JULEN 2009: 10.000 bedrifter kuttet julebordet

Flere norske bedrifter har kuttet ut årets julebord, viser undersøkelse. - Et næringsliv med festkonto på sparebluss, sier NHO-direktør.

IKKE EN SELVFØLGE: Norske arbeidstakere kan ikke lengre ta en julebord på bedriftens regning som en selvfølge. I år har 10.000 bedrifter droppet julekalaset.

Rekve, Knut M.
  • Mona Bristøl
Publisert:

10.000 færre bedrifter arrangerte i år julebord for sine ansatte. Det betyr at nærmere 200.000 færre arbeidstakere fikk julebord av sin bedrift i 2009.

Tidligere år har syv av ti norske bedrifter hatt julebord for sine ansatte. I år er det redusert til seks av ti. Dette tilsvarer en nedgang på 15 prosent. Det viser en fersk undersøkelse gjennomført av Perduco for NHO blant 1280 bedriftsledere.

Magert for restaurantene

- Undersøkelsen gjenspeiler reelle tall for et næringsliv med festkonto på sparebluss. Konsekvensen er at hotell- og restaurantbedriftene har fått et betydelig inntektsbortfall i en måned som normalt står for en forholdsvis stor andel av omsetningen og lønnsomheten, sier Petter Brubakk, direktør for næringspolitikk i NHO.

NHO Reiseliv meldte allerede tidlig i desember at årets julebordsesong var preget av nedgang og nøkternhet.

Omtrent hver tredje bedrift som kuttet julebordet, oppgir at de gjorde dette for å spare penger, eller fordi bedriften rett og slett ikke har råd.

En undersøkelse gjennomført tidlig i desember viser samtidig at hver femte arbeidsgiver i år ikke dekket julebordet for sine ansatte.

Les også: Deler på julebordutgiftene med de ansatte

I krisesektorene

Det er særlig i de kriserammede sektorene, som industrien, bygg/anlegg, og tranport/kommunikasjon at julebordene har blitt slanket bort. I et normalår derimot er det bedriftene i industrien som oftes har julebord, mens det er sjeldnest i hotell og restaurant-næringen.

I 2009 er det særlig også de største bedriftene som har kuttet julebordet.

Nesten 80 prosent av bedriftene med flere enn 20 ansatte har julebord i et normalår, mens det i år har falt til 66 prosent. I bedrifter med mellom én og fire ansatte er det normalt at 36 prosent har julebord, mens det i år er 34 prosent.

Les også: - Ikke vær gnien med julebordet

Lik innstramming

Det er ifølge NHO omtrent 150.000 private bedrifter i vårt langstrakte land. En beregning hovedorganisasjonen har gjennomført viser at de 10.000 bedriftene som ikke har arrangert julebord, tilsammen har over 200.000 ansatte.

Undersøkelsen viser at innstrammingen i julebordsarrangmenter er tilnærmet lik over hele landet. Men tendensen viser at det kuttes minst i Oslo og Akershus.

Les også: Her flesker de til med millionjulebord

Flere nyheter fra E24 Jobb

Publisert:

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Her samlet de 4500 til julebord hvert år. I år blir det ikke noe av. – Høsten er et svart hull.

  2. Stadig færre får julebordet gratis

  3. Flere får julebord

  4. Oljeserviceselskapene må spare penger:
    Kutter ut julebordene

  5. Julebord-avbestillingene renner inn: – Det blir tøffe tak