Apple-partner i Kina undersøkes

Fair Labor Association skal se på arbeidsforholdene ved Foxconn-fabrikkene i Shenzhen og Chengdu etter at en svært kritisk rapport ble publisert i New York Times.

OMSTRIDT PARTNER: Disse kinesiske studentene demonstrerer mot det de mener er uverdige arbeidsforhold ved Foxconns fabrikker.
Publisert: Publisert:

Datagiganten Apple er gjentatte ganger blitt kritisert for det mange mener er uverdige arbeidsforhold hos flere kinesiske underleverandører.

Nå er forholdene i ferd med å bli undersøkt av den uavhengige amerikanske arbeidstakerorganisasjonen Fair Labor Association (FLA).

FLA skal intervjue tusenvis av ansatte i fabrikkene til selskapet Foxconn, som blant annet monterer iPad-er for Apple.

Fabrikkene ligger i Shenzhen og Chengdu i Kina.

«Vi mener at arbeidere, uansett hvor de er, har rett til et trygt og rettferdig arbeidsmiljø. Vi har derfor bedt FLA om å utføre en uavhengig gjennomgang av våre største leverandører,» sier Apple-sjef Tim Cook i en pressemelding mandag.

I forrige uke publiserte New York Times en rapport om arbeidsforholdene hos Foxconn. Der beskrives lange arbeidsdager og utmattede arbeidere. I mai 2011 tok en eksplosjon livet av tre ansatte.

I begynnelsen av januar i år skal 300 arbeidere ha truet med å begå kollektivt selvmord hvis ikke kravene om bedre lønn ble innfridd.

«Inspeksjonene som nå er i gang, er de første av sitt slag i elektronikkbransjen når det gjelder både skala og omfang, og vi setter pris på at FLA har gått med på det uvanlige trinnet det er å identifisere fabrikkene i rapportene sine,» skriver Apple i pressemeldingen.

LES OGSÅ: Apple-Cook: - Vi bryr oss om alle arbeiderne i verdikjeden

Foxconn-topp kaller ansatte for dyr

300 ansatte truet med selvmord

Publisert: