har vært vanskelig. Vi har ikke fått gjennomslag for noen av våre hovedkrav. Det er årsaken til at det ble streik, sier hun til E24.

E24 dekker pressekonferansen klokken 08.00 hos Parat.

Les også

- Norwegian-meklingen er vanskelig

- Ikke invitert

Hadde dere på forhånd ventet slik motstand?

- Jeg hadde håpet og trodd at vi skulle komme til enighet siden vi ikke har reist kostnadsdrivende krav. Det er stort sett snakk om å videreføre dagens avtaler, sier hun.

Norwegian har signalisert at de vil gjennomføre konstnadsskutt. Hvor langt er det tale om å strekke seg de neste dagene for å imøtekomme dette?

Parats forhandlingssjef Turid Svendsen.

Knut Falch

- Norwegian har ikke invitert kabinforeningen til drøftinger om kostnadskutt. Hvis Norwegian mener det er behov for kostnadskutt må de invitere foreningen til diskusjon om hvordan de skal gjennomføres.

Felles tariffavtale er organisasjonens hovedkrav i forhandlingene. De ønsker én avtale med Norwegian (NAS) for de kabinansatte i konsernet med base i Norge og Danmark.

Norwegian beklager

Norwegian-sjef Bjørn Kjos beklager situasjonen som har oppstått.

- Vi beklager på det sterkeste overfor alle våre reisende den usikkerheten som er skapt. Vårt mål har hele tiden vært å unngå streik og vi har strukket oss langt for å imøtekomme Kabinforeningen. Vi kan imidlertid ikke godta krav som innebærer reversering av strategiske beslutninger Norwegians styre har tatt for å sikre selskapets framtid. Vi skal gjøre alt vi kan for å ivareta berørte passasjerer på best mulig måte, sier Kjos i en pressemelding.

Norwegian skriver at verken NHO eller Norwegian kunne akseptere et krav fra Kabinforeningen om tariffavtale med et selskap de ikke er ansatt i, og heller ikke at en norsk tariffavtale skal gjelde for utenlandske bedrifter.

Avventer storstreik

Det vil ta noen dager før streiken får effekt på trafikken fordi Parat kun har tatt ut én kabinansatt til å streike fra onsdag morgen.

Parat vil ikke trappe opp til storstreik før de danske kabinansatte er med. Da kan Parat sende varsel om plassfratredelse for flere kabinansatte i Norge, slik at det faller sammen med en eventuell streik i Danmark.

- Vi skal streike som et fellesskap. Nå har forliksmannen i Danmark utsatt fristen med fjorten dager fra og med i dag. I Norge kan konflikten trappes opp med fire dagers varsel, sier Svendsen.

Etter nattens mekling i Norge er det lite som tyder på at Norwegian vil strekke seg lengre i meklingen med de kabinansatte i Danmark.

Konflikten i natt fikk sin spede begynnelse med én kabinansatt ut i streik, og veien videre er uklar.

- Situasjonen nå er jo at meklingen ikke har ført frem og da er det i utgangpunktet ikke forhandlinger som er avtalt eller planlagt. Men det er klart at hvis selskapet har noe de vil presentere for oss, er vi selvsagt villig til å lytte til det.

Gjensto flere punkter

Sent tirsdag kveld orienterte riksmekler Bjørn Lillebergen pressen om fremdriften i meklingen. Da fortalte Lillebergen at meklingen er vanskelig, og at det gjenstår flere punkter å oppnå enighet om.

Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud uttalte tidligere på kvelden at meklingen bar preg av at det ikke er stort nok press på partene, ettersom onsdagens streik omfatter bare én kabinansatt.

- Vi kommer ikke til en løsning gjennom mekling. Det er en streik, men riktignok ikke i veldig stort omfang, ettersom det gjelder en kabinansatt. Det er en konsekvens av at man ikke kom til enighet, sier Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud til E24.

SMS-sjokk

Skjæggerud varslet at det gikk mot streik allerede tirsdag kveld. Han var rasende. Årsaken var at Norwegian sendte ut en intern sms til de ansatte. Han mener den viser at Norwegian-ledelsen bevisst styrer mot konflikt.

I meldingen, som VG har fått tilgang til, står det at konsekvensene ved konflikt ved utløp av dagens mekling er:

- Norsk kabinbaser med unntak av Oslo Lufthavn avvikles.

- Basen i København outsources til Proffice.

- ID-billetter suspenderes for tre år.

Skjæggerud deltok selv ikke i meklingen, men går hardt ut mot Norwegian, som han mener brakte meklingssituasjonen under frysepunktet med sms-en.

- Jeg kan vanskelig se for meg at meklingen forsetter mye på overtid etter en slik hendelse. Det er jo åpenbart for alle at NHO og Norwegian overhodet ikke har tenkt på løsninger de siste timene, kun hvordan de kan true de kabinansatte til lydighet, sa han til E24.

Skjæggerud fikk rett i at meklingen ble avsluttet raskt, med konflikt som resultat.

- Det sier seg selv at sjansen for en løsning har like gode odds som en snøball et visst sted, sier han.

Norwegian skjønner at sms kan oppfattes som en trussel, men mener det ville bli galt å ikke informere de ansatte om konsekvensene av en eventuell streik.

- Styret har gjort et vedtak om at vi skal informere de ansatte om konsekvenser av en konflikt. Vi må faktisk informere de ansatte, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånevik i Norwegian til VG.

Les også:

Norwegian snur: Gir Kjos-faste kompensasjonFrykter Norwegian-nei vil skape farlig presedens20 milliarder grunner til at flyselskapene irriterer vettet av deg- Forstår passasjerenes usikkerhetParat gjør seg klar for streik i Danmark

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Norwegian

Flere artikler

  1. Han skal streike for Norwegian

  2. Kjos: Har problemer med å se grunnen til at de streiker

  3. Norwegian og Parat må bli enige før midnatt på tirsdag

  4. - Norwegian-meklingen er vanskelig

  5. Parat gjør seg klar for streik i Danmark